Pracovní mATX/ITX - 38000kc Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fayad
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pracovní mATX/ITX - 38000kc

Příspěvekod Fayad » 17 dub 2015 20:15

Slohovému popisu nefandím a proto budu stručný.

1. Minimální hlučnost
2. Kompaktní rozměry (mini-ITX micro-ATX)
3. Vysoký výkon procesoru
4. Vysoká spolehlivost
5. Gigabitový Intel 210 controler WoL, DisplayPort 3840x2160 60Hz
6. Intel PCH Z97 PCIe 3.0 x4/x8 (CPU)
7. Maximálně 38000Kč s DPH - sestava

Hodně zajímavě vypadá Silencio 352 Mate, která naplňuje představy vzhledem, cenou, rozměry a především chlazením. Do boční police stolu se vejde a ovládací prvky i USB jsou umístěné zeptředu. Rozhodně bonus a nenašel jsem žádnou neutrální skríň podobných vlastností v dané cenové relaci.

- Cooler Master Silencio 352 Mate
- Seasonic G-360
- Noctua NH-U12S
- Noctua NF-S12A ULN 120mm (4ks)
- Transcend 370 1TB 7mm
- Intel Core i7-4790
- Crucial Ballistix VLP 1600MHz CL9 1.5V 16GB kit (2ks kit)
- Asus Z97M-Plus
Link na košík (pro přehlednost). Tam to také koupím a nějaké pásky a šroubovák doma najdu.

Mechaniku DvD-RW LiteON (archivace DTD) si přehodím a vlastně nic jiného nepotřebuji. Alespoň v to doufám. Nebudu chodit kolem horké kaše, mou oblíbenou distribucí zůstává OpenSUSE Tumbleweed. Někomu bude připadat podivn0 žít bez dedikované grafické karty, ale já si zase neumím představit život bez naindexace (nejen název, ale také obsah i OCR) souborů, mailové konference a GITu, bez kterého nelze fungovat. Dále Netbeans IDE, KVM (CentOS/Debian), Kdenlive, Handbrake, Darktable, Gimp, Chromium (60+ tabů), Thundebird a Bacula. Fotky Canon EOS 6D 20.2 MPix RAW. Software jem vypisoval jen z toho důvodu, že to máme ve FAQ dotazů.

Díky za zhodnocení a alternativní řešení.
Software and cathedrals are much the same – first we build them, then we pray.
Prism break OSS & Tor

Reklama
Fayad
nováček
Stav:

Re: Pracovní mATX/ITX - 38000kc

Příspěvekod Fayad » 21 dub 2015 17:44

Up. Porušil jsem nějakou zvyklost?
Prism break OSS & Tor

stalker70
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod stalker70 » 21 dub 2015 17:49

Asi ne, ale kupovat 1tb ssd disk fakt se na mně nezlob. Možná místo I7 bych dal Xeon. Koupil bych lepší skříň ne že by byla špatná ale pc za 38k a dát tuhle tak to podle mně ne. Jinak grafiku nechceš.

--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Dub 2015 18:03) ---

Něco jsem vytvořil ale počkej si na zkušenější. http://www.czc.cz/4bioqahd7mjoc90tdtsvljkfp1/seznam
DIG THIS ANYWAY

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 21 dub 2015 18:16

A chceš mATX nebo mITX? V těchto skříních je pak výrazný rozdíl, ta nejmenší nabízí strašně málo prostoru a horší proudění vzduchu.
//edit: Protože tam vlastně nedáváš tu grafiku, tak by s tím vzduchem by zas nebyl takový problém, akorát by se pak musel dobře vybrat i nějaký slim chladič (pro tichost sestavy, co máš jako požadavek).
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

stalker70
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod stalker70 » 21 dub 2015 18:45

Souhlas.
DIG THIS ANYWAY

Fayad
nováček
Stav:

Příspěvekod Fayad » 21 dub 2015 19:34

Vidím, že jsem nenapsal rozměry. Na boční stěně stolu jsou dvě police, spodní obsazena UPS a horní, do které se vejde MiniTower o velikosti Silencio 352 (rezerva 12cm hloubky, 3cm šířky a cca 8cm na výšku. Otvory pro odvod vzduchy a kabely jsou přítomny). Není nezbytné mITX a raději si vyberu mATX. Omlouvám se, na rozměru jsem opravdu zapomněl.

Stalker70: Povědomí o HW mám, ale s odpoštěním, to ci jsi vytvořil by ani negungovalo. Skříň mITX a deska mATX se téměř nevejde, potom rozměry chladiče a hlučný Velociraptor. Nevím, jak bych měl zdůraznit ticho. Uznavám, že Z97I-Plus zní podobně, ale to bych nesměl číst dále. Intel Xeon E3-1231v3 není vybavený Intel P4600 IPG a kdyby ano, tak by stějně nefungovala. Pokud se něco nezměnilo, tak P4600 funguje výhradně na C200 chipsetech a nikoliv Z/H/Q/B. Mám velmi dobrý důvod, proč chtít velké SSD - neprodujuje hluk a operativní snapshoty virtualizovaného OS s mechanickým diskem nechci. Na ukládání videa a fotek mi bude nějaký rok ještě sloužit 10TB na síťovém serveru, na kterém mi běží OwnCloud, Samba, TVTuner a mnoho dalšího. S ohledem na 4 - 5 let používání není 1TB a 512GB natolik dramatický rozdíl, abych si nemohl dovolit tak kapacitu rychlého úložiště. Jen ty snapshoty a další operativně používaná pracovní data mi zabírají cca 458GiB již dnes. Další, méně používané zůstávají na síťovém serveru, stějně jako fotky, video a hudba. Během zpracování se nacachuje cca 100GB (previews, cahce, tempy, ...) a na to se můžu s plotnovým HDD vykašlat.

Michael850: V úvodu jsem to vysvětlil a zůstaneme u mATX, když už se vejde. Na přehrání videa mi stačí Intel HD, protože až na Gimp se akcelerace grafikou téměř nepoužívá.
Prism break OSS & Tor

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 21 dub 2015 19:47

Intel Xeon E3 by se dal použit (s i7 to je úplně totožný procesor), problém je v tom, že mu chybí integrované graf. jádro, takže bych zůstal u i7, dedikovaná grafika by potom zabírala zbytečně místo a byl by to krám navíc.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Fayad
nováček
Stav:

Příspěvekod Fayad » 21 dub 2015 20:17

To nejsou, ale nebudeme to řešit nebo se dohadovat. Kdybych chtěl Xeon, zvolil bych si E3-1246v3, který P4600 nese v základu. Snad už bychom mohli nechat prvotní seznámení a přejít ke konkrétním změnám a důvodům. Díky.
Prism break OSS & Tor

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 24 dub 2015 12:22

https://www.alfa.cz/basket.php?items=_2 ... 1L011PPD02
Ten návrh je sem tam OK, sem tam ne OK.
Nechal bych to jak to je, omezil počet ventilátorů - k čemu ti budou čtyři? Když chceš tichou sestavu, nejlogičtější je shodit počet hlučných prvků na minimum (tedy, ne že by byly Noctua hlučné, ale jsou to vyhozené peníze za nic, nemáš tam dedikovanou topící GK ani AMD procesor).

Pokud bys rád ticho, pak raději volit odhlučněnou skříň.
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400890US1NY1EDH
Menší verze R4.

Pokud pro ten SSD nemáš jiné využití, než, že nevydává hluk, tak bych si to hodně rychle rozmyslel. SSD se nehodí jako uložiště dat, do takové sestavy bych pořídil 240GB, který by byl zaplněn nejčastěji používanými programy a OS.
Na data potom SV35 s Himurem.
https://www.alfa.cz/product.php?eid=105 ... archType=1
https://www.alfa.cz/product.php?eid=105140000000000HRX

Fayad
nováček
Stav:

Příspěvekod Fayad » 24 dub 2015 16:43

Díky.

Protože jsem si zcela úmslně vybral takovou desku, která umí řídít na konektorech ventilátory PWM i DMI. Vskutku start bude o poznání vyšší, ale v loadu by neměly přesáhnout 250 otáček s dostatečným prouděním - tepelnou výměnou (airflow) a toho stejného chci dosáhnout tak, aby se teplota regulovala podle CPU, ale také podle VRM zcela nezávisle.
Když jsem se tím vším začal zabývat, došlo mi, že nejlepší variantou by bylo mít 140mm Noctua ULN stažených na hranici 200 otáček. Bohužel, ale neznám žádnou takovou skříň, která by byla odlučněná, měla rozměry maximálně MiniTower a všechny ovládací prvky na čelním panelu. Rád si nechám poradit takový model, který s tím vším osadí 2 - 4ks Noctua 140mm ULN. Silencio 352 Mate nese odhlučňovací materiál od výroby.

Pro velké SSD nacházím velmi dobré důvody, že je bezhlučný byla jen malá poznámka. Proč by se nehodilo? Protože selhání není predikovatelné a možnosti z flashového úložiště jsou žádně? To vím, ale to se řeší pomocí snapshotů a zálohování. Když odejde, vezmu jiný, za 2 minuty mám opět systém v plném provozu, dotáhnu ze záloh poslední snapshoty a nebudu čekat desítky minut, než se mi udělá jeden snapshot, nebo nacachuje co potřebuji, protože ze toho disku nedostanu ani 200 IOPS. A další workload zajistí oba současně provozované virtuální OS, na kterých s najde clá plejáda neustále měnících se obsahů např.: Alfresco a MySQL, kompilace na míru v druhém GuestOS nebo vlastním OS s GCC/Netbeans. Né všechno si mohu dovolit pitvat na VPS nebo fyzických serverech klientů, které už tak běží s vysokým workloadem. Pravda, neudělám stabilních 15000 IOPS, které na těch serverch jsou, ale též nechci čekat věčnost, než se mi třeba ten 100GB snapshot udělá, když už potřebuji druhý, nebo vracet/natahovat změny pro porovnání. Hodně jsem přemýšlel, jestli ten SSD bude vůbec stačit a do budoucna počítám s NVMe SSD pro databázové rešení, které dělám stále častěji. Opět důvod, proč byla vybrána konkrétní deska s podporou a zapojením x4. Zaplatí se mi to rychle a nemusím čekat den, nebo dva na servis a výměnu.

Průměrné hodnoty za posledních 48 hodin na datovém SSD Crucial M4 512GB bez systémového s Netbeans apod. což je krám Samsung PM841.
DiskIO Read: 98MiB/s
DiskIO Write: 89MiB/s
Mohu to vylogovat naprosto přesně, ale bude toho cca 15MiB logfile. S HDD bych akorát pošel a seekoval bych do smrti. Druhák ten HDD ma tak nízký workload a vysokou chybovost, že to pixelizace videa a ani buffery na streaming nezachrání. Kdybych chtěl HDD, určitě bych si nevybral SV35, ale WD SE.

Díky za Fractal Define Mini, zmeřím si to, kolik místa mi zbývá a kdyžtak bych to pořešil s externím vyvedením přes USB hub na stůl.
Prism break OSS & Tor

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 24 dub 2015 16:57

Díky za vysvětlení, já se na to asi dívám z poněkud ekonomičtějšího hlediska a nerozuměl jsem zcela požadavkům, jež si kladeš vzhledem k té práci, ke které je PC určen.
Teď je mi to trochu víc jasné.

Fayad
nováček
Stav:

Příspěvekod Fayad » 24 dub 2015 18:21

Díváme se úplně stejně, protože raději budu v situaci, kdy ten 1TB za 10000Kč SSD zničím za rok a půl, než abych kupoval SSD stejnou kapacitu za 18000Kč a zničím ho úplně stejně, protože mi reklamaci nikdo neuzná (chytře si to přepočítají na denní zápis a smetou ze stolu). Disky jako Intel S3700 stojí nejméně 3x tolik a neuživil bych jejich vlastnosti. Nepopírám, že budou rychlejší za každé situace, ale nestavím server. Když to vydrží, dobrý, když nevydrží, tak koupím jiný MLC disk a pojedu dál. Dnes mi takto funguje Crucial M4 512GB - levný SSD s odolnou NAND s hodnotou 3000P/E. Drží a jediné co s tím dělám, že mu pustím cronem fstrim, aby si uklidil ten fragmentovany bordel, přemapoval a otrimoval nepouživanou část. Škoda, že už se neprodává Crucial M550, nebylo by co řešit. Rozdíl je v tom, že nekupuji tuctový herní počítač z regálu vedle mléka.

Čas tlačí a potřeboval bych to koupit co nejdříve. Asi se nikam neposuneme, tak se zeptám jinak. Vídí tam někdo nějaký problém. Cokoliv, i krátké kabely, nebo se prohýbá skříň, jak se psalo o Fractal Desing Define R4.

Díky.
Prism break OSS & Tor

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jakou desku b350 a výš mATX s 2x M.2 NVMe sloty?
    od b.m » 21 led 2025 23:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    4283
    od b.m Zobrazit poslední příspěvek
    02 úno 2025 00:50
  • Pracovní PC, 45k
    od freelanc » 19 úno 2025 22:31 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3621
    od freelanc Zobrazit poslední příspěvek
    22 úno 2025 16:27
  • Pracovní sestava do 40 000,-