Tichý herní PC, cca 35-47k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

tobiasekll
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Tichý herní PC, cca 35-47k

Příspěvekod tobiasekll » 08 bře 2017 15:46

Tichý počítač jsem se snažil před časy aspoň trochu udělat taky. Co můžu doporučit jsou skříně od Nanoxia, kolem bočnic je látka, která tlumí zvuky a jsou v ní už zabudované velmi tiché ventilátory (dokoupil jsem jen jeden navíc a dal ho dozadu nahoru). Velký rámus dělá magnetický disk, takže jestli jde o hluk tak only SSD nebo HDD 2,5" nebo to ještě radši hodit do boxu, který ti už tady doporučovali. Všechno ostatní už není problém odhlučnit, "červené" grafiky od MSI jsou už tak velice tiché a skvělým airflowem ve skříni to bude super. A co se týče chlazení na procesoru tak tam Noctua odvede práci skvěle a tu už taky doporučovali. Já se svoji sestavou dole si ticho pochvaluji až teda ten větrák na CPU, což by v tvém případě vyřešila Noctua a HDD, které prostě řvát bude asi vždy. :D
Věř tmu, že kdyby si měl PC v sestavě, kterou jsem víceméně vypsal, tak budeš s tichem spokojený, hluk kolem 25dBA skoro vůbec neslyšíš. Tím chci říct, není to třeba hnát do extrému a budeš spokojený jak já, když jsem byl posedlý tichem :)
MB: MSI B450 Tomahawk
CPU: AMD Ryzen 5 3600X
GPU:MSI Radeon RX 470 GAMING X 8G
RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 3333 2x8 GB
CPU Cooler: Scythe Mugen Max
SSD NVMe: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512 GB
SSD SATA: Crucial MX500 500 GB
Zdroj: EVGA Supernova G2 750 W
Skříň: Nanoxia Deep Silence 3
Windows 10 Pro 64bit

Reklama
_TiGeR_
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod _TiGeR_ » 08 bře 2017 16:32

tobiasekll: No, právě že těžké je si představit jak bude která sestava hlučná či tichá. :) Někdo to prostě žene do extrému a někomu stačí to co např Tobě. Já jsem si už zkoušel navrhnout sestavu, o které jsem myslel, že muže být tichá, ale ostatní mi tvrdí, že ne: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 0686F677D2 ... A jak píšeš o tom disku, tak já bych tam měl jen to SSD a chladič procesoru bych dal Noctua.

A tvoje sestava má nějak softwarově odladěné otáčky ventilátorů, když je podle Tebe tak tichá?
Motherboard: MSI B250 PC MATE CPU: Intel Core i5-7600 FAN: Arctic Freezer i32 RAM: Kingston Savage 16GB DDR4 2400MHz GPU: MSI GTX 1070 Armor (8GB) SSD: WD Blue SSD 1TB HDD: - Zdroj Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Monitor: Acer H226HQL IPS Full HD Sluchátka: Sennheiser HD 558, HD 600 + FiiO E10

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 08 bře 2017 17:41

Já to taky hnal do extrému, ale jakmile uvidíš, že ten počítač nejde slyšet tak tě to přejde. Takže co dělat aby si měl tichou sestavu?
U zdroje velká účinnost (Gold, Platinum) - Gold bohatě stačím a hlavně ať to vypíná větrák, tohle umí myslím i zdroje od Evgy který mám já, akorát v té době co jsem to kupoval nebyla menší verze než 750W
GPU - nejtišší jsou prý červené MSI, jinak čeknout testy a dívat se jen na hlučnost a podle toho vybrat je to na 20 minut
CPU - určitě Noctua - klidně vzít 2 větráky na chladič ať se nemusí moc rychle točit a teplo se rychleji dostává pryč
Disk - nejlépe jen SSD
Case - ty Nanoxie jsou boží, mají prachové filtry, cable managment, USB 3.0 samozřejmě, 3 fakt mega tiché ventilátory už zabudované (jeden bych dokoupil) a taky tam je regulátor otáček ventilátorů, které do toho zapojíš (tudíž nejsou ovládané přes 4 PIN) a na předním panelu můžeš regulovat ventilátory ve 2 polohách z toho v první to nejde v žádném případě slyšet a v tom druhém jen když dáš ucho na 10 centimetrů k ventilátoru, jsou fakt mega tiché, navíc jsou ty bočnice dělané látkou takže ten zvuk z tama nejde, nevím jak je to řešení u Fractalky ale Nanoxie mají co se týče hlučnosti krásně vybavené skříně.

A co se týče jinak regulace vetilátorů třeba na grafice tak to nastavíš během 5 minuty v Afterburneru křivku jak se mají ty ventilátory chovat, s tím že do určitých teplot se nikdy nedostaneš a když bude v té skříni průvan, což určitě bude, ale bude tichý :D tak se ta grafika bude točit minimálně, aktuálně mám tu MSI, kde se vypínají větráčky a předtím jsem měl daleko hlučnější grafiku a jakmile nastavíš tu křivku tak nejde slyšet žádná grafika. Jde o to mít dobrý průvan ve skříni ať větráky moc nemakají --> nedělají hluk.

Na CPU jsem to neřešil ale samotné řešení o Noctua je extrémně tiché, 26dBA přes odhlučněnou skřín neuslyšíš (a to jsou maximální hodnoty)
Windows 10 Pro 64bit

_TiGeR_
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod _TiGeR_ » 08 bře 2017 17:54

Zní to moc hezky. :D Fakt nevím čemu věřit, jestli fakt stačí tohle, nebo to musí být odladěná ULN sestava... Kdybych si mohl vše poslechnout, měl bych jasno. Je škoda, že když se dá vyzkoušet oblečení, tak proč ne počítače.
Motherboard: MSI B250 PC MATE CPU: Intel Core i5-7600 FAN: Arctic Freezer i32 RAM: Kingston Savage 16GB DDR4 2400MHz GPU: MSI GTX 1070 Armor (8GB) SSD: WD Blue SSD 1TB HDD: - Zdroj Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Monitor: Acer H226HQL IPS Full HD Sluchátka: Sennheiser HD 558, HD 600 + FiiO E10

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod vuLva » 08 bře 2017 17:56

Nechci ti kazit radost, ale tohle je zrovna případ jak se to nemá dělat.

Opravdu tichý počítač vypadá jinak.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

_TiGeR_
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod _TiGeR_ » 08 bře 2017 18:02

Achjo, to je pořád dokola. :D Prostě to musím vyřešit jinak, než tady tímhle uvažováním "že možná to bude tiché". Prostě to chce slyšet různé varianty na vlastní uši... a podle toho se rozhodnout.

Dodatečně přidáno po 24 minutách 10 vteřinách:
Pokud to tady teď čte někdo, kdo by dokázal složit ULN sestavu a byl ochotný mi ji přivézt do Olomouce a vše chtěl zaplatit až při předání, tak bych byl moc rád. :( Už jsem z toho všeho fakt zoufalý...

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 08 bře 2017 20:31

No asi si představujeme každý pod pojmem tichý počítač něco jiného :)
Úplně tichý počítač bude asi fakt o něčem jiném, ale fakt je to potřeba hnát do těžkých extrémů když rozdíl nepůjde skoro poznat? Pořád se odrážím od mé sestavy, která má k vaši definice tiché sestavy daleko a přesto jediné co z PC slyším je HDD a CPU chladič v zátěži, který v žádném případě není dělaný na nízký hluk.

EDIT: A jestli hlavním problémem je hluk v idle tak to co jsem ti doporučil bude 100% fungovat, v zátěži to bude trochu jinde, ale v žádném případě bych to nenazval hlukem
Windows 10 Pro 64bit

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 08 bře 2017 20:46

"Opravdu tichý počítač vypadá jinak."

Muze vypadat vselijak. Nekteri mi ale stale neveri, ze se da postavit za par korun pouze se znalosti fyziky zakladni skoly. Zaklad je zvukotesna skrin, co je vevnitr neni tak dulezite.

Ten co se stavenim ULN pocitacu zivi bude samozrejmne tvrdit, ze bez "tichych" (rozumej drahych) komponent a bez specialniho umeni "vyladit" (tzn bez nej a jeho sluzby) to nejde.

"kdo by dokázal složit ULN sestavu a byl ochotný mi ji přivézt do Olomouce a vše chtěl zaplatit až při předání, tak bych byl moc rád. "

Tato nabidka ma sebou jiste riziko, ze nekdo tomu venuje svuj cas a penize bez jistoty, ze dostane zaplaceno.

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 08 bře 2017 20:50

petr22 píše:"Opravdu tichý počítač vypadá jinak."

Muze vypadat vselijak. Nekteri mi ale stale neveri, ze se da postavit za par korun pouze se znalosti fyziky zakladni skoly. Zaklad je zvukotesna skrin, co je vevnitr neni tak dulezite.

Ten co se stavenim ULN pocitacu zivi bude samozrejmne tvrdit, ze bez "tichych" (rozumej drahych) komponent a bez specialniho umeni "vyladit" (tzn bez nej a jeho sluzby) to nejde.

"kdo by dokázal složit ULN sestavu a byl ochotný mi ji přivézt do Olomouce a vše chtěl zaplatit až při předání, tak bych byl moc rád. "

Tato nabidka ma sebou jiste riziko, ze nekdo tomu venuje svuj cas a penize bez jistoty, ze dostane zaplaceno.

Souhlasím, a to i s tím, že na takové se ti někdo vykašle, pak mu řekneš, že už to nechceš a on bude mít doma kompa za 45k, nepočítej s tím, že se někdo sebere a z fleku to udělá :)
Windows 10 Pro 64bit

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod vuLva » 08 bře 2017 21:18

Jojo to už jsem mu psal taky...

tobiasekll: HW regulátor na bedně je na nic. Ventilátory připojit zásadně do desky a regulovat přes Speedfan. Jen ne s každou deskou funguje, proto je potřeba správně vybírat při návrhu takové sestavy. Dostaneš se na podstatně nižší otáčky a máš tam možnost nastavení automatické regulace podle teploty procesoru, grafiky,...

Většině smrtelníkům bude stačit odhlučněná skříň z výroby (FD, Nanoxia) s chlazením od Arcticu, 2,5" diskem a grafickou kartou od MSI Gaming. Nevyjde to zase o tolik dráž.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 08 bře 2017 22:18

Na nic? Na něco to je, ale je pravdou, že si s tím vůbec nehraju a nechávám to na snížené hodnotě.
Windows 10 Pro 64bit

_TiGeR_
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod _TiGeR_ » 09 bře 2017 10:44

Tak ještě jinak :)

Když si porovnám hotový počítač z Alzy, který jsem vracel kvůli hluku v nízké zátěži a sestavu kterou jsem si navrhl já a současný PC...

Alza počítač: https://www.alza.cz/alzapc/alza-nvidia- ... 61.htm?o=1
Můj návrh počítače: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 0686F677D2
Současný PC: levná plastová skříň s oddělanou bočnicí, zdroj bronze Seasonic, i3 s Intel chladičem, GIGABYTE GTX 750 Ti, 4GB RAM, 3,5'' disk Seagate, žádné skříňové větráky.

Skříň by byla oproti PC od Alzy klasická velká ATX skříň (buď R5, nebo R4, kterou mají jen na CZC) s lepším odhlučněním, než ta Nano S, s víc prostorem pro komponenty, takže by to nebyla taková "malá pec" jako ta Alza a skříňové ventilátory jsou oba dva 140mm + se dají zregulovat přepínačem otáček na předním panelu. PC z Alzy měl zadní větrák 120mm a přední 140mm a skříň neměla regulátor otáček... no a navíc co si vzpomínám, tak ten 140mm přední ventilátor jsem fakt neslyšel. I když jsem si ho na chvíli zkoušel natvrdo rukou zabrzdit, tak hluk byl pořád uplně stejný, takže skříňovými větráky to opravdu nebylo.

Další věc je pevný disk. PC z Alzy měl 3,5'' disk a navíc v té malé skříni byl umístěný svisle na bočnici, takže nejen, že vydával hluk tím, jak se otáčel, ale taky vytvářel vibrace na boku skříně, pokud se roztočil. V mém návrhu PC je pouze SSD disk, takže hluk způsobený diskem je vyloučený.

Potom zdroj. V Alze dali do toho PC za 40k+ jen bronzový zdroj. Já bych tam měl 80+ gold zdroj, který by měl v nízké a střední zátěži úplně vypnutý ventilátor. Takže hluk od zdroje je taky úplně vyloučený.

No a grafická karta, ta není problém. S tou jsem u Alza PC neměl problém. Při nízké zátěži a dokonce i při hraní většiny méně náročných her vůbec netočila větráky, nebo roztočila pouze 1 ze 3 větráků. (karta Asus Strix GTX 1070) A i tak to nešlo slyšet. V mém návrhu je podobná karta, která taky zapíná větráky až při vyšším zatížení.

A teď největší zdroj hluku u Alza PC a to vodní chlazení procesoru NZXT Kraken x31 s hlučnou vodní pumpou, která navíc neustále vydávala nesnesitelné cvakavé zvuky a 120mm ventilátor. Já bych si do počítače dal VZDUCHOVÝ chladič Noctua se 140mm ventilátorem. Myslím si tedy, že chladič od značky, která dělá nejkvalitnější a nejtišší chladiče, s ventilátorem o větším průměru a bez otřesné vodní pumpy by už neměl být problém.

... takže já bych to zase tolik nehrotil. V současném PC slyším v nízké zátěži asi pouze 3,5'' disk a zdroj a trošku grafiku, která je staršího typu a nevypíná větráky v nízké zátěži. A k tomu mám ještě levnou skříň, u které mám úplně oddělanou bočnici, protože u her se to přehřívá. :D A navíc kdybych i tak nebyl s novým PC spokojený, tak sestava podle mého návrhu by šla v budoucnu upravit na LN/ULN, protože základ bych na to měl (skříň, zdroj, chladič procesoru, žádný HDD...) Stačilo by asi jen vyměnit skříňové větráky a softwarově odladit otáčky...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC na hry a blender - tichý, kolem 20.000
    od Pavdi07 » 24 led 2025 10:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3144
    od Pavdi07 Zobrazit poslední příspěvek
    13 úno 2025 15:45
  • Herní PC
    od jirka153 » 06 říj 2024 11:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC