Zdravím vespolek,
poprosím o konzultaci mého výběru komponent pro pracovní PC, bez monitoru (přijde na řadu v další etapě) a bez OS.
Kupovat budu u CZC.cz, rozpočet pro první fázi je striktně omezen na 12.000,-
Předběžný seznam ZDE.
Rozpočet je v tuto chvíli mírně přes, takže buď někde "uberu" nebo se pro začátek obejdu bez nového pevného disku a použiju stávající. GK jsem ani neuvažoval (poslední hra, kterou jsem hrál, byl Supaplex), předpokládám, že výkon grafického jádra procesoru bude dostatečný.
K jednotlivým komponentům:
Procesor - tady asi musím vysvětlit, proč jsem pro pracovní stroj vybral 4jádro. Moje stávající PC, které právě dosloužilo (totální KO - deska, procesor - na vině bude zřejmě zdroj, naznačoval to hlukem už delší dobu...), jsem docela solidně zadýchával. Šlo o 2jádro C2D E4500 se 3 GB RAM. Moje běžná "práce" - 5 otevřených oken prohlížeče po 10 záložkách, 6 rozdělaných office dokumentů, Skype, Mozilla, Google Drive a na pozadí VLC se seriály. Plus sem tam nějaký ten další program. Je správná moje úvaha, že i5 procesor to zvládne lépe než i3? Nebo stačí i3 a zvýšit paměť?
Deska - zde vycházím z vámi obecně doporučovaných komponent. Alternativou je tato levnější deska , když budu hledět více na cenu. Odvedou obě stejnou práci?
RAM - pro začátek 4 GB s budoucím dokoupením dalšího modulu. Nebo rovnou 2 x 4 GB a i3 procesor?
SSD disk - Intel z důvodu 5leté záruky. Tady nemám moc pochybností, rychlosti příliš neřeším, rozdíly budou nejspíše nepostřehnutelné.
Pevný disk - prostor pro korekci ceny, kdyby došlo např. k navýšení kvůli lepší skříni, lepšímu zdroji apod. Zatím bych se bez něj obešel.
Case - tady jsem příliš nevybíral, zvolil jsem často doporučovanou. Jen mám obavy z velikosti, je to prcek, nebudou se komponenty přehřívat?
Zdroj - zde si také nechám rád poradit, 500 W jsem možná přestřelil.
Ještě mě tak napadá - co chladič CPU? Vzhledem k malé skříni. Bude ten, co je dodáván k procesoru stačit?
Vzal jsem to trochu ze široka (i přes relativně malý rozpočet), tak se mnou mějte prosím trpělivost. A díky moc za každou radu a komentář!
M.
Pracovní PC do 12.000,- bez OS (4jádro?) Vyřešeno
Re: Pracovní PC do 12.000,- bez OS (4jádro?)
Ahoj , mas to vsetko dobre zostavene a nechal by som to takto.Box chladic bude stacit.Zdroj je v pohode.4GB ram tam mozes nechat , neskor dokupis dlasi modul.Dosku by som tiez nemenil.
Sakra, že bych byl tak šikovnej a všechny komponenty zvolil dobře?
Ani zpochybnění 4jádra pro pracovní PC?
Tak snad ano, evidentně se podceňuju.
Každopádně díky moc za kontrolu.
Ještě poprosím o jednu věc - výběr záložního zdroje - jde mi o překlenutí mikrovýpadků, které se poslední dobou objevují stále častěji (a podezřívám je z likvidace stávajícího zdroje a celého PC). Máte někdo zkušenosti s tímto? APC Back-UPS ES 400VA Zvládne krátké výpadky?

Tak snad ano, evidentně se podceňuju.
Každopádně díky moc za kontrolu.
Ještě poprosím o jednu věc - výběr záložního zdroje - jde mi o překlenutí mikrovýpadků, které se poslední dobou objevují stále častěji (a podezřívám je z likvidace stávajícího zdroje a celého PC). Máte někdo zkušenosti s tímto? APC Back-UPS ES 400VA Zvládne krátké výpadky?
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Máš to sestavené dobře. 

4GB RAM je podle mě málo. Mám otevřené 2 záložky ve chrome, na pozadí Steam a Skype a jsem na 55%.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
4GB RAM bohatě stačí... To je zase má zkušenost.
Opravdu stačí? Mám 5 oken v chrome po 8 záložkách, skype, steam, vlc, 6 PRÁZDNÝCH dokumentů v OpenOffice a mám 91% fyzické paměti plné, PC je pomalý a swapuje na disk. Jak chce, kdyžtak ať si časem další 4GB dokoupí.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Přesně tak. Ať dokoupí.
Díky za tuto debatu, myslím si to také, jen jsem chtěl potvrzení. Definitivně tedy 2 x 4 GB RAM (oželím pro první fázi HDD).
Pokud mi ještě poradíte s tím záložním zdrojem, budu moci téma ukončit. A díky!
Pokud mi ještě poradíte s tím záložním zdrojem, budu moci téma ukončit. A díky!
mireekkkk píše:Ještě poprosím o jednu věc - výběr záložního zdroje - jde mi o překlenutí mikrovýpadků, které se poslední dobou objevují stále častěji (a podezřívám je z likvidace stávajícího zdroje a celého PC). Máte někdo zkušenosti s tímto? APC Back-UPS ES 400VA Zvládne krátké výpadky?
Krátké by měl, ale v případě výpadku proudu je to max. na uložení práce a vypnutí PC. (jak je i psáno v recenzi)
Všem díky za rady, vezmu nakonec pro jistotu ten záložní zdroj a druhá RAMka ještě počká.
VYŘEŠENO
VYŘEŠENO
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 3758
-
od freelanc