uvažuji nad tím, že bych si sestavil nějaký nevýkonný server převážně na ukládání dat. Asi vás napadne, proč si rovnou nekoupím NASku. Důvod je prostý, škálovatelné NASky snad ani neexistují, když nepočítám ty do racku a nějakou šílenost od Synology. Takže mě napadlo jít cestou klasického kancelářského PC, které by se v případě potřeby dala jednoduše vyměnit, popř. přidat komponenta.
Co s tím v plánu dělat a co od toho očekávám
Plánuju tam mít RAID, vzhledem k vydržovaným cenám plotnových disků to bude do začátku asi RAID 1. K tomu malé (asi 32GB) SSD na systém. Na výslednou sestavu hodím nějaký Linux (Debian/CentOS), možná když budu dostatečně šílený tak Unix (BSD)

Můj návrh
Zde přikládám svůj návrh. Jde de-facto jen o procák, desku a ramky, zbytek už mám. Skříň mám no-name bigtower ze starých dob, takže si plánuji trochu pohrát s air-flow. Desku jsem naschvál vybral jako ATX, protože kdyby bylo potřeba víc SATA konektorů, tak řadič stojí pár stovek (myslím, že u plotny SATA3 nemá moc smysl). Zdroj Seasonic 300W, takže to by mělo být v pohodě

Deska
Procesor
RAMky