Nejsem žádnej expert, ale za těch pár měsíců, co přemýšlím nad novým PC, jsem už něco málo pochytil. Dal jsem dohromady tuhle sestavu:
http://www.czc.cz/91s7q90ngki7abcdtfsk1djaoa/seznam
MSI Z97 GAMING 5 - Intel Z97
Intel Xeon E3-1231v3
MSI GTX 960 GAMING 4G 4GB
Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR3 1866
Transcend MTS400, M.2 - 256GB
WD Caviar Blue EX - 1TB
- MB - Chtěl jsem desku s čipsetem Z97, aby to podporovalo ten Haswell, a zároveň ne nějakou uplně nejlevnější. Tahle mi přijde dobrá a ty MSI komponenty se mi líbí i vzhledově :)
- CPU - Chtěl bych určitě intel. Když jsem koukal na nějaký benchmarky procesorů, tak nejlépe vychází vzhledem k poměru cena/kvalita tenhle Xeon, i když už je docela drahej, ale zase si říkám, že pár let vydrží
- GPU - Co se týče grafiky, přemýšlel jsem i nad 970, ale to jsou zase další 4 tisíce navíc, a myslím, že bych to teď nevyužil. Navíc ta deska podporuje SLI, takže v budoucnu bych mohl připojit další grafickou kartu, pokud tomu rozumím
- RAM - Ve specifikacích té desky je uvedena maximální frekvence operační paměti 3 200 MHz, ale to je PO přetaktování, pokud to chápu. Protože na stránkách výrobce je v seznamu podporovaných RAM maximální frekvence 1866 MHz, tudíž jsem zvolil tuto Kingston přímo z tohoto seznamu. Nebo mám raději koupit už nějakou DDR4 s frekvencí třeba 2133 MHz, kdybych později kupoval novou desku? Cenově to totiž vychází skoro stejně...
- SSD - Ohledně SSD disku bych měl jeden dotaz, a sice: na desce se nachází M.2 port, mohl bych tedy koupit a připojit tam SSD disk formátu M.2? Přijde mi to elegantnější řešení než přes SATA
- HDD - Rád si nechám poradit, stačí mi bohatě 1 TB
- Zdroj - Počítám, že tento zdroj, který vlastním, to asi neutáhne :) v této otázce bych si tedy taky rád nechal poradit, vůbec nemám představu, jaký výkon ten zdroj potřebuje
- Skříň - Skříň bych si nechal z předchozího kompa, je to takovej velkej CoolerMaster, mělo by se tam všechno vejít. Ale pokud víte o nějaký pěkný dobrý skříni za max. 2 až 3 tisíce, možná bych se nebránil. Já bohužel z obrázků nepoznám, jak je to hlučný, jak to chladí apod.
- Mechaniku ani OS nepotřebuju, nějaký větráčky taky mám
Díky, Garri