Ahoj,
rozhodl jsem se vyměnit pomalu dosluhující TP-Link WL-5460AP v2, který se často restartujte, vypadává (možná i kvůli množství okolních Wi-Fi sítí, nevím). Potřeboval bych poradit nějaký nový Wi-Fi router pro mé potřeby.
Na Wi-Fi mi jede HP 4720s podporující 802.11b/g/n a Huawei P8 lite taktéž s 802.11b/g/n, kde 802.11n (jestli jsem hledal správně) podporuje jak 2,4 GHz, tak právě 5 GHz. Notebook mám ale v 90% připojený přes síťový kabel, jedná se mi spíše o telefon a o co nejvíce - aby Wi-Fi síť nepadala a byla stabilní. Potřebuju pokrýt především dvě sousedící místnosti s tenkou cihlovou stěnou, kdyby dosáhla Wi-Fi skrz další dvě stěny do místnosti vzdálené cca 3-4 metry přímou čarou, tak by to bylo fajn. Mám internet s 8 Mbit/s, lepší zde bohužel nenabízejí.
Z důvodu cca 18 Wi-Fi sítí v okolí předpokládám, že by bylo vhodné pořídit Wi-Fi router s 5 GHz technologií. Moc si ale nejsem jist, jestli musím nějak vynutit u routeru, že pojede pouze na 5 GHz (abych využil méně obsazenou frekvenci v mém okolí). Přikládám obrázek z Acrylic Wi-Fi Home pro představu. Třeba by to šlo vyřešit jen lepším nastavením stávajícího routeru, nevím. Prosím poraďte.
Zalíbil se mi Wi-Fi router Asus RT-AC51U. Máte někdo s tímto routerem zkušenosti? Líbí se mi jeho funkce USB, cloud, VPN apod. Neříkám, že všechny budu používat, ale pořád o tu možnost nepřijdu třeba v budoucnu.
Na druhou stranu si nejsem jist, jestli to není zbytečný luxus vzhledem k rychlosti místního internetu a používání internetu na občasné hraní Counter-Strike: Global Offensive a sledování sportu na internetu.
Pokud mi poradíte levnější a plně dostačující Wi-Fi router pro moje účely, budu rád. Jediným požadavkem jsou 2 externí antény s alespoň 5 dBi. Méně je podle mě bezvýznamné.
Díky za pomoc!
Výběr nového Wi-Fi routeru
Re: Výběr nového Wi-Fi routeru
To pásmo 2,4 GHz nevypadá tak hrozně. Jsi z města* a tam to bývá mnohem horší, většinu sítí kolem tebe chytáš s velmi slabým signálem a právě současný kanál 11 je ok.
K routeru Asus RT-AC51U - je to podezřele levné zařízení s podporou 802.11ac. A teď tě asi dost zklamu, ale tvůj telefon nemá podporu Dual-Band a 5 GHz WiFi neumí. Oficiální specifikace říká Connectivity: LTE Cat4/Wi-Fi 802.11 b/g/n /Bluetooth 4.0/"NFC for selected version" a více webů se shoduje, nikde ani zmíňka o dualbandu a navíc telefony s 5 GHz WiFi jsou zpětně kompatibilní se standardem 802.11a (další z poznávacích znamení). Můžeš si to ověřit i sám - stáhni to telefonu aplikaci Wifi Analyzer by farproc a venku se podívej na seznam sítí. 5 GHz sítě jsou označeny štítkem 5G (a používají specifické kanály).
Ale nechci ti ten výběr toho Asus routeru vymlouvat. Protože v dané ceně jsi stejně hodně omezen a třeba router s Gigabitovou LAN za tu cenu stejně neseženeš. A kdo ví, třeba se 5 GHz v budoucnu bude hodit. Zkušenost mám (v podobné ceně) pouze s routerem TP-LINK Archer C20 (pořízeno pro známé s požadavkem na co nejnižší cenu) a pokrytí v 5 GHz stačilo tak akorát na menší byt.
* dokonce vím i z kterého a upřímně je to taková zajímavá náhoda. V PCE jsem zachytil tisíce nových unikátních sítí.
K routeru Asus RT-AC51U - je to podezřele levné zařízení s podporou 802.11ac. A teď tě asi dost zklamu, ale tvůj telefon nemá podporu Dual-Band a 5 GHz WiFi neumí. Oficiální specifikace říká Connectivity: LTE Cat4/Wi-Fi 802.11 b/g/n /Bluetooth 4.0/"NFC for selected version" a více webů se shoduje, nikde ani zmíňka o dualbandu a navíc telefony s 5 GHz WiFi jsou zpětně kompatibilní se standardem 802.11a (další z poznávacích znamení). Můžeš si to ověřit i sám - stáhni to telefonu aplikaci Wifi Analyzer by farproc a venku se podívej na seznam sítí. 5 GHz sítě jsou označeny štítkem 5G (a používají specifické kanály).
Ale nechci ti ten výběr toho Asus routeru vymlouvat. Protože v dané ceně jsi stejně hodně omezen a třeba router s Gigabitovou LAN za tu cenu stejně neseženeš. A kdo ví, třeba se 5 GHz v budoucnu bude hodit. Zkušenost mám (v podobné ceně) pouze s routerem TP-LINK Archer C20 (pořízeno pro známé s požadavkem na co nejnižší cenu) a pokrytí v 5 GHz stačilo tak akorát na menší byt.
* dokonce vím i z kterého a upřímně je to taková zajímavá náhoda. V PCE jsem zachytil tisíce nových unikátních sítí.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
Ahoj,
diky moc za odpoved. Takze ty jsi z Pardubic? :) Jinak ja netrvam na tom Asusu. Vzhledem k tomu, ze telefon jen tak menit nebudu, tak me asi 5 GHz pasmo nemusi trapit. Resil bys to teda klidne nejakym routerem na 2,4 GHz s antenami s vyssim ziskem? Nebo jak teda? Tim routerem, co jsi poslal? Omezeni penezi vylozene nemam, kolem 2000,- bych obetoval za predpokladu, ze by to melo smysl... Ale z tve odpovedi jsem pochopil, ze to cenu nema...
Jeste jednou diky za pomoc.
diky moc za odpoved. Takze ty jsi z Pardubic? :) Jinak ja netrvam na tom Asusu. Vzhledem k tomu, ze telefon jen tak menit nebudu, tak me asi 5 GHz pasmo nemusi trapit. Resil bys to teda klidne nejakym routerem na 2,4 GHz s antenami s vyssim ziskem? Nebo jak teda? Tim routerem, co jsi poslal? Omezeni penezi vylozene nemam, kolem 2000,- bych obetoval za predpokladu, ze by to melo smysl... Ale z tve odpovedi jsem pochopil, ze to cenu nema...
Jeste jednou diky za pomoc.
- Spartak1991
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Jaký máš cenový strop?
Každopádně doporučuji ten router co sis sám našel, tedy: Asus RT-AC51U .. sám ho mám už rok či dva a bez jediného problému :) okolo sebe mám také hodně wifin (15-20) a router využívám k připojení mobilů, tabletu a ntb..
Kdyby něco tak se zeptej..
Každopádně doporučuji ten router co sis sám našel, tedy: Asus RT-AC51U .. sám ho mám už rok či dva a bez jediného problému :) okolo sebe mám také hodně wifin (15-20) a router využívám k připojení mobilů, tabletu a ntb..
IT (Zaměření SW a HW)
PC: Case:Fractal Design Define R5, MB:MSI B470 Gaming Plus, CPU:Ryzen 5 2600+Fera 3, GPU:MSI GTX1060 6GB, RAM:Kingston 2x8GB 3200MHz, SSD:Crucial 1TB (1x500GB, 2x250GB), PSU:Corsair RM750x, externí HDD:Samsung 1TB a Seagate 1TB, OS:Windows 10 HP 64bit, LCD:1) Samsung S24E510C, 2) Samsung C24F396, Myš:Razer, Klávesnice:Asus
NTB: Lenovo Thinkpad E530
Mobil: Huawei P smart 2019
PC: Case:Fractal Design Define R5, MB:MSI B470 Gaming Plus, CPU:Ryzen 5 2600+Fera 3, GPU:MSI GTX1060 6GB, RAM:Kingston 2x8GB 3200MHz, SSD:Crucial 1TB (1x500GB, 2x250GB), PSU:Corsair RM750x, externí HDD:Samsung 1TB a Seagate 1TB, OS:Windows 10 HP 64bit, LCD:1) Samsung S24E510C, 2) Samsung C24F396, Myš:Razer, Klávesnice:Asus
Spousty funkcí, špičkový výkon, výborné pokrytí, Gbit LAN (+ mám ho u sebe doma, není s ním problém): Asus RT-N18U.
Jak jsem už psal, tak Asus RT-AC51U je dost levný a nepředpokládal bych nějaké lepší pokrytí (v 5 GHz), ale zase u toho pásma 2,4 GHz podle mě nebude problém. Takže ho vlastně taky můžu doporučit, jako takovou střední cestu.
TP-LINK asi nebrat, když jsou peníze na lepší zařízení. Kdyby peníze nebyly, tak se dá žít i s tímhle: TP-LINK TL-WR841ND. TP-LINK je vhodnější pro aplikace typu zapojit, nastavit a nechat být.
Na nějaké ziskovější antény se vykašli, protože záleží spíše na vysílacím výkonu routeru. Rozdíl mezi 5 dBi (běžně dodávaný výrobcem) a 8 dBi (běžně k dostání) prutem moc nebude.
Jak jsem už psal, tak Asus RT-AC51U je dost levný a nepředpokládal bych nějaké lepší pokrytí (v 5 GHz), ale zase u toho pásma 2,4 GHz podle mě nebude problém. Takže ho vlastně taky můžu doporučit, jako takovou střední cestu.
TP-LINK asi nebrat, když jsou peníze na lepší zařízení. Kdyby peníze nebyly, tak se dá žít i s tímhle: TP-LINK TL-WR841ND. TP-LINK je vhodnější pro aplikace typu zapojit, nastavit a nechat být.
Na nějaké ziskovější antény se vykašli, protože záleží spíše na vysílacím výkonu routeru. Rozdíl mezi 5 dBi (běžně dodávaný výrobcem) a 8 dBi (běžně k dostání) prutem moc nebude.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
Spartak1991 píše:Jaký máš cenový strop?
Jak jsem psal - jsme ochotný dát klidně kolem 2000,-, ale to jen za předpokladu, že to v mé situaci bude mít význam...
Jaký máš dosah se svým routerem na 5 GHz? Máš to vyzkoušené? Sice mě se stávajícím telefonem 5 GHz nepojede, ale i tak mě to zajímá případně do budoucna

Dodatečně přidáno po 38 minutách 30 vteřinách:
_vcn píše:Spousty funkcí, špičkový výkon, výborné pokrytí, Gbit LAN (+ mám ho u sebe doma, není s ním problém): Asus RT-N18U.
Funkcemi se mi Asus RT-N18U moc líbí, ale říkám si, jestli nepřiplatit (když už tenhle stojí 1900,-) pár stovek a jít do nějakého s 5 GHz technologií do budoucna (lepší než mnou navrhnutý Asus). 1900,- za router pracující v 2,4 GHz (ač určitě kvalitněji v porovnání s konkurencí) mi přijde zbytečně moc. I když má spoustu zajímavých funkcí, které se mi líbí u původního Asusu, co jsem psal.
S tou výměnou antén - OK, nebudu řešit.
Ty máš zkušenost s dosahem a spolehlivostí u TP-LINK TL-WR841ND?
Jinak jak píšeš o té konfiguraci - já to jednou nastavím a jede to, nevymýšlím furt něco novýho s nastavením

Zkusil by mi tedy někdo případně navrhnout i "variantu do budoucna" s 5 GHz s dostatečným signálem? Jedná se mi v podstatě fakt ale jen o dvě sousedící místnosti.
Díky všem.
Naposledy upravil(a) avalagne dne 17 dub 2016 17:02, celkem upraveno 3 x.
- Spartak1991
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
tak v tom případě se vyplatí:
https://www.alza.cz/asus-rt-n18u-d2142205.htm
který byl zmíněný výše a příptalek za něj se samozřejmě vyplatí..
5GHz na tom levnějším nějaký extra dosah nemá, použití po jedné místnosti, do druhé se dostává jen slabý signál..
na 2.4GHz samozřejmě pokryje signál 2 a více místností, ikdyž ve třetí už je použitelnost leda na prohlížení netu na mobilu či tabletu..
https://www.alza.cz/asus-rt-n18u-d2142205.htm
který byl zmíněný výše a příptalek za něj se samozřejmě vyplatí..
5GHz na tom levnějším nějaký extra dosah nemá, použití po jedné místnosti, do druhé se dostává jen slabý signál..
na 2.4GHz samozřejmě pokryje signál 2 a více místností, ikdyž ve třetí už je použitelnost leda na prohlížení netu na mobilu či tabletu..
IT (Zaměření SW a HW)
Příplatek na podobně vybavený router (s 802.11ac WiFi), jako ten Asus RT-N18U, není pár stovek, ale pár tisíc.
TP-LINK TL-WR841ND pokryje středně velký byt, ale nemá ty přídavné funkce. Je to prostě zařízení za pakatel. Zkušenost mám, ale nevlastním ho.
TP-LINK TL-WR841ND pokryje středně velký byt, ale nemá ty přídavné funkce. Je to prostě zařízení za pakatel. Zkušenost mám, ale nevlastním ho.
Ahoj,
dnes budu objednávat router, ale mám na Vás ještě poslední otázku...
Co říkáte na tenhle: https://www.asus.com/cz/Networking/RT-A ... fications/
Objevil jsem na něj recenzi od "reálného" uživatele (http://www.digitalcitizen.life/reviewin ... -buy-today) a ten jej vychvaluje i co se týče signálu a to má podstatně rozsáhlejší byt... Mají ho teď zde https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400872Z90003FD2 za 1899,-, což je shodná cena s RT-N18U...
Dostačoval by už pro pokrytí jedné místnosti 5 GHz technologií? Pořád se mi nějak v hlavě rozmlouvá, že je škoda nekoupit zařízení "do budoucna" s těmi 5 GHz. Když se jedná o malý prostor pro pokrytí.
Díky za reakce, dnes téma uzavřu.
EDIT:
Rozhodl jsem se, že vyzkouším RT-AC1200G+. Tak uvidíme zítra
Každopádně díky Vám oběma za tipy a rady!
dnes budu objednávat router, ale mám na Vás ještě poslední otázku...
Co říkáte na tenhle: https://www.asus.com/cz/Networking/RT-A ... fications/
Objevil jsem na něj recenzi od "reálného" uživatele (http://www.digitalcitizen.life/reviewin ... -buy-today) a ten jej vychvaluje i co se týče signálu a to má podstatně rozsáhlejší byt... Mají ho teď zde https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400872Z90003FD2 za 1899,-, což je shodná cena s RT-N18U...
Dostačoval by už pro pokrytí jedné místnosti 5 GHz technologií? Pořád se mi nějak v hlavě rozmlouvá, že je škoda nekoupit zařízení "do budoucna" s těmi 5 GHz. Když se jedná o malý prostor pro pokrytí.
Díky za reakce, dnes téma uzavřu.
EDIT:
Rozhodl jsem se, že vyzkouším RT-AC1200G+. Tak uvidíme zítra

Každopádně díky Vám oběma za tipy a rady!

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výběr nového PC - 30k budget 1080p
od RoOfli » 20 zář 2024 15:01 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 5
- 5278
-
od RoOfli