Ahoj, potřeboval bych poradit s větráky do skříně. Mám skříň Corsair Spec 0-3 viz obrázek a na předku mám tam origo dva větráky. Přední 120mm a zadní 120mm. Teploty jsou v pohodě. V normálním režimu disk 32, grafika 32, procesor 36-40. Ale problém je, že přední podsvícený je docela hlučný. Prostě ho slyším po celé místnosti. Co jsem tak koukal, tak lepší větráky co prodává Corsair mají cca 25 dB a to je určitě vyšší série jak ty, co dávají do skříní.
Takže mám možnost dát na předek 2x120mm a nebo 1x140mm, ale tak nějak se nevyznám v těch značkách. Osobně mám zkušenost pouze s Arctic Cooling a s Noctua.
Předek bych dal tohle (900ot/min, 13dB, 140mm)
http://www.czc.cz/noctua-nf-p14s-redux- ... 34/produkt
nebo 700ot/min, 7dB, 120mm)
http://www.czc.cz/noctua-nf-s12b-redux- ... 40/produkt
Z těch dvou se více přikláním k 140mm, jelikož má větší tah, ale otázka je, jestli to využiju. Při hraní se grafika dostává max k 70 stupňů.
Zadek asi něco s PWM nebo normální?
http://www.czc.cz/noctua-nf-s12b-redux- ... 39/produkt
Je to rozumný nástřel?
Chlazení skříně
Re: Chlazení skříně
S konkrétními typy větráků Ti neporadím, jen Ti řeknu, že pokud máš teploty v pořádku, nepřidávej zbytečně další větráky (každý další větrák je dalším zdrojem hluku), jen vyměň ten hlučný, co Ti vadí, za tichý. Konkrétní typ už Ti tu snad někdo poradí.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Dopredu bych dal 2x 140mm, do zadni steny 1x 120mm a do horni steny co nejbliz k zadni stene 1x 120mm.
Zbytek der bych zcela zaslepil.
Zbytek der bych zcela zaslepil.
wattmetr píše:S konkrétními typy větráků Ti neporadím, jen Ti řeknu, že pokud máš teploty v pořádku, nepřidávej zbytečně další větráky (každý další větrák je dalším zdrojem hluku), jen vyměň ten hlučný, co Ti vadí, za tichý. Konkrétní typ už Ti tu snad někdo poradí.
Slušně řečeno, mylný závěr, který popře fyzika střední školy, protože Noctua ULN disponují nejnižším (průměrně) rozjezdem 175 otáček/minuta a lze je regulovat základní deskou flexibilni sw regulací pomocí programu Speedfan na hranici 125 otáček/minuta, které budou oproti ostatním komponentám nejméně hlučnou částí. Levné a populární Artic Cooling F12PWM lze stáhnout k hranici 200 otáček/minuta a jsou takřka neslyšné. Větší počet ventilátoru zajistí shodný, nebo vyšší airflow na nižších s nižším počtem otáček, jež budou produkovat minimum hluku. Záleží jen na výrobci a osazení základní desky, které dokáží regulovat s ohledem na teploty VRM, CPU a též VGA.
Čekal jsem, kdy se někdo s tímhle názorem ozve. Tvoje teorie je asi tak stejně mylná, jako moje, jinak řečeno - obě jsou rovnocené co se týká produkce hluku. Dnes existují ventilátory, které i při relativně vysokých otáčkách díky perfektně navržené aerodynamice produkují minimum hluku.
Ale vcelku souhlasím s radou petra22. Když se použijí větráky se sníženou hlučností, asi bude výsledek nejlepší jak co do teplot, tak i hluku
Ale vcelku souhlasím s radou petra22. Když se použijí větráky se sníženou hlučností, asi bude výsledek nejlepší jak co do teplot, tak i hluku

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nechci tam zbytečně dávat další větráky. Chci pouze jeden přední a jeden zadní. To si myslím, že bohatě stačí. S tou regulací otáček mi to moc jasný není, ale kdyžtak teda doporučte pro laika jednoduché řešení, aby počítač byl co nejtišší. Osobně si myslím, že ta Noctua 140mm by mohl být dobrý. Případně dám i něco levnějšího, když to bude tiché a fungovat
Co nejtissi bude vetrak, ktery ma maximalni moznou velikost a nizke otacky.
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
to chápu, na akvárku jsem taky dával 2x92mm větráky a nejlépe jim slušelo jet na 4,5V, to jsem o nich ani nevěděl, bohužel se občas nerozeběhly, tak jsem je dal na 6V a je to skoro neslyšné. Na 12V je to slyšet i v druhé místnosti.
Takže jestli jsem to pochopil správně, regulovat větráky jdou pomocí základní desky? Musí být PWM nebo stačí normální? Pokud pojedou opravdu potichu, dám klidně na předek dva. Ale potřebuju se nějak dovědět, jak je to s tou regulací. Všechny piny na desce mám 4pinové a současné větráky mají tři piny a HW monitoru mi ukazují nesmyslné otáčky. V biosu jeden ukazuje asi 1500 a druhý necelých 700. Grafika má dva větráky a ty jedou okolo 1100 ot/min.
Takže jestli jsem to pochopil správně, regulovat větráky jdou pomocí základní desky? Musí být PWM nebo stačí normální? Pokud pojedou opravdu potichu, dám klidně na předek dva. Ale potřebuju se nějak dovědět, jak je to s tou regulací. Všechny piny na desce mám 4pinové a současné větráky mají tři piny a HW monitoru mi ukazují nesmyslné otáčky. V biosu jeden ukazuje asi 1500 a druhý necelých 700. Grafika má dva větráky a ty jedou okolo 1100 ot/min.
Osobne mam u kazdeho ventilatoru toto:
http://www.alza.cz/zalman-fan-mate-2-d101890.htm
http://www.alza.cz/zalman-fan-mate-2-d101890.htm
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Softwarově to nějak nejde? Pokud bych chtěl regulátor, šel bych asi do nějakého do 5,25" pozice.
Pokud bych reguloval, tak PWM nemá cenu, ne? A vyhazovat prachy za Noctuu taky ne.
Edit: koukal jsem na SpeedFan a pokud bych koupil PWM větráky, regulovat by to asi šlo
Pokud bych reguloval, tak PWM nemá cenu, ne? A vyhazovat prachy za Noctuu taky ne.
Edit: koukal jsem na SpeedFan a pokud bych koupil PWM větráky, regulovat by to asi šlo
Ventilátory se dají řídit pomoci pulzního - PWM (4 pin), nebo pomocí napětí - DMI (3Pin), které umí každá schopná deska. Na jeden konektor lze napojit více ventilátoru (princip vlaku), které nesmí překročit 10W celkově na jeden konektor (maximálně 12W, pokud výrobci neudávají jinak např.: Dell). Dále záleží na osazení řídícího chipu např.: it8720, it8728 a další, který můžeš regulovat pomocí speedfan (vesměs všechny MB od Gigabyte nebo MSI do Z87 umožní regulovat nejméně dva okruhy, zpravidla tři podle modelu a jsou kompatibilní se speedfan. Např.: Při renderu CPU nemusí zbytečně zvyšovat otáčky ventilátory nevyužívané VGA a budou se zvyšovat pouze ve skříni a chladiči procesoru - VGA 350, skříňové 350, CPU 650 otáček za minutu. To stačí v rámci teploty a vlastní výměny vzduchu ve skříni - airflow nezbytnou pro chlazení skříně. Každý ventilátor dokáže nafoukat jiné hodnoty v různé hladině hluku). Nepotřebuješ kupovat žádné statické regulátory, pokud vlastníš odpovídající desku. Statický regulátor až v krajním řešení.
Není výjimkou, když neuslyšíš přetaktovanou GTX580 s Accelero Xtreme 3 Plus (2x Noctua P12-1300 s teplotou 72°C Furmark), Core i7-3930k @4.3GHz Noctua NH-D14 s 2011 ve skříni Fractal Define XL s 6x Noctua NF-S12B ULN, dva pevné disky 1TB 2.5" disku uložených do dvojboxu Scythe Himuro s menším Mini i jedním SSD. Zdroj v pasivním režimu - ventilátor stojí (zdroj se kupuje tak, aby byl dimenzovaný do maximální hodnoty zátěže a neroztočil ventilátor) v nočním tichu, když provádíš nejnáročnější benchmarky zůstává sestava v podstatě neslyšitelná do okamžiku, než přiložíš ucho ke skříni a uslyšíš lehké šumění ventilátorů.
wattmetr: Jestli toužíš být zesměšněn a prokazatelně usvědčen z neznalosti, stačí říci. To není teorie, ale praxe. Chuck Norris napočítal do nekonečna dvakrát, ty tu ale popíráš obecnou fyziku. Jsou lidé, kteří takové sestavy staví pro každého a o jejich práci se můžeš přesvedčit sámostatně.
Není výjimkou, když neuslyšíš přetaktovanou GTX580 s Accelero Xtreme 3 Plus (2x Noctua P12-1300 s teplotou 72°C Furmark), Core i7-3930k @4.3GHz Noctua NH-D14 s 2011 ve skříni Fractal Define XL s 6x Noctua NF-S12B ULN, dva pevné disky 1TB 2.5" disku uložených do dvojboxu Scythe Himuro s menším Mini i jedním SSD. Zdroj v pasivním režimu - ventilátor stojí (zdroj se kupuje tak, aby byl dimenzovaný do maximální hodnoty zátěže a neroztočil ventilátor) v nočním tichu, když provádíš nejnáročnější benchmarky zůstává sestava v podstatě neslyšitelná do okamžiku, než přiložíš ucho ke skříni a uslyšíš lehké šumění ventilátorů.
wattmetr: Jestli toužíš být zesměšněn a prokazatelně usvědčen z neznalosti, stačí říci. To není teorie, ale praxe. Chuck Norris napočítal do nekonečna dvakrát, ty tu ale popíráš obecnou fyziku. Jsou lidé, kteří takové sestavy staví pro každého a o jejich práci se můžeš přesvedčit sámostatně.
- Vstrom650
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Mě se jedná o sestavu v podpisu. Deska je Gigabyte, chlazení CPU je originál Intel, grafika má větráky Twin Frozer2 což je asi to nejlepší. Ale největší hluk jde od předního větráku Corsair, ten slyším tak 4m od počítače ikdyž není v zátěži. Takže soudím, že zlo budou větráky, které jsou součástí bedny. Jinak deska má všechny konektory 4pin, větráky v bedně jdou 3pinové. V HW monitoru mi to ukazuje dva větráky. Jeden točí asi 2500 a druhý asi 1500. V Biosu to ukazuje větrák CPU a ještě jeden, 1500ot a druhý 700ot, ale teď nevím který je který.
SpeedFan mi neukazuje žádné větráky - asi kvůli 3pinovému připojení?
SpeedFan mi neukazuje žádné větráky - asi kvůli 3pinovému připojení?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Hledám někoho, kdo mi dá vše do nové PC skříně
od HelFix » 11 pro 2024 18:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 14
- 4509
-
od uzivatel123