Vodní chlazení pro i7-4790k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

martanius
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Vodní chlazení pro i7-4790k

Příspěvekod martanius » 01 zář 2015 07:56

Zdravím. Rád bych se zeptal, jaké je podle vás nejlepší vodní chlazení ? Nebo spíše, jestli je tohle dobré, nebo jestli s tím máte zkušenosti. Podle recenzí to pěkně chladí a je to kvalitní.

http://www.czc.cz/corsair-h110i-gt/166611/produkt

Taky bych se rád zeptal, jak dlouho takový vodní chladič vydrží a v případě předsestaveného setu, jestli se tam ta kapalina musí po nějaké době nějak měnit. Kdybych si to sestavoval sám celé, tak chápu, že ano, ale v těchto setech je to prý nějak uzavřené v okruhu a nevím jestli je to vyráběné tak, aby se kapalina dala po nějaké době vyměnit.

Taky bych se rád zeptal na teploty CPU. Aktuálně mám Mugen Scythe chladič a když je cpu vytížené na 100%, tak teploty téměř překračují 80C (v případě hraní her je to 65-70C). Na jednom webu jsem četl, že max. teploty u i7 Haswell by měli být 67C.

Děkuji.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X
MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24G

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Vodní chlazení pro i7-4790k

Příspěvekod petr22 » 01 zář 2015 08:33

Ciste prinicpialne nejlepsi vodni chlazeni je zadne vodni chlazeni - kvalitni vzduchovy chladic to uchladi uplne stejne a je vyrazne levnejsi.

Pokud jde o chladici kapalinu, udava se zivotnost 3 roky. Po 7 letech z toho vytekla hnusna brecka, navic smradlava. Vymena kapaliny u tohohle setu bude nejspis mozna jen za cenu poruseni zaruky a bude nejspis nutna vymena hadic.

Ten procesor mas pretaktovany? Pokud ano, je to na hry v podstate zbytecne - musel bys mit 2x GTX 980 aby se to nejak projevilo ve hre.

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 01 zář 2015 10:17

Přetaktovaný procesor nemám. Grafiku plánuji upgradovat, ale podle těch hodnot, co jsem četl, že maximum by měl cpu mít 67C (i7 Haswell) a já mám skoro 70C a to ten CPU není na 100 vytíženosti, tak bys radějí nejdříve investoval do nějakého chlazení. U toho vodního chlazení se mě mimo jiné líbí i to, že je tam více místa a chladič na CPU tam není přes celou skříň.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 01 zář 2015 10:35

maximum je 99° (aspoň v případě 6700k, u tohohle to asi bude podobný), pak se procesor začne sám zpomalovat
jinak vodní chlazení je super, když se stáhne větrák na minimum, pořád to chladí dobře a navíc je to i dost tichý :smile: já vybral Corsair H100i GTX http://www.corsair.com/en-us/hydro-seri ... cpu-cooler
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 01 zář 2015 10:42

Ja na chladici CPU nemam ventilator vubec a na 100% zatizeni procesoru to take chladi dobre.

Ten Mugen to musi bez problemu uchladit, pokud ne, tak neproudi vzduch ve skrini - potom ovsem nepomuze sebelepsi chlazeni. Dva ventilatoru na predni stenu nasavajici vzduch, dva nebo jeden vetsi na zadni stenu vyfukujici vzduch - ostatni otvory ucpat a musi to chladit tak jak ma.

U vodniho chlazeni sice nemas chladic pres celou skrin, ale mas tam zase radiator ktery je jeste vetsi. U nepretaktovaneho procesoru je vodni chlazeni vyhazovani penez - hodne to stoji a mizerne to chladi za tu cenu.

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 01 zář 2015 10:48

ten radiátor asi ve výsledku větší je, ale svym umístěním a tvarem překáží míň, takže to i vypadá celkem dobře :smile: takhle to sedí v microatx bedně
Přílohy
voda.jpg
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 01 zář 2015 10:51

Jak to vypada je prece uplne jedno, dulezite je jak to chladi :-)

Takhle to vicemene zablokuje veskery prostor pro montaz disku (je mi jasne ze jinam se to nevejde).

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 01 zář 2015 11:00

tohle je malinká bedna, jeden disk je úplně dole (věčně spící red jenom na filmy) a druhej re4 zase úplně nahoře, takže teplo z něj stoupá rovnou ven, tady ani jiný pozice na disky nejsou (kromě dalších všude možně na ssd), v normální atx bedně by to tolik místa nezabralo :D

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 01 zář 2015 12:01

Tak jsem tedy ucpal všechny otvory, které mě přišli jako zbytečné, ale přeci jen jsem nechal 2, které tam podle mě jsou úmyslně a který by tam podle mě měl být.

Červeně jsou vyznačené otvory, které by tam podle mě měly být. Horní otvor je tam určený především pro radiátor (jelikož je skříň dělaná pro vodní chlazení), ale jak vidíte, tak chladič na CPU je natočený tak, že vyfukuje ohřátý vzduch horem ven. Dříve jsem ho měl natočený tak, že vyfukoval do strany (tam kde je větráček vyfukující vzduch z case). Ovšem pak tam byly velice těsně vedle sebe právě ty 2 větráčky - jeden od CPU chladiče a druhý od case. Tak jsem dal pryč ten od case, ale to zase větráček na CPU nedosáhl až ke stěně a byla tedy mezi větráčkem od CPU a zadní stěnou skříně docela velká mezera. Tak jsem to dal takhle. Kdybych tedy zacpal horní otvor, ohřátý vzduch by neměl kam odcházet a zůstával by v bedně.
Žlutě jsou vyznačené otvory, které jsem ucpal tak, že jsem nastříhal čtvrtky a nalepil je tam (nevím jak jinak to ucpat :D).

Obrázek

Tady je pěkně vidět v červeném obdélníčku, že je tam ještě jeden dlouhý otvor, který tam ale podle mě je, aby odváděl nějaký ten ohřátý vzduch od grafické karty rovnou ven. Tak nevím jestli ho tam nechat.

Obrázek

Každá bočnice má ještě v sobě malinký větráček, který vfukuje vzduch dovnitř. Ten na zadní bočnici se nějak poškodil a byl nějakou dobu po zapnutí dost hlučný, tak jsem ho dal pryč. Místo něj tam tedy zbyla díra, tak jsem ji taky zadělal, jak je vidět na prvním obrázku. Toto je přední bočnice kde ten větráček je a normálně funguje. Mám ho tam nechat ?

Obrázek

Děkuji.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3066
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”