Zdravím,
nedávno jsem tu měl téma s výběrem komponent do PC (viewtopic.php?f=40&t=122610&start=24), v CZC jsem nezadal ale zkompletování, jelikož by se do Vánoc nestihla. Proto se snažím sestavit svůj první počítač, ale nejsem si jistý u kabelů. Proto prosím o odpověď pár jednoduchých otázek.
1) ze zdroje zapojím kolik konektorů? HDD (1xSATA), vypalovačka (1xSATA), základní deska (24pinový konektor), CPU na základní desku (2x4pinový konektor), grafika (1x6pinový konktror), ještě něco?
2) U toho zapojení CPU ze zdroje, nemám osmipinový konektor, ale dva čtyřpinové. Je jedno, jaký z nich dám doleva a který doprava? Raději se ptám, i když to asi jedno bude :)
3) při zapojování kabílků z přední strany bedny na základní desku (tračítko zapnutí počítače a tlačítko restart počítače, tak na kabelu není uvedeno, který kabel je + a který -. Na základní desce vyznačení je, ale u těch kabílků ne. Platí například to, že barevné kabely jsou + a bílé -?
Děkuji
Kabely při sestavování PC
Re: Kabely při sestavování PC
1. Pokud mas 1 disk a 1 mechaniku tak je to vsechno
2. Pokud to jde zapojit, tak je to jedno - ty zlute a cerne draty jsou mezi sebou stejne propojene.
3. Pruhovany by mel byt +, bily minus. Fungovat to bude ale i opacne, protoze jde jen o zkratovani pinu, coz udelaji obe polohy stejne.
2. Pokud to jde zapojit, tak je to jedno - ty zlute a cerne draty jsou mezi sebou stejne propojene.
3. Pruhovany by mel byt +, bily minus. Fungovat to bude ale i opacne, protoze jde jen o zkratovani pinu, coz udelaji obe polohy stejne.
Děkuji 
A potom ještě nějaké nejasnosti:
4) větrák vpředu, který pohání vzduch do bedny, má kabel se 3 piny, na něm je připojena redukce na molex. Na mé základní desce jsou SYS_FAN pouze 4 pinové. Mám to raději zapojit přes ten malex, nebo ho mohu dát i na ty 4 piny u základní desky?
5) LEDka informující o zapojení PC z přední stěny bedny, tak má dva kabely, jeden + a jeden -. Na základní desce jsou ale 3. Vlevo je +, uprostřed a vpravo -. Jak prosím zapojím ten mínusový kabel, hned vedle toho plusového, nebo na kraj? Nebo je to jedno? :)

A potom ještě nějaké nejasnosti:
4) větrák vpředu, který pohání vzduch do bedny, má kabel se 3 piny, na něm je připojena redukce na molex. Na mé základní desce jsou SYS_FAN pouze 4 pinové. Mám to raději zapojit přes ten malex, nebo ho mohu dát i na ty 4 piny u základní desky?
5) LEDka informující o zapojení PC z přední stěny bedny, tak má dva kabely, jeden + a jeden -. Na základní desce jsou ale 3. Vlevo je +, uprostřed a vpravo -. Jak prosím zapojím ten mínusový kabel, hned vedle toho plusového, nebo na kraj? Nebo je to jedno? :)
Kdyz to pripojis pres molex, nebude mozne nijak regulovat otacky (ventilator se bude tocit naplno, protoze do nej pujde 12V)
Ten konektor od vetraku by mel mit po strane kolejnice, takze nejde zasunout spatne.
Jestli mas voltmetr, tak zmer jestli jsou ty dva minusove piny vzajemne propojene. Pripadne bych to skusil hned vedle plusu.
Ten konektor od vetraku by mel mit po strane kolejnice, takze nejde zasunout spatne.
Jestli mas voltmetr, tak zmer jestli jsou ty dva minusove piny vzajemne propojene. Pripadne bych to skusil hned vedle plusu.
přes ten molex je to teda špatný, to bych nechtěl, aby to běželo zbytečně furt naplno. Šlo by to dát do toho 4pinu? A voltmetr nemám, takže to zkusím tedy hned vedle, jinak mě nic také nenapadá...
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Pro 2013 23:40) ---
a potom následně snad už poslední nejasnosti :)
6) z přední strany od jacku namikrofon a sluchátka vede kabel, který má na konci 2x7pinový konektor. Na jednom je napsáno HD Audio, na druhém AC.97. Pochopil jsem správně, že to AC.97 je nějaký starší standard a já budu zapojovat pouze to HD Audio?
7) Přední USB 2.0 má na konci kabelu 4piny (VCC, D-, D+ a GND), ale na základní desce je jakoby 9 pinů, spodní řada 5, horní 4. Mám to zapojit do té horní řady?
Děkuji moc za odpovědi
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Pro 2013 23:40) ---
a potom následně snad už poslední nejasnosti :)
6) z přední strany od jacku namikrofon a sluchátka vede kabel, který má na konci 2x7pinový konektor. Na jednom je napsáno HD Audio, na druhém AC.97. Pochopil jsem správně, že to AC.97 je nějaký starší standard a já budu zapojovat pouze to HD Audio?
7) Přední USB 2.0 má na konci kabelu 4piny (VCC, D-, D+ a GND), ale na základní desce je jakoby 9 pinů, spodní řada 5, horní 4. Mám to zapojit do té horní řady?
Děkuji moc za odpovědi

- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Ad 6: Záleží jaký standard nastavíš v BIOSu, podle toho másíš mít zapojené AC.97 nebo HDaudio
Ad 7: V manuálu si zjisti jak jsou konektory na desce a zapoj to tak, aby to sedělo správně podle těch káblíků.
Ad 7: V manuálu si zjisti jak jsou konektory na desce a zapoj to tak, aby to sedělo správně podle těch káblíků.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Tech 9 pinu jsou dva USB porty, takze pokud mas jen 4 vodice, tak je jedno jestli je zapojis do jedne nebo druhe rady. Nesmis ale poplest jednotlive vodice - hlavne otocit GND a 5V, jinak znicis prvni vec co pripojis do USB portu.
Zapojení USB: Návod + kabel vypadají takto:
Vložím to tedy například do horní řady (kde jsou pouze 4 piny) s tím, že VCC přijde doprava (dle návodu pozice 1), D- (pozice 3), D+ (pozice 5), GND (pozice 7), GND (není vyvedený pin). Je to tak správně? Raději se zeptám a stoprocentně se ujistím, než abych pak něco odpálil
Ad 7: V BIOSu jsem se nikdy nehrabal, kde to prosím zkontroluji? Abude potřeba v BIOSu upravovat (kontrolovat) ještě něco jiného, než tento audio standard?
Děkuji
Vložím to tedy například do horní řady (kde jsou pouze 4 piny) s tím, že VCC přijde doprava (dle návodu pozice 1), D- (pozice 3), D+ (pozice 5), GND (pozice 7), GND (není vyvedený pin). Je to tak správně? Raději se zeptám a stoprocentně se ujistím, než abych pak něco odpálil

Ad 7: V BIOSu jsem se nikdy nehrabal, kde to prosím zkontroluji? Abude potřeba v BIOSu upravovat (kontrolovat) ještě něco jiného, než tento audio standard?
Děkuji
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Vždyť máš ten konektor spojený do jednoho kusu. Jinak to ani zapojit nejde
Jeden je slepý, stejně tak na desce.
Jinak regulovat deskou nepůjde ten větrák ani napojením na desku. K tomu bys musel mít z toho ventilátoru právě 4pin, potom se regulují otáčky. Takže je v podstatě jedno, jestli ho dáš na ten sys_fan nebo molex od zdroje.

Jinak regulovat deskou nepůjde ten větrák ani napojením na desku. K tomu bys musel mít z toho ventilátoru právě 4pin, potom se regulují otáčky. Takže je v podstatě jedno, jestli ho dáš na ten sys_fan nebo molex od zdroje.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
-
- Pohlaví:
přes ten molex je to teda špatný, to bych nechtěl, aby to běželo zbytečně furt naplno. Šlo by to dát do toho 4pinu? A voltmetr nemám, takže to zkusím tedy hned vedle, jinak mě nic také nenapadá..
/Nevím zda jsem něco nepřehlédl/ Větrák lze zapojit na molex 5V, nebo 7V.
Naposledy upravil(a) guest dne 22 pro 2013 18:25, celkem upraveno 1 x.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Nikdo netvrdí že nejde. Jen tu došlo k pomýlení a je opravdu jedno, kam ho zapojí. Fungovat to bude stejně.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud do desky zapojí i 3pin konektor u ventilátoru, tak to některé desky umí regulovat (některé si to zjistí samy, u jiných je třeba přepnout režim v BIOSu a u dalších to nejde vůbec, záleží na tom co je to za MB).
Co se týče toho AUDIA, tak v návodu je to strana 15 - 9) F_AUDIO (Front Panel Audio Header) a z výroby by mělo být nastavené na HD audio
Co se týče toho AUDIA, tak v návodu je to strana 15 - 9) F_AUDIO (Front Panel Audio Header) a z výroby by mělo být nastavené na HD audio
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 1804
-
od petr22