Adamer píše:Takze R9 380 je hlučnější, ma mensi podporu, nema efektiky a je teplejší, ale zase je vykonnější oproti 960. Nic co bych nedokazal skousnout, jelikoz mam stejne vetsinou na hlave sluchatka tak nic neuslysim. Takze jsem si nakonec vybral dva kandidaty a to Sapphire NITRO R9 380, 4GB a Asus STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 nebo 4gb verzi, protoze se mi furt zda podle benchmarku ze 2gb nestaci do budoucna. (Podle penezni situace)
AMD nemá pouze CUDA a Physx
-CUDA je na tobě, to se musíš rozhodnout ty, zda potřebuješ
-physx je hezký, nic co by ale nějak ovlivnilo hry - jako majitel nvidii a nyní AMD tohle můžu hodnotit, protože jsem měl borderlands 2 a Batmana 3 které Physx měli, když jsem je hrál na AMD znovu, ani jsem si nevzpomenul, co ten physx vlastně dělal a kde chybí = takže tolik k jeho významu ... jako je fajn, ale to je tak vše
nemá podporu - to tě jako uživatele trápit nemusí, problém je spíš na úrovni developer = firma .. kde Nvidia skutečně má velkou výhodu ... nicméně do roviny hráče/uživatele se to nijak neprojevilo, maximálně že AMD vydalo drivery optimalizované na nějaký bug hry třeba o dva dny později ...což nevím, zda je problém, když většinou je něco tak nutného, tak je stejně problém spíš v broken hře, než ovladačích (Rome 2 / nynější nový Batman) a stejně čekáš týden na fix
-je hlučnější = kecy, pokud nejsi úplný pedant na hlučnost, což bys stejně asi měl odhlučněnou case v první řadě tak je to v pohodě
teploty - byl s nimi problém u některých edic 280/280x/290/290 stejně tak měla problém nvidia u některých edic 760, 770
u nynějších karet je to fajn, mezitím co u nvidie se nyní dá najít rozdíl v edicích a jejich teplotách (MSI,GB vs Asus, Palit, Gainward a částečně EVGA) u AMD jsou 300 karty dost dotažené do konce - jak sapphire, tak GB, tak MSI si s teplotami poradili fajn a to i u "detailů" jako je chlazení VRM a pamětí
Sapphire Nitro 380 4gb a MSI 390 Gaming budu nyní nasazovat v pár hotovkách HAL3000, kdyby to byly špatné karty v sebemenší blbosti, mohu tě ujistit, že by nebyly v něčem co považuji tak trochu za svůj "pet projekt" ....
jako osoba co je na problémy - jakékoliv - velmi velmi háklivá ti můžu říct, že paradoxně v posledních třech letech jsem měl parkrát problém s ovladači nvidie .... nicméně s ovladači AMD ani jednou - tak či tak bych ani jedné firmě asi ovladače nevytkl, jsem přesvědčen a byl jsem svědkem, že komunikace developer = firma je lepší nvidia ....bohudík to ale nikdy nemělo dopad na mne jako uživatele ... kdyby mělo, nemám v osobním pc již rok Radeon 270x - a věř mi, že jsem fakt hledal důvod k upgrade ...
tolik jen pár poznatků ode mne, nepracuji s grafikou - takže to si fakt vyhodnoť podle sebe, ale zpracování, kvalita a ovladače jsou teď věc, kde se musím postavit za AMD, řada 300 jsou možná pouze refreshnuté, ale dobré karty, v detailech i líp udělané než nvidia (hlavně jsem zatím nenarazil na reporty s cívkami, což se po vydání 970ky a i 960ky rozpoutal na mém emailu flood problémů)
neříkám ber tohle nebo ber tamto, asi bych prioritně bral podle potřeb práce a néé hry ale jen prostě to, že bych nerad, abys měl AMD karty - aspoň v současnosti za něco "horšího" ... ne, jsou na tom velmi dobře a z herního hlediska pokud nvidia nehne s cenami, tak dokonce zmíněné dva modely karet co nasazuji do HAL sestav, jsou lepší než nabidka nvidie, protože nabídnou víc, za méně a v plnohodnotných edicích i s detaily - v případě 380ky 4gb vram na ok sběrnici (když by nááhodou na ni došlo), výborný chladič prostě vše co je za 6500 odpovídající a v případě 390ky od msi pak i backplate, custom PCB a naprosto výborný chladič. který je narozdíl od 290ky, konečně správně udělaný na toto jádro..
jediné mínus pak je v případě 390tek - a to je náročnost na dimenzovanost zdroje - samotnou spotřebu bych pak neřešil, asi tu není někdo, kdo kartě vytíná naprosto na full aspoň na několik hodin denně pravidelně aby to skutečně mělo reálný dopad a mohl říct "ano, provoz téhle karty mě stojí ročně litr navíc, tady to máš na papíře"
--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Črc 2015 23:10) ---
► Zobrazit spoiler
mobilní drivery jsou jiná kapitola a osobně tam nemám důvěru ani v jedny, notebooky nejsou moje primární oblast, ale nějaké to užívání prostě člověk má, nebo zaslechne a pokud mám soudit jen z toho, co jsem dělal já, na chyby ovladačů jsem narazil u obou a já bych se notebooku z tohoto důvodu na seriózní práci vyhýbal - ale to je jen můj názor
--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Črc 2015 23:20) ---
ještě bych snad dodal - co jsem tímhle chtěl říct, pokud má práci jako sekundární věc, asi bych AMD vs NV neřešil... pokud by práce byla priorita, kontaktoval bych na netu lidi, co v dané aplikaci dělají a ať mi řeknou postřehy, je to jednoduchá ale často velmi užitečná věc ...
mého kamaráda nebo spíše známého tenhle krok ušetřil gazilionu problémů - dělá 3D modely a grafiku