Potřebuji chladič s preferencí na tichý chod pro AMD Phenom II X2 560 Black Edition, AM3 (deska ASUS M4A89GTD PRO/USB3 - AMD 890GX).
Z této recenze http://www.cnews.cz/recenze/exkluzivne- ... strana/0/4 jsem vybral tento: Noctua NH-D15
Použití PC: email, Office, a 3x za rok render videa z dovolené 1 až 2 týdny (tam pak zapnu všechny 4 jádra a je potřeba to uchladit), hry žádné.
Můžete mi tuto volbu doporučit, nebo vyvrátit? Hlavně mě zaujalo že chladič umí 300 otáček, a bude potichu.
Doporučení na tichý hladič AMD
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Doporučení na tichý hladič AMD
Ahoj. Tady se mi kapánek zdá, že si přestřelil. K uchlazení dvoujádra NH-D15 fakt síla.
Pokud bys však opravdu zvažoval tak nestačí informace o desce, ale také o pamětech a hlavně skříni, kterou máš. Aby se to tam vešlo. Ještě celkem nedávno jsem žravého Phenoma chladil pasivně bez větráků, což uznáš je ještě více potichu
Desku máš kombatibilní jak je na seznamu vidět: http://noctua.at/en/nh-d15.html
Pokud bys však opravdu zvažoval tak nestačí informace o desce, ale také o pamětech a hlavně skříni, kterou máš. Aby se to tam vešlo. Ještě celkem nedávno jsem žravého Phenoma chladil pasivně bez větráků, což uznáš je ještě více potichu

Desku máš kombatibilní jak je na seznamu vidět: http://noctua.at/en/nh-d15.html
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Tohle jsem neřešil jestli není ten chladič předimenzovaný. Mě jde hlavně o to, aby uměl malé otáčky a byl potichu. Ten Phenom má 2 jádra a 80W, a když odemknu další 2 jádra tak jsem na 160W možná méně (nevím jak se to počítá). Což uchladit potřebuje už nějaký výkon.
Našel jsem přes 10 různých chladičů, ale aby měl otáčky do 500 a nízkou hlučnost, a přitom uměl uchladit i vyšší výkon, tak jsem narazil jen na tuto Noctuu. Pokud má někdo jiný tip, tak uvítám.
Našel jsem přes 10 různých chladičů, ale aby měl otáčky do 500 a nízkou hlučnost, a přitom uměl uchladit i vyšší výkon, tak jsem narazil jen na tuto Noctuu. Pokud má někdo jiný tip, tak uvítám.
Obavam se ze neni potreba chladit tak procesor, ale regulatory pracujici na maximalni zatez 140W.
Minimalni otacky ventilatoru na chladici = nejvyssi teplota na chladici regulatoru.
Minimalni otacky ventilatoru na chladici = nejvyssi teplota na chladici regulatoru.
Tak jsem nakonec koupil tenhle chladič: Alpenföhn® Brocken 2 - http://www.cnews.cz/recenze/lepa-lv12-p ... -negativny
A jsem velmi spokojen. V klidovém stavu při vytížení procesoru 0 až2% je teplota CPU 35stupňů, a otáčky ventilátoru chladiče 620 (v režimu auto), velmi tichý, a spotřeba PC celého 48W.
Jen tak pro zajímavost jsem udělal test při plné zátěži CPU 100% všechny 4 jádra, spotřeba celého PC byla 142W, ventilátor CPU v režimu plný výkon, a to ve dvou variantách:
1. varianta originál chladič od AMD:
2. Chladič Alpenföhn brocken 2:
A jsem velmi spokojen. V klidovém stavu při vytížení procesoru 0 až2% je teplota CPU 35stupňů, a otáčky ventilátoru chladiče 620 (v režimu auto), velmi tichý, a spotřeba PC celého 48W.
Jen tak pro zajímavost jsem udělal test při plné zátěži CPU 100% všechny 4 jádra, spotřeba celého PC byla 142W, ventilátor CPU v režimu plný výkon, a to ve dvou variantách:
1. varianta originál chladič od AMD:
2. Chladič Alpenföhn brocken 2:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PC na hry a blender - tichý, kolem 20.000
od Pavdi07 » 24 led 2025 10:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 3206
-
od Pavdi07
Zobrazit poslední příspěvek
13 úno 2025 15:45
-
-
- 0
- 3410
-
od pikaso.andreas
11 led 2025 09:53
-
-
Výběr a doporučení herní prebuild sestavy, AlzaPC?
od Marek Klus » 16 říj 2024 19:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 4
- 1675
-
od petr22
17 říj 2024 07:46
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”