PC na práci i zábavu, kolem 25 tisíc

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pavel_v
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

PC na práci i zábavu, kolem 25 tisíc

Příspěvekod Pavel_v » 10 led 2016 18:33

Zdravím,
přemýšlím teď nad novou sestavou, kterou bych používal asi tak z 20% pro práci v CADu, 20% editace fotek z RAWu v Digital Photo Professional, občas možná střih krátkých videí z telefonu. Chtěl bych si zahrát i nějakou novější hru, to by bylo odhadem tak dalších 30% časového využití a zbytek běžné kancelářské aplikace, internet a filmy ve full HD, výjimečně amatérsky Visual Studio 2015 - tvorba jednodušších aplikací pro osobní použití. Mám několik let starý monitor HP w2408h s rozlišením 1920x1200px, zatím ho neplánuji měnit za jiný. Rád bych ze stávající sestavy použil i svůj cca 3 roky starý zdroj Enermax Triathlor ETA450AWT 450W Bronze, ale chápu, že by to chtělo asi něco silnějšího. Prosil bych tedy i o případný návrh vhodnějšího zdroje. Požadavek na nízkou hlučnost nemám. Samozřejmě potěší, když aspoň při nízké zátěži nebude počítač moc slyšet. Mám teď krabicovou verzi Windows 7, ale asi bych koupil novou krabicovku Win 10 (nechci aktualizovat na OEM verzi). Chtěl bych stavět na socketu 1151 a využít cashback od MSI. Z desek, na které se vztahuje cashback a zároveň jsou pro mě dostupné se mi zatím nejvíc líbila Z170A PC MATE a Z170A-G43 PLUS (líbí se mi podpora USB 3.1 gen2, do budoucna M.2 port). Zatím jsem ve svém návrhu počítal s tou Z170A-G43 PLUS, ale to už spíš jen z takových pocitových důvodů - zdá se mi lépe chlazená napájecí kaskáda, ale to možná jen v marketingovém oddělení navrhli hezčí chladič :) Procesor bych chtěl prozatím nechat s boxovaným chladičem a časem ho vyměnil třeba za SilentiumPC Fera 2 HE1224. Taktovat nechci. Ze staré sestavy bych ještě chtěl použít tři plotnové HDD, které používám na dokumenty a fotky. Na jednom z nich je teď i systém, ale ten bych dal na nový SSD. 2 disky jsou SATA, jeden je ještě klasický ATA, ale koupil bych na něj redukci. Použiji asi i stávající DVD mechaniku, i když už asi nebude moc vytížená. A nakonec bych chtěl použít i svou TV kartu AVerMedia H788 PCIe, pokud bude ještě kompatibilní s novou deskou a Win10.

Tady je odkaz na můj návrh. Předem děkuji za odpovědi :)

Reklama
socirel
Level 6
Level 6
Stav:

Re: PC na práci i zábavu, kolem 25 tisíc

Příspěvekod socirel » 10 led 2016 18:43

Postavil bych to kolem procesoru http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1231v3/153117/produkt na práci se bude 8 vláken hodit
jestli vezmeš gtx 960 bude ti stačit i 450 W zdroj.
Naposledy upravil(a) socirel dne 10 led 2016 18:58, celkem upraveno 1 x.

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 10 led 2016 18:51

Nevím jestli jsem to přesně pochopil.

Teď vlastníš krabicovou verzi Windows 7 a chceš koupit Windows 10.
Nebude jednoduší Windows 7 nainstalovat na SSD a poté upgradovat na Windows 10?

450W zdroj by stačil, ale nebudeš tam mít skoro žádnou rezervu, proto bych raději koupil 500W.

Jinak bych šel cestou do socketu 1150 (iXeon, GTX 960).

Pavel_v
nováček
Stav:

Příspěvekod Pavel_v » 10 led 2016 22:14

Roidoc: říkal jsem si, že bude lepší mít Windows 10 zase jako krabicovou verzi. Jestli se nepletu, po upgrade ze sedmiček budu mít OEM verzi, vázanou na konkrétní základní desku. Takže bych stejně při další obnově PC musel řešit pořízení operačního systému. A pokud Microsoft opravdu hodlá zůstat u desítek delší dobu, myslel jsem že by se mi vyplatilo si tu krabicovku pořídit.

O tom Xeonu budu přemýšlet. O tyhle procesory jsem se nijak nezajímal, bral jsem je spíš jako serverové. Díky za tip.

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 10 led 2016 23:37

Jsou primárně pro server, ale dají se použít i do počítače.

Tak to jsem vůbec nevěděl, ale co čtu, tak to asi bude pravda.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”