Graficka karta kolem 6000 kč Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Makaan
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Graficka karta kolem 6000 kč

Příspěvekod Makaan » 10 črc 2015 22:47

Adamer píše:Takze R9 380 je hlučnější, ma mensi podporu, nema efektiky a je teplejší, ale zase je vykonnější oproti 960. Nic co bych nedokazal skousnout, jelikoz mam stejne vetsinou na hlave sluchatka tak nic neuslysim. Takze jsem si nakonec vybral dva kandidaty a to Sapphire NITRO R9 380, 4GB a Asus STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 nebo 4gb verzi, protoze se mi furt zda podle benchmarku ze 2gb nestaci do budoucna. (Podle penezni situace)

AMD nemá pouze CUDA a Physx
-CUDA je na tobě, to se musíš rozhodnout ty, zda potřebuješ
-physx je hezký, nic co by ale nějak ovlivnilo hry - jako majitel nvidii a nyní AMD tohle můžu hodnotit, protože jsem měl borderlands 2 a Batmana 3 které Physx měli, když jsem je hrál na AMD znovu, ani jsem si nevzpomenul, co ten physx vlastně dělal a kde chybí = takže tolik k jeho významu ... jako je fajn, ale to je tak vše

nemá podporu - to tě jako uživatele trápit nemusí, problém je spíš na úrovni developer = firma .. kde Nvidia skutečně má velkou výhodu ... nicméně do roviny hráče/uživatele se to nijak neprojevilo, maximálně že AMD vydalo drivery optimalizované na nějaký bug hry třeba o dva dny později ...což nevím, zda je problém, když většinou je něco tak nutného, tak je stejně problém spíš v broken hře, než ovladačích (Rome 2 / nynější nový Batman) a stejně čekáš týden na fix

-je hlučnější = kecy, pokud nejsi úplný pedant na hlučnost, což bys stejně asi měl odhlučněnou case v první řadě tak je to v pohodě

teploty - byl s nimi problém u některých edic 280/280x/290/290 stejně tak měla problém nvidia u některých edic 760, 770
u nynějších karet je to fajn, mezitím co u nvidie se nyní dá najít rozdíl v edicích a jejich teplotách (MSI,GB vs Asus, Palit, Gainward a částečně EVGA) u AMD jsou 300 karty dost dotažené do konce - jak sapphire, tak GB, tak MSI si s teplotami poradili fajn a to i u "detailů" jako je chlazení VRM a pamětí

Sapphire Nitro 380 4gb a MSI 390 Gaming budu nyní nasazovat v pár hotovkách HAL3000, kdyby to byly špatné karty v sebemenší blbosti, mohu tě ujistit, že by nebyly v něčem co považuji tak trochu za svůj "pet projekt" ....

jako osoba co je na problémy - jakékoliv - velmi velmi háklivá ti můžu říct, že paradoxně v posledních třech letech jsem měl parkrát problém s ovladači nvidie .... nicméně s ovladači AMD ani jednou - tak či tak bych ani jedné firmě asi ovladače nevytkl, jsem přesvědčen a byl jsem svědkem, že komunikace developer = firma je lepší nvidia ....bohudík to ale nikdy nemělo dopad na mne jako uživatele ... kdyby mělo, nemám v osobním pc již rok Radeon 270x - a věř mi, že jsem fakt hledal důvod k upgrade ...

tolik jen pár poznatků ode mne, nepracuji s grafikou - takže to si fakt vyhodnoť podle sebe, ale zpracování, kvalita a ovladače jsou teď věc, kde se musím postavit za AMD, řada 300 jsou možná pouze refreshnuté, ale dobré karty, v detailech i líp udělané než nvidia (hlavně jsem zatím nenarazil na reporty s cívkami, což se po vydání 970ky a i 960ky rozpoutal na mém emailu flood problémů)

neříkám ber tohle nebo ber tamto, asi bych prioritně bral podle potřeb práce a néé hry ale jen prostě to, že bych nerad, abys měl AMD karty - aspoň v současnosti za něco "horšího" ... ne, jsou na tom velmi dobře a z herního hlediska pokud nvidia nehne s cenami, tak dokonce zmíněné dva modely karet co nasazuji do HAL sestav, jsou lepší než nabidka nvidie, protože nabídnou víc, za méně a v plnohodnotných edicích i s detaily - v případě 380ky 4gb vram na ok sběrnici (když by nááhodou na ni došlo), výborný chladič prostě vše co je za 6500 odpovídající a v případě 390ky od msi pak i backplate, custom PCB a naprosto výborný chladič. který je narozdíl od 290ky, konečně správně udělaný na toto jádro..
jediné mínus pak je v případě 390tek - a to je náročnost na dimenzovanost zdroje - samotnou spotřebu bych pak neřešil, asi tu není někdo, kdo kartě vytíná naprosto na full aspoň na několik hodin denně pravidelně aby to skutečně mělo reálný dopad a mohl říct "ano, provoz téhle karty mě stojí ročně litr navíc, tady to máš na papíře"

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Črc 2015 23:10) ---

► Zobrazit spoiler

mobilní drivery jsou jiná kapitola a osobně tam nemám důvěru ani v jedny, notebooky nejsou moje primární oblast, ale nějaké to užívání prostě člověk má, nebo zaslechne a pokud mám soudit jen z toho, co jsem dělal já, na chyby ovladačů jsem narazil u obou a já bych se notebooku z tohoto důvodu na seriózní práci vyhýbal - ale to je jen můj názor

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Črc 2015 23:20) ---

ještě bych snad dodal - co jsem tímhle chtěl říct, pokud má práci jako sekundární věc, asi bych AMD vs NV neřešil... pokud by práce byla priorita, kontaktoval bych na netu lidi, co v dané aplikaci dělají a ať mi řeknou postřehy, je to jednoduchá ale často velmi užitečná věc ...
mého kamaráda nebo spíše známého tenhle krok ušetřil gazilionu problémů - dělá 3D modely a grafiku
HW: CPU i5-4590, cooler Hyper 212 Evo, Asrock Fatal1ty H97 Perf., MSI GTX 970 Gaming ME, 2x4gb Hyperx Fury, SSD Crucial M500 120gb, HDD 1TB WD Blue, PSU Seasonic 550RM, case Corsair 300R, SSD Kingston Savage 240gb, monitor ASUS VX239H

Reklama
Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 11 črc 2015 02:46

A jaká je poruchovost amdcek oproti nvidii?

Odesláno z mého C5303 pomocí Tapatalk

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 11 črc 2015 05:37

spíš bych to řadil na výrobce karet - čip od AMD nebo Nvidie fakt většinou za nic nemůže (tedy pokud neartefaktuje ale to je opět vina výrobce když přežene takty a nepohlídá to)
u nových karet problémů já hlašených "jako tak" moc nemám .... problematické byly hodně a stále jsou do menší míry GTX 970 se svými cívkami, GTX 960 v malé míře taky

co se týče artefaktů, nebo problémů mimo tohle, pro nové radeony nemám zatím hlášeno nic (ale jsou na trhu krátce) a krom těch cívek jsou na tom Nvidie taky velice dobře

problémové byly některé 660ti, Power MSI edice 670 a 770ky lightning z nových pak to hodně chytala 970 Asus Strix za cívky, ta měla i největší průměr ze všech modelů v mých statech,
za radeon pak byly problémové 7950ky od sapphire, 7970 Lightning, R9 270/270x od MSI, 7850 od gigabyte...
jinak až na tu 270ku nemám z nových radeonů hlášeno nic extra, tedy krom 290tek od Asus, kde fakt často nestíhal chladič - což je právě to co říkám - na druhý pokus to udělali výrobci u 390tek o mnoho líp a ukazuje na to i kýbl recenzí.... tak uvidím

zkráceně, vybrat podle recenzí co nejlepší model k danému čipu a ten koupit - já to udělal u 270x - kde všichni se hrnuli do MSI na základě toho, že Asus 290 byla hrozná ...já přesto šel do Asus 270x protože jsem ji považoval za nejlepší a nemýlil jsem se, ta karta je naprosto parádní, tichá, nepíská, teploty jsou k pousmání (28c doma v horku, karta ve furmarku na půl hodiny a GPU mělo teplotu 64-66c)

totéž doporučuju teď
- pokud 960ka - G1 gigabyte, MSI gaming nebo EVGA SSC a pokud jsou novější kusy - tak i asus strix, Zotac je také dobrý - hlavně proto, že měl u mne po celou dobu nejmenší čísla s pískáním cívek
970ka - totéž + u Evgy brát SSC ACX 2.0+, Zotac Extreme má ode mne plus, nemám jediný report na problém z 24kusů
980ka - všechny neref modely jsou ok ale nemám u nich tolik dat, lidi šli spíše po 970ce - tedy aspoň ti, co mi dali nějaké dobré info
radeony - 370 ještě nemám data, 380 co vím, je super Nitro Sapphire a MSI, 390 taky, s tím, že MSI 390 je top - má bezchybné chlazení + backplate

to je asi tak vše bez toho aniž bych tě utopil ve slohové práci nebo gazilionu čísel..
HW: CPU i5-4590, cooler Hyper 212 Evo, Asrock Fatal1ty H97 Perf., MSI GTX 970 Gaming ME, 2x4gb Hyperx Fury, SSD Crucial M500 120gb, HDD 1TB WD Blue, PSU Seasonic 550RM, case Corsair 300R, SSD Kingston Savage 240gb, monitor ASUS VX239H

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 11 črc 2015 09:21

Většina AMD má větší spotřebu než srovnatelně výkoná NV, takže více odpadního tepla a u některých výkonějších modelů s tím bývaly trochu problémy to rozumně uchladit - vysoké teploty na životnosti moc nepřidají.
U nižších řad je to v pohodě, tam rozdíl 20W je nic, ale u vyšších řad typu R9 290(X) je to znát dost a rozdíl mezi podobně výkonnými grafikami může být i 100W nebo víc.

Co se ovladačů týče, tak většina společností hry ladí především pro NV, protože většina hráčů má NV.

AMD ovladače jsou citlivější na to, co jim programátor pošle a mají tendenci častěji kvůli tomu hru shodit nebo vykreslit špatně - mám pocit, že i proto zvládne AMD víc drawcallů než NV na stejně výkonné grafice, protože prostě před drawcallem nenastavuje defaultní hodnoty.

Cívky pískají na všech kartách, ale jak moc je to různé kus od kusu.
Nemyslím, že by to bylo u GTX 970 nějak výrazně horší než u jiných karet, ale spíš je to problém psychycký, některé ty grafiky v idle a malé zátěži netočí větrákem, takže pokud karta i jen trochu píská, tak je to mnohem líp slyšet než třeba na R9 290(x), kde se pořád točí větráky a když člověk všude kolem sebe čte, jak pískají, tak se na to víc zaměří.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 11 črc 2015 10:05

AD spotřeba - Tu bych řešil až v případě více monitorů s různým rozlišením, tam je totiž dost velký rozdíl mezi nVidia a AMD (ve prospěch zelených), ale v zátěži spotřebu neřeším (zas tak často se PC v této oblasti nepohybuje) a v klidu (s jedním monitorem) je spotřeba +- stejně nízká.

AD optimalizace - Vzhledem k tomu že Xbox i PS4 používají HW od AMD a stejnou architekturu jako má AMD v desktopových grafikách, byl bych s tím lazením pro nVidii opatrný...

AD ovladače - dlouho jsem měl sám HD7870, předtím HD 5750 a ještě předtím HD 3470m a předtím ještě RADEON 9700 PRO a NIKDY jsem s ovladačema od AMD/ATI problém neměl. Na druhou stranu musím říct, že jsem mezitím vystřídal i dost nVidii (namátkou FX 5700, GT 6600, GTX 260, GTX 960) a taky jsme neměl jediný podstatný problém jako u AMD/ATI. Ano něco podporovala dříve nVidia, něco zas AMD, ale v průměru nemůžu vyzdvihnout ani jednoho výrobce nebo naopak zatracovat toho druhého.

AD spolehlivost - dost záleží na volbě kusu (jaké máš štěstí) a taky se to dá ovlivnit dobrou volbou edice, třeba s levnýma řadama MSI nemám dobré zkušenosti (zas jak se to veme, díky tomu jesem mohl vyměnit grafiku za výkonnější a ještě jsem vydělal :D ). Naopak Gaming nebo Shappire (měl jsem VaporX a slouží doteď v druhém PC) považuji za dobré volby (ale třeba HD7930 v podání Shappire a jejího DualX byla naprostá hrůza). Takže tady bych to taky nějak nedělil na AMD vs. nVidia

AD "efektíky" - PhysX je hezký, ale snižuje výkon a není to nic důležitého (nikdy jsme si neříkal: "Ach, proč nemám ten PhysX, bez něj ta hra vypadá blbě" na to opravdu nedošlo) a CUDA význam má, ale pouze v případě pokud ji využiješ a hry tento případ nejsou...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 11 črc 2015 10:35

Ta spotřeba vůbec není problém (pro většinu lidí) z hlediska ceny energií, ale z hlediska obtížnějšího chlazení a nižší životnosti.

Optimalizace - záleží na hře, u konzolovek nevím, ale u PC her mají programátoři (co dělají něco s grafikou) obecně většinou radši NV, protože jsou s nima méně problémy - napíšeš něco, běží to jak má na všech NV, zkusíš to na nějaký AMD, běží to, zkusíš to na jiným AMD a nejede to...

Já s AMD ovladači měl problémů celkem dost, hlavně kvůli více monitorům - občas mi na R9 280X bugnul kurzor a vypadal úplně jinak než má - http://superuser.com/questions/590569/b ... on-hd-7870
Pak kdykoliv jsem hrál něco na fullscreenu, tak druhý monitor (na kterém jsem měl třeba web) vykresloval něco úplně jiného - někdy pomohlo párkrát alttabnout, někdy ne, zmizelo to asi po půl roce po nějakém updatu ovladačů.
Během prvního měsíce mi grafika po chvíli zátěže resetovala ovladač, což jednak většinu her shodilo a druhak pak dokud jsem nerestartoval celý počítač, tak se hry zobrazovaly úplně rozbité a i v prohlížeči mi blikaly trojúhelníky. A ne, nebylo to přehříváním, po pár měsících to přestalo po asi 20 updatech ovladačů a třech flashnutích BOISu gpu.
Byl jsem tou dobou na lanpárty s kámošema a R9 280X měli další dva, jednomu běžela v pohodě, ale druhému se při hraní některých her (Starcraft2) resetoval každou minutu ovladač - hra to sice přežila, ale bylo to dost otravné - jednak mu blikl černě monitor a druhak to znamenalo 5-10sekundový lag.. nakonec ji musel reklamovat.
Na to, že jsem tu grafiku měl rok, tak celkem pěkná sbírka problémů s ovladačema... :)

Starší kusy MSI byly opravdu nic moc, povedé jsou až teď ty poslední řady TF. MSI opravdu dost zapracovalo na kvalitě grafik a desek v poslední době - i proto mám teď jednu ve svém PC.

PhysX je dobrý pro mě jako herního programátora, že nemusím psát vlastní fyzikální engine, ale umí běžet i na CPU, ale není potřeba ho spouštět na GPU, stejně jako další AMD/NV blbinky, které člověk většinou moc nevyužije nebo nejsou moc vidět.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 11 črc 2015 10:45

Vzhledem k tomu, že dneska je spousta her pouze portem z konzole. A jak říkám, měl jsem dlouhou AMDčka i nVidie, mám dva monitory + připojuju TV (takže někdy 3) a problém sem neměl (ano, AMD mělo složitější nastavení těch třech monitorů, a nVidia to rozjela hned, ale to nevím jetsli bylo dáno grafikou, nebo si převzala steré nastavení z Windowsů, které jsem dělal na HDčku). A co se týče odpoadního tepla, tak to je problém výrobce daného modelu, zákazník si pak akorát může vybrat to, co mu vyhovuje a když vybere špatný model, tak je to bohužel smůla... Ale za to se může stát u obou "značek"...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 11 črc 2015 10:56

To nebyly problémy se zapojením více monitorů, ale bugy ovladačů při používání více monitorů.
Ano, grafiku si vybrat můžeš, ale když vezmeš stejně výkonnou grafiku od AMD, tak bude topit víc než od NV :)

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 11 črc 2015 11:02

Však já psal, že jen to zprovoznění bylo náročnější a tím jsem chtěl říct, že u mne se bugy z ovladačů neprojevovaly... A ohledně spotřeby, dnes ano, v minulosti to bylo naopak, co bude dále uvidíme, takže taky bych nestranil jen jedné straně...

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 11 črc 2015 17:11

Co se tak divu na fps testy ruznych her s mojim phenomem x4 965 BE 3.4GHZ a 960 nebo R9 380 tak se zda ze ten procesor docela slušně bottleneckuje. S i7/i5 vetsinou lidi maji 50 + fps a s phenomem tak 35 - 45 což je docela špatné :/. Kdyby intely byly AM3+ tak by nebyl zadny problem si nějaky lepsi poridit, ale jelikoz nejsou, nebo nemam 1150 socket, tak by to bylo vice finance narocne koupit intela. Hodí se investovat do nějakeho FXka k R9 380 ? Nebo radsi fakt nasetrit na i5 nebo i7, sice by to byla otazka roku jelikož jsem student, ale zase bych byl o 3 az 4 tisice blize k 1150 zakladovce a intelu. Co myslite ?

Keporkak
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Keporkak » 11 črc 2015 17:33

Na hry jedině Intel
Lenovo IdeaPad Y580 s i5 3210M a odpálenou GTX 660M|

AMD Phenom II x4 955 @3,8 GHz
12 GB RAM Kingston 1600 MHz
Gigabyte GA-880GA-UD3H
Radeon HD 5750 a čekám na ASUS HD 7950
Seagate Barracuda 7200.1, SSD Crucial MX200 250 GB

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 11 črc 2015 17:41

Tak jako ja mel do ted AMD a nebyly s tim zadne problemy.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Grafická Karta
    od Mara33214 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    2
    5047
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    03 bře 2025 07:11
  • Nová grafická karta Příloha(y)
    od BuLLeT » 16 zář 2024 12:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC