Tak jsem projížděl alfa-comp v procesorech a mohli byste mi někdo prosím vysvětlit, proč je tam tolik vlastně hodně podobných výrobků? Jak u i3, tak u i5.
Jaký je rozdíl mezi: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400830000001YXN a https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400830000002EOR ? Nemůže to přece být tak zásadní. Přetaktování se dělá softwarově předpokládám, nebo? Jak se stavíte k ramkám DDR4? Jaky je rozdil u hdd-eček, 1. SATA... druhy je SSD.. a treti SSD SATA?
moc děkuji za odpovědi.
dotazy ohledně hardware Vyřešeno
dotazy ohledně hardware Vyřešeno
Naposledy upravil(a) binuralka dne 26 úno 2015 22:28, celkem upraveno 1 x.
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: dotazy ohledně harware
Ty 2 CPU, co jsi poslal, jsou naprosto rozdílné, jeden je starý socket 1155 a druhý novější 1150. Rozdíly jsou jak ve výkonu, tak ve spotřebě.
Pokud má CPU na konci "k" (4670k, 4790k), tak se dá taktovat na k tomu určené desce, ať v BIOSu tak přes software ve Windows. Jsou pak ještě výjimky jako Pentia, které se dají také nataktovat.
Některé se dají taktovat třeba tím, že se zvedne jiná věc kromě násobiče (tuším, že to bylo u "P" CPU? Teď si nejsem jistý, když tak mě opravte), ale tím tě zatěžovat nebudu
.
DDR4 ještě nejsou tak dostupné, aby se na ně dal udělat dobrý/špatný názor, málo kdo je má a cena taky zatím nehraje do not, leda bys chtěl kupovat high-end PC.
SSD disky a normalní HDD (což bude tuším ten SATA) je taky dost zásadní rozdíl. Viz. google.
Omlouvám se, jestli jsem něco popletl, když tak mě v něčem někdo opravte, jsem ospalej a chystám se spát
.
Pokud má CPU na konci "k" (4670k, 4790k), tak se dá taktovat na k tomu určené desce, ať v BIOSu tak přes software ve Windows. Jsou pak ještě výjimky jako Pentia, které se dají také nataktovat.
Některé se dají taktovat třeba tím, že se zvedne jiná věc kromě násobiče (tuším, že to bylo u "P" CPU? Teď si nejsem jistý, když tak mě opravte), ale tím tě zatěžovat nebudu

DDR4 ještě nejsou tak dostupné, aby se na ně dal udělat dobrý/špatný názor, málo kdo je má a cena taky zatím nehraje do not, leda bys chtěl kupovat high-end PC.
SSD disky a normalní HDD (což bude tuším ten SATA) je taky dost zásadní rozdíl. Viz. google.
Omlouvám se, jestli jsem něco popletl, když tak mě v něčem někdo opravte, jsem ospalej a chystám se spát

Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Re: dotazy ohledně hardware
jaka jsou rizika taktovani a proc rovnou nejedeou na plny vykon? jde o spotrebu a zivotnost soucastek?
Rizko je v tom, ze prichazis o zaruku, protoze vyrobek provozujes mimo specifikace vyrobce (lze zpetne zjistit i z nefunkcniho procesoru). Snizuje se i zivotnost procesoru, ale neexistuje zpusob jak zjistit presne o kolik.
Take existuje jiste riziko, ze procesor nataktujes tak, ze ho rovnou znicis - napr. prilisnym zvysovanim napeti.
Take existuje jiste riziko, ze procesor nataktujes tak, ze ho rovnou znicis - napr. prilisnym zvysovanim napeti.
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud ti jde o normální taktování jen v rámci zvýšení výkonu o pár procent, kde k tomu použiješ dostatečnou desku, kvalitní zdroj a chladič, který to uchladí, není nic, čeho by ses měl bát. Musíš se ovšem držet maximální hranice bezpečného napětí.
Sestava v profilu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2882
-
od Fargotroniac
Zobrazit poslední příspěvek
22 lis 2024 10:55
-
- 4
- 3481
-
od Steage7717
12 lis 2024 18:49
-
-
Nejde klíč. Po Upgrade Hardware zmizela licence Windows.
od Minapark » 09 zář 2024 16:54 » v Windows 11, 10, 8... - 22
- 8058
-
od Minapark
16 zář 2024 10:47
-
-
- 3
- 3709
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2344
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”