Monitor (prosím o radu)

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Monitor (prosím o radu)

Příspěvekod Viktor.Z » 12 srp 2013 21:28

Zdravím,

chtěl bych Vás poprosit, jestli by jste mi nemohli poradit s výběrem monitoru max tak do 3800 - 4000 kč. Chci minimálně 24 palcový. Zároveň nejsem jeden z těch, komu stačí, že monitor prostě ukazuje. Jsem dost náročný a vidím jakýkoliv nedostatek v obraze a následně mě to pak ruší. Možná chci toho za tu cenu moc, ale zase nežádám žádný profesionální monitor. Prostě jen chci aby barvy, kontrast, jas, černá, bílá, atd... aby toto vše bylo prostě správně a tak jak má.
Koupil jsem si tento monitor: http://www.czc.cz/asus-vs247h-led-monit ... 34/produkt a ty výše zmiňovaná vlastnosti celkem dobře splňoval. Navíc měl neskutečně plné barvy, až jsem byl celkem ohromen. Jenže měl tři vady. Síťový kabel při sebemenší manipulaci ztrácel kontakt, dolním okrajem prosvítalo podsvícení a to co mě už přimělo ho vrátit, bylo objevení jednoho mrtvého pixelu. Škoda. Vyměnil jsem ho tedy za tento: http://www.czc.cz/acer-s240hlbid-lcd-mo ... 11/produkt Ten takové problémy, jako měl ten Asus nemá, ale zase ten obraz už není tak dobrý. Navíc jsem u něho objevil, že nějak asi blbne přepínání mezi chladnými a teplými barvami. Na bílé barvě je vidět, že v dolní polovině displeje je jakoby pořád chladná barva (modřejší odstín) a v horní polovině je normálně bílá, jak jsem si jí sám nastavil. Přechází to do ztracena a je to vidět spíš jen na celkově bílé ploše. Tak nevím. Nejspíš ho vrátím taky :( Tak se chci zeptat, jestli by jste mi nějaký doporučili. Já už na ty marketingový tahy v těch vypsaných parametrech moc nevěřím, tak už si moc ani netroufám podle toho posuzovat, který monitor by byl pro mne nejlepší.

Předem moc děkuji.

Edit: Ještě bych potřeboval, aby měl HDMI. Z určitých důvodů jsem si musel kvůli novému monitoru koupit 5m dlouhý kabel a jelikož je to HDMI, tak bych potřeboval opět monitor s HDMI. Nechci utrácet zase za další kabel :(
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
B3nny
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: Monitor (prosím o radu)

Příspěvekod B3nny » 12 srp 2013 22:18

Všechny vaše požadavky splní LG IPS235P - IPS displej.

Žádný TN monitor ani nehledejte, budete opět zklamán. Stejně tak zklamán budete levnými IPS, jelikož poloprofesionální monitor začíná právě tímto modelem. Je jen na vás, jestli jste ochoten ty 200 Kč doplatit nad rozpočet a smířit se 23" uhlopříčkou. Snad každý kdo vyměnil TN za IPS už by nikdy neměnil. Tento má navíc ještě pivot.

Více si můžete přečíst například zde: http://extranotebook.cnews.cz/clanky/ko ... ps-full-hd

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 12 srp 2013 22:22

Máte příliš vysoké požadavky a příliš nízký finanční limit...

DarkMoon97
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod DarkMoon97 » 12 srp 2013 22:25

Na dostatečný monitor to chce alespoň 4.500,-

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 13 srp 2013 00:00

Ok, díky. Koupím tedy asi tento: http://www.alza.cz/24-lg-ips2453vq-d417495.htm Ten má dokonce technologii AH-IPS, což jsem se dočetl, že je ještě o něco lepší než IPS. Akorát koukám, že má jen 5 000 000:1 kontrast. Ten Acer co mám já má uvedeno až 100 000 000:1. Jak hodně jsou tohle všechno keci? Bude ten LG opravdu lepší po všech směrech? Černá, bílá, kontrast, barvy budou lepší? Jaký je rozdíl mezi tím typickým (jak se uvádí třeba 1000:1) a dynamickým kontrastem? Každopádně pro něj zítra jdu a doufám, že tenhle si už nechám. Zítra dám každopádně vědět :)

DarkMoon97
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod DarkMoon97 » 13 srp 2013 00:09

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 13 srp 2013 15:53

Hmmm...., tak jsem předchozí monitor vrátil a koupil jsem ten LG, jak jsem psal. A musím říct, že tohle je pánové luxus. Ten pozorovací úhel je fakt paráda a hlavně barvy jsou velice přesné. I kontrast (černá, bílá) je dobrý. Takže velice děkuji za radu :)

Ještě jsem se chtěl zeptat, neznáte nějaký program na test a nastavení barev a odstínů černé/šedé? K tomu Aceru se dal stáhnout program zvaný Acer eDisplay Manager a on měl jednu fakt chytrou funkci pro nastavení odstínů černé. Když jste to spustili, tak se vám objevil obraz se šedými proužky o tloušce tak 1 mm. a od sebe byli asi tak stejně. Uprostřed byl čtverec a jak jste hýbali jezdcem po pravé straně, tak se dělal rozdíl v odstínu toho čtverce a těch proužků. Takto jste nastavili asi 5 odstínů šedé v 5ti krocích. Pro nejlepší výsledek jste museli nastavit ten odstín tak, aby mezi tím čtvercem a těmi proužky byl co nejmenší rozdíl. Prostě jste se museli snažit o to, aby ten čtverec byl co nejméně vidět. Pokud máte v oku nějaký cit, tak jste celkem schopní to dobře nastavit a když to uděláte dobře, tak výsledek je fakt dost dobrý. Ono to funguje ještě i na mém 5 let starém Samsungu. Zkusil jsem to udělat i tam a to co jsem z té tlusté LCD (ještě ani ne LED) TV dokázal vymáčknout jsem ani nevěřil. Barvy najednou byli velice plné a zároveň nepřebarvené a černá a bílá byla taky skoro perfekt. Ale na tomhle novým LG už mi ten program nefunguje :( Nevíte o něčem podobném?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o radu jak předělat PC
    od ruzi.jiri » 22 srp 2024 07:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    2532
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    23 srp 2024 12:10
  • Pomoc se sestavením herního PC + monitor (30k+6k monitor, 1440p, strategie/simulátory/střih)
    od mullen » 07 dub 2025 13:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    11276
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 13:41
  • Žádost o radu s koupí notebooku
    od Impo168 » 31 led 2025 14:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2006
    od Impo168 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2025 14:39
  • CPU, HDD, monitor Příloha(y)