nové PC a neb, běh na dlouhou trať Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Marethyu_1
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

nové PC a neb, běh na dlouhou trať  Vyřešeno

Příspěvekod Marethyu_1 » 20 dub 2015 20:34

Ahoj, rozhodl jsem se pořídit si nové PC. Problém je v tom že moje práce mi umožňuje uvolnit max 5000 měsíčně a tak sem se rozhodl si PC kupovat po částech (v práci sem na půl roku a zatím mám našetřeno 10k). Jako prvními bych si asi chtěl pořídit case, základovku a zdroj. Rozhodl sem se nejvíce investovat do základovky, tak abych si do ní postupem času mohl pořídit lepší komponenty. Hlavně by mě zajímalo, jestli má cenu si pořizovat základovku s integrovanýma komponentama (grafika? procík? zvukovka? síťovka?). Pro case sem se už asi rozhodnul, hlavně protože se mi líbí a hezčí sem za takovou cenu nesehnal (https://www.alza.cz/zalman-z11-plus-d305700.htm#popis). Zdroj vůbec netuším jaký koupit, teda vím že to nebude eurocase, ten mi asi 2x vyhořel... Měl sem na mysli hlavně co by měl mít za výkon. Koukal sem a třeba jednou herní dělo do ASUSU (prosím, nenávidím "SNSV", takže nechci v novém pc mít ani nálepku "ASUS" :D ), tuším že to byl ROG nebo tak něco. Mělo to zdroj 900w, což se mi zdá docela hodně. Chtěl bych taky něco jíst a né platit jenom účet za elektriku :D . To by bylo asi zatím vše :D . Jako další bych plánoval procík nebo grafiku. U procíku mám zkušenosti akorát s Intelem a grafiku bych také radši NVIDIA, přeci jenom mám lehký odpor k ?AMD ovladačím :D jednou sem ho měl v práci a strávil sem celí den tím že sem ho přemlouval :D .

btw, mám starý pc, ze kterého by se dali použít nějaké komponenty, jako třeba hdd (mám i nevyužitý NAS, který nedokážu zprovoznit a leží mi tam 2x 1,5 TB) mechanika, zdroj? (je to eurocase, takže shitka)
Naposledy upravil(a) Marethyu_1 dne 20 dub 2015 20:48, celkem upraveno 1 x.

Reklama
cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Re: nové PC a neb, běh na dlouhou trať

Příspěvekod cervcek » 20 dub 2015 20:47

Základní desky s integrovaným CPU už se nepoužívají. Integrovanou grafiku na deskách už pomalu vytlačily procesory s integrovanou grafikou, zvukovka a síťovka je už na většině desek integrovaná, asi se jim nevyhneš, dle mého to stačí, kdybys chtěl časem lepší, vždycky můžeš dokoupit.

Zdroj se kupuje podle sestavy, když máš 900 W zdroj, tak nežere neustále 900 W, ale pouze když je to potřeba, jinak zdroje se vybírají podle náročnosti ostatních komponent, většinou to ovlivní hlavně "žravost" grafiky.

Navrhoval bych, abys sis nechal udělat návrh celé sestavy a pak postupně nakupoval, popř. se rozhodoval mezi komponentami podle vývoje jejich ceny. Nemá cenu, aby jsme ti tu navrhli obyčejnou kancelářskou sestavu a ty si na konci vzpomněl, že k tomu chceš výkonnou grafiku a budeš hrát náročné hry.
Tedy zaprvé je potřeba si rozmyslet, co všechno se na tom PC bude dělat a jaký bude celkový cenový strop.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Marethyu_1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marethyu_1 » 20 dub 2015 20:52

Tak celkový cenový strop mám jasný, víc než 30k dohromady nenašetřím :D . No vzhledem k tomu že jsem uváděl tak hezkou casu se spoustou větráčků. Tak bych si představoval něco co mi unese AC Unity alespoň na koukatelný detail... Asi sem se málo rozepsal, moje chyba.

Z toho co sem pochopil, tak to bude chtít zdroj vybrat až ke konci, tak aby sem si nekoupil něco lvl eurocase a neodpálilo mi to celé PC.
Jinak, jak už sem psal, jediné zkušenosti mám s Intel procíkem a netuším jak na to je AMD a u grafik mám nejradši NVIDIA kvůli šikovnému rozhraní/ovladačům. Když sem hledal tak sem našel pěknou desku od ASUSu, ale zarazilamě docela cena a hlavně to že je to ASUS... https://www.alza.cz/asus-sabertooth-z97-mark-1-d1481444.htm (po případe levnější verzi, mark 2)
Naposledy upravil(a) Marethyu_1 dne 20 dub 2015 20:59, celkem upraveno 1 x.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 20 dub 2015 20:57

To vůbec nevadí, nejsme stroje a nemůžeme myslet na všechno :-)
Do ceny je potřeba započítat i operační systém a monitor, popřípadě jiné periferie?
HDD by se využít daly, taktéž mechanika, pokud to má SATA porty. (v případě IDE mechaniky nemá cenu uvažovat nad nějakou redukcí, která by tě vyšla cca na polovinu ceny nové SATA mechaniky)

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 20 dub 2015 21:01

Asi bych to viděl tak, že teď za tech 10K koupit case, zdroj, desku, RAM, a CPU, HDD se použije ze starého PC/NASu a potom dokoupit grafiku. Taky záleží na tom, kolik do toho chceš maximálně vrazit peněz (za 10K můžeš koupit klidne jen CPU, ale taky celý PC).

A asi poslední otázka, jaké má být využití? Hry, střih, internet?

EDIT: Tak nic, vidím, že než jsme to stihl sesmolit, většina již byla odpovězena :-)
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Marethyu_1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marethyu_1 » 20 dub 2015 21:08

Monitor jakž takž mám, vzhledem k tomu že stolní PC ke kterému sem ho používal je už asi 4 roky mimo provoz, tak by měl šlapat normálně. No... tak ta mechanika je z roku jedna...takže je to asi IDE (takoej širokej placatej kabel :D ) Systém naštěstí řešit nemusím, známí mají spoustu licencí a posledně mě stála 500,- na win7. Disky mám doma celkem 4, dva z toho NAS, to by měli být sata, jeden sata ze starého PC a druhý (opět velký placatý kabel, je na tom stejném jao mechanika) asi IDE. Jo díval sem se na monitor, nemá HDMI, jen VGA a ten širší (opět si nepamatuji jak se to jmenuje, je to bílé :D )

EDIT: zase sem zapomněl že to chci hlavně na hry :D

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 20 dub 2015 21:25

Placatý kabel je pravděpodobně IDE, výstup monitoru (bílý) bude DVI
IDE už nové základní desky moc nemívají, ale mechanika tě vyjde na +-250 Kč, mnohdy ani není potřeba, já jí v sestavě nemám a taky žiju :D
U operačního systému pozor na tzv. OEM edici, která je nelegální, pokud není na stejné účtence se základní deskou.

IDVert3X
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod IDVert3X » 20 dub 2015 21:33

Mechanika v dnešnej dobe... načo by to niekomu bolo? S tým by som si starosti nerobil. Zostava za 10K sa zložiť dá, no bude to fakt tak na internet, office a podobne.. proste low-end.

Marethyu_1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marethyu_1 » 20 dub 2015 21:37

no vzhledem k tomu, že mám všechny AC ve sběratelská edici, tak tech 250,- za mechaniku obětuji :D Tak to nevím jestli to je nebo není ilegální kopie systému, mám jí na dvou ntb a zatím žádný problém... doufám že ani nebude. Co říkáte na tu desku co sem dával v tom druhém příspěvku? Vyplatí se? Je tam to "brnění" vůbec k užitku nebo je to jenom zbytečná serepetička na okrasu, co jenom žere peníze? Ale je pravda že 8k za desku je docela dost, bych pak musel asi ve výsledku šetřit na něčem co by mě stálo asi hodně výkonu...

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 20 dub 2015 21:42

Ono sa neoplatí kupovať PC po komponentoch, jedine naraz...
Keby si chcel hneď teraz niečo za 10K, tak by som to videl takto: http://www.czc.cz/c2chu66jfair5aeo36trqciun8/seznam (hdd si hovoril, že máš)
Je to vlastne low-end, ale zahráš si na tom aspoň niečo. Ale byť tebou, počkám, našetrím a potom zložím...

Marethyu_1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marethyu_1 » 20 dub 2015 21:45

A v tom je ten problém :D Já šetřit neumím... teoreticky bych si pc za nějakých 24k mohl pořídit už někdy přespříští týden, ale to by sem musel jet jenom na vzduch....a spát v popelnici :D Vážně myslíte, že kupovat ho takhle po částech nemá smysl?

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 20 dub 2015 21:48

Jediné, čo má zmysel je to kúpiť s menším množstvom RAM a bez grafiky.
Pretože grafika sa môže dokúpiť časom (zatiaľ pôjdeš na integrovanú) a RAM sa dá rozšíriť kedykoľvek.
Zvyšok treba zmeniť.

Za 10K budeš mať tak Pentium, R7 260X a 4GB RAM (vid. zostava vyššie). Alebo by to šlo spraviť bez grafickej karty, s i3 a počítať s upgradom do budúcna.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové PC Do 40k
    od CzechrAAise » 27 lis 2024 21:12 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2927
    od CzechrAAise Zobrazit poslední příspěvek
    27 lis 2024 21:12
  • Nové PC 50K
    od Lukynex » 05 pro 2024 03:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2594
    od Lukynex Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 16:22
  • Nové PC 20-25K
    od Kincl6 » 02 led 2025 19:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2813
    od Kincl6 Zobrazit poslední příspěvek
    03 led 2025 10:39
  • Nové PC - 18 až 22K vč.OS
    od H33inrich » 04 led 2025 14:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    3574
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    15 led 2025 19:05
  • nové PC Příloha(y)
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    19747
    od cemel Zobrazit poslední příspěvek
    30 led 2025 21:02

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”