Tak ještě jinak :)
Když si porovnám hotový počítač z Alzy, který jsem vracel kvůli hluku v nízké zátěži a sestavu kterou jsem si navrhl já a současný PC...
Alza počítač:
https://www.alza.cz/alzapc/alza-nvidia- ... 61.htm?o=1Můj návrh počítače:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 0686F677D2Současný PC: levná plastová skříň s oddělanou bočnicí, zdroj bronze Seasonic, i3 s Intel chladičem, GIGABYTE GTX 750 Ti, 4GB RAM, 3,5'' disk Seagate, žádné skříňové větráky.
Skříň by byla oproti PC od Alzy klasická velká ATX skříň (buď R5, nebo R4, kterou mají jen na CZC) s lepším odhlučněním, než ta Nano S, s víc prostorem pro komponenty, takže by to nebyla taková "malá pec" jako ta Alza a skříňové ventilátory jsou oba dva 140mm + se dají zregulovat přepínačem otáček na předním panelu. PC z Alzy měl zadní větrák 120mm a přední 140mm a skříň neměla regulátor otáček... no a navíc co si vzpomínám, tak ten 140mm přední ventilátor jsem fakt neslyšel. I když jsem si ho na chvíli zkoušel natvrdo rukou zabrzdit, tak hluk byl pořád uplně stejný, takže skříňovými větráky to opravdu nebylo.
Další věc je pevný disk. PC z Alzy měl 3,5'' disk a navíc v té malé skříni byl umístěný svisle na bočnici, takže nejen, že vydával hluk tím, jak se otáčel, ale taky vytvářel vibrace na boku skříně, pokud se roztočil. V mém návrhu PC je pouze SSD disk, takže hluk způsobený diskem je vyloučený.
Potom zdroj. V Alze dali do toho PC za 40k+ jen bronzový zdroj. Já bych tam měl 80+ gold zdroj, který by měl v nízké a střední zátěži úplně vypnutý ventilátor. Takže hluk od zdroje je taky úplně vyloučený.
No a grafická karta, ta není problém. S tou jsem u Alza PC neměl problém. Při nízké zátěži a dokonce i při hraní většiny méně náročných her vůbec netočila větráky, nebo roztočila pouze 1 ze 3 větráků. (karta Asus Strix GTX 1070) A i tak to nešlo slyšet. V mém návrhu je podobná karta, která taky zapíná větráky až při vyšším zatížení.
A teď největší zdroj hluku u Alza PC a to vodní chlazení procesoru NZXT Kraken x31 s hlučnou vodní pumpou, která navíc neustále vydávala nesnesitelné cvakavé zvuky a 120mm ventilátor. Já bych si do počítače dal VZDUCHOVÝ chladič Noctua se 140mm ventilátorem. Myslím si tedy, že chladič od značky, která dělá nejkvalitnější a nejtišší chladiče, s ventilátorem o větším průměru a bez otřesné vodní pumpy by už neměl být problém.
... takže já bych to zase tolik nehrotil. V současném PC slyším v nízké zátěži asi pouze 3,5'' disk a zdroj a trošku grafiku, která je staršího typu a nevypíná větráky v nízké zátěži. A k tomu mám ještě levnou skříň, u které mám úplně oddělanou bočnici, protože u her se to přehřívá.

A navíc kdybych i tak nebyl s novým PC spokojený, tak sestava podle mého návrhu by šla v budoucnu upravit na LN/ULN, protože základ bych na to měl (skříň, zdroj, chladič procesoru, žádný HDD...) Stačilo by asi jen vyměnit skříňové větráky a softwarově odladit otáčky...