Nový monitor Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Nový monitor

Příspěvekod krtenek » 09 led 2014 10:15

jakubpolo píše:a přitom co možná nejvíce šetřil oči
Vyber monitor bez PWM.
http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm

Reklama
martmix
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod martmix » 09 led 2014 10:49

1: s grafikou nebudes mit vubec problem.To vis,ze monitor vyuzijes naplno.Pripojis ho digitalnim kabelem (dvi),ktery dostanes k monitoru.

2: nastaveni vseho probiha pomoci dalkoveho ovladace.Je to pohodlne a rychle.Prepinas tam profily.Prave ten sRGB,paper(dobry na cteni webu),game,cinema atd. V rezimu sRGB jsou barvy asi nejhezci,ale nejdou v tomto rezimu pouzivat herni vychytavky,jako zesvetlovani nebo zaostrovani prostredi.To zesvetlovani pouzivam u fps her celkem casto,pokud je ve hre noc.Vidis pak paradne vojaky i ve stinu atp.Ovladacem snadno upravujes i podsviceni.Barvy nijak kalibrovat nemusis.Pokud ses bezny uzivatel,barvy ti budou vyhovovat,jak jsou nastavene z vyroby.
A ano.Pro fungovani staci zapojit a jet.

3: Ja kupoval na Alze.Byl tam v te dobe o neco malo levnejsi.S alzou a reklamacemi sem nikdy nemel problem.Ale na czc sem zatim nic nereklamoval.Tak nevim.

4: ja testoval monitor pouze na vadne pixely.napr. timto
http://www.slunecnice.cz/sw/pixeltest/
Zapnes,prepinas ruzne barvy.A koukas,zdali neuvidis tmavy bod.Ja mel stesti,ze nemam vadny zadny.
Dale az (jestli) ho koupis,tak se podivej na podsvetleni.Zatahni zaluzie,dej podsviceni na max. A koukej,jak je podsvetleni rovnomerne.100% rovnomerne to urcite nebude.To uz sis asi i precetl v te recenzi.Ale neni to nic tragickeho.Prava spodni strana je prosvetlena o neco vice.Ale pokud nejses v tmave mistnosti a na monitoru nemas jen cernou barvu,tak si toho stezi vsimnes.V kazdem pripade to neni nijak rusive.

Rozhodnuti uz je na tobe.Snad sem ti pomohl :-)

PS: To PWM nevidim,jako nejakej handicap.Treba to nekomu muze na oci vadit.Ale me proste ne.Tak to nedokazu posoudit.

Odesláno z mého GT-I9100 pomocí Tapatalk

jayden
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod jayden » 09 led 2014 11:46

já reklamoval televizi u CZC dáš jim zboží vezmou ho a až ho opraví ozvou se nebyl problém :)
NTB: Lenovo Legion Y520 80WK00X6CK MP: S23 8/256

jakubpolo
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod jakubpolo » 09 led 2014 12:12

krtenek píše:
jakubpolo píše:a přitom co možná nejvíce šetřil oči
Vyber monitor bez PWM.
http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm

Achjo! Já si nevyberu :D

martmix
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod martmix » 09 led 2014 12:24

Si kup oba. S PWM i bez.A jeden pak muzes do 14 dnu vratit :-)
Zajdes na pobocku czc nebo alzy a vratis.

Nebo budes muset holt koupit nejakej TN panel.Protoze dobrej IPS bez PWM s dobrou odezvou,aby byl vhodny na hry nevim,jestli sezenes.Pokud vubec existuje :-)

jakubpolo
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod jakubpolo » 09 led 2014 12:34

Chápu. Co ten EIZO FlexScan EV2436WFS-BK? Už z těch recenzí šílím :D
Co já vlastně chci bych měl asi vědět že? Moc to podle mých reakcí nevypadá... Chci mít monitor, na kterém si kvalitně zahraju hry, především co se barev týče (akční střílečky moc nehraju, především strategie a RPG). Noa je-li to možné, rád bych šetrnost k mým očím, protože jsem u PC téměř nonstop. Samozřejmě, že nejšetrnější je monitor vypnout, ale když už tu sedím... Možná bych měl prostě kliknout na objednat a vykašlat se na to, ale rozhodovací procesy jsou u mě vždy náročné :-(

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 09 led 2014 12:38

martmix
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod martmix » 09 led 2014 12:44

U nej sem moc nepochopil,jestli to teda je nebo neni pwm.Maji tam napsano hybridni regulace podsvetleni a neblikajici flickerfree.Tak asi v tomhle smeru to bude v pohode.Ale odezva (aspon papirova) je temer dvojnasobna.A taky cena.Ja fakt nevim no.

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 09 led 2014 12:46

Já osobně bych se soustředil na kvalitu obrazu vs. cena. Neřešil bych nějaké papírové ms, když tazatel nehraje intenzivně nějaké střílečky.

martmix
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod martmix » 09 led 2014 13:35

To mas zase pravdu.U rpg a strategii ta odezva neni az tak dulezita,jako u fps.

jakubpolo
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod jakubpolo » 09 led 2014 16:46

Psal jsem do EIZA, jak je to s tím FS2333 a náročností na oči, protože někde píší, že to má EcoView a někde že ne a dostal jsem tuto odpověď:

technologie „flicker-free“ má smysl pro uživatele, kteří pracují při nižších jasech (pod 50 cd/m2), protože v takovém případě na LCD panelech s rychlým typem podsvícení typu LED a při pulsním řízení úrovně jasu může díky nízkým frekvencím (pod 200 Hz) regulačních pulsů docházet k tomu, že část populace (zhruba 5%) může vnímat takto řízený obraz jako blikající (nestabilní) a tedy jako rušivý element.

Technologie „flicker-free“ znamená, buď řízení regulace jasu vysokou frekvencí (u EIZO monitorů to je až 20.000Hz) nebo dokonce tzv. hybridní řízení jasu, tj. kombinování stejnosměrné regulace jasu (=naprosto stabilní a z principu nikdy neblikající obraz) se střídavou regulací jasu impulsy o vysokém kmitočtu, které lidské oko nikdy nemůže vyhodnotit jako „blikající“ obraz.

U modelu FORIS FS2333 (herní monitor) se nepředpokládá požadavek na jeho provozování při nízkých úrovních jasu (pod 50 cd/m2), proto se jeho min. jas pohybuje v mezích 60-70 cd/m2 a je řízen pulsní regulací v celém svém
rozsahu s nejnižší frekvencí pulsů od 200Hz. Technologie „flicker-free“ tedy u tohot modelu skutečně nebyla implementována: To ale na druhé straně neznamená, že by nějak blikal nebo byl jinak nestabilní.
Při hodnotě jasu 60-70 cd/m2 je jen velmi málo pravděpodobné, že by někdo obraz díky frekveci regulačních pulsů 200Hz vnímal jako kmitající.
Můžete se ostatně sám přesvědčit např. při Vaší osobní návštěvě našeho předváděcího střediska v sídle naší společnosti.

Co z toho pro mě plyne? Že FS2333 tuto technologii nemá a proto zajímá-li mě nízká náročnost na oči, měl bych se poohlédnout jinde (což on samozřejmě nenapíše) a nebo že sice tuto technologii nemá, ale co se náročnosti na oči týká to zase tak moc nevadí?

Ta náročnost mě zajímá proto, protože se mně občas stává, že když jsem mimo domov a dívám se tam do novějších monitorů, tak mě občas začnou bolet oči a pak samozřejmě (především) proto, protože u počítače trávím hodně času a rád bych své oči šetřil.

martmix
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod martmix » 09 led 2014 17:31

Podle me z toho clanku plyne to,ze (blikani) je vice patrne hlavne pri nastaveni podsviceni na nizsi uroven.A ze u herniho monitoru se nepredpoklada,ze by se vyuzival na nizke podsviceni.A proto tam nebyla implementovana ta technologie.Takze cim vyssi nastaveni podsviceni,tim nizsi je patrne blikani.

Aspon tak sem to teda pochopil.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový monitor - problém s rozlišením
    od mikrosini » 29 zář 2024 11:20 » v Problémy s hardwarem
    4
    1882
    od mikrosini Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2024 18:50
  • Nové herní PC - cca 40000 + nový monitor
    od 7.divize » 22 srp 2024 15:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    3777
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 11:46
  • Pomoc se sestavením herního PC + monitor (30k+6k monitor, 1440p, strategie/simulátory/střih)
    od mullen » 07 dub 2025 13:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    11343
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 13:41
  • Nový Pc - 40 000,-
    od Lebedil » 11 srp 2024 21:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2467
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    13 srp 2024 03:47
  • Nový PC
    od michal.wollmann » 12 čer 2025 09:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    5139
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2025 16:24

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”