Tichy mATX desktop - 18000kc

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Globe
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Tichy mATX desktop - 18000kc

Příspěvekod Globe » 21 črc 2016 05:35

Zdravim.

Vybiram si novou osobni pracovni stanici kompaktnich rozmeru, tichym chodem, vysokym vykonem a cenou okolo 18 000Kc. Standardni programovani/scriptovani v Bash, Python, Perl, multimedia s oddychovym hranim pres Wine/Steam. V teto cenove kategorii se nemuze Intel (architektura Haswell, Skylake nebo starsi Ivy/SandyBridge) s AMD vubec merit.

Veskera data jsou sifrovana dm-crypt/LUKS (blokove sifrovani XTS-AES-256), procesy v adresnim prostoru sifrovany (silna entropie), do/z cloud tecou data plne sifrovana RSA4096 GnuGP s operacnim systemem OpenSUSE Tumbleweed v prostredi Plasma 5 (virtualizace KVM).

• Nanoxia Deep Silence 4 Antracitova
  • Arctic F12 PWM 3ks
  • Arctic Freezer A11 FM2+
  • WD Blue 1TB 5400rpm
  • Kingston SSD UV400 240GB
  • Kingston HyperX Fury Black 1866MHz 16GB DDR3 (Dual Channel)
  • Asrock A88M-G/3.1 mATX AMD A88X
  • AMD Kaveri A10-7800
  • Seasonic G-360 360W ATX 2.31 80+
  • A4Tech Bloody B120
  • A4Tech XL-747H

Diky za vecne pripominky.

Reklama
python.p
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Tichy mATX desktop - 18000kc

Příspěvekod python.p » 22 črc 2016 08:17

Disk musíš dát do Himura. Předpokládám tedy 2,5" verzi.

PWM nedostaneš tak nízko jak verzi silent. Takže za mě AC F12 silent. Možná bych zauvažoval o Noctua, klidně redux verze. lm_sensor by mělo jet, ale ruku do ohně za to nedám.

SSD vem EVO, protože má interní šifrování. Pokud je ti to jedno tak Kingston Savage. Nebo lepší KC400 (lepší ve smyslu "entrprajs") UV400 a 15nm bych se vyhnul dokud to jde. Ono 15nm NAND mají svoje dost velké problémy.

Zdroj je kvalitní, ale né tichý. Bohužel druhá revize tohohle PSU už není tak tichá jak ta první. Zkus zauvažovat o PICO PSU, Stačí bohatě 80W aji s rezervou a hlučnost je 0dba.

Globe
nováček
Stav:

Příspěvekod Globe » 22 črc 2016 18:00

Naopak, 3.5" format do 5.25" Acutake DarkDisc2 pod mechaniku Lite-ON iHas 122. Cloudova uloziste jsou dobra, ovsem pravidelna offline archivace na DTD media jeste prekonana nebyla.

To chapu, ovsem PWM jsou jistota, protoze alespon 1 sysfan s pwm na desce urcite bude. Uznavam, Actic F12 Silent se vyslovene nabizi.

Linux a Samsung nejdou dohromady, aktualne sice problemy s FW nejsou, ale stale zustavaji na blacklistech. Afera okolo SATA 3.1 a queued TRIM (fstrim), jenze proc riskovat wipe disku. To uz tady bylo i bez SATA 3.1. Od Samsungu jedine OEM nebo Pro. Levny primitivni disk s planarnima TLC nand, necekam nic vic nez cena/vykon a nesezere mi to data pri fstrim. Open-source prochazi auditem, je multiplatformni a neni svazane ani as topologii. Se strukturou si mohu delat co chci, at pri presunu, nebo uprave struktury. Tip vitam, jen bez propertialnich blobu. Doslova mi piji krev veci a zarizeni, ktere delaji neco a nikdo vlastne nevi co.

Enermax uz neni, zbyl jedine Seasonic a jestli jsou novejsi revize tak hlucne, urcite se do toho da dostat a vymenit ventilator jako v UPS. Pico PSU radeji ne, neverim tomu (80W se mi zda docela malo) a klasicke ATX zdroje budou kvalitou, chlazenim i osazenim logicky lepsi. Jestli mas jiny tip, budu rad, jinak to risknu v nadeji nizke zateze a minimalniho hluku, nebo to otevru a vymenim ventilator. Zaruka bude pryc, ale u Seasonic se toho nebojim. Vetsinou maji problem okamzite, nebo vydrzi na veky.

Diky za reakci

python.p
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod python.p » 22 črc 2016 18:13

No právě že teď problémy nejsou, proto jsem jej zmínil. Ano PRO je jistota. No a SATA 3.1 je prostě globální problém.

No osobně bych do toho AcuTake dal malé himuro a 2,5" disk, ale to jen moje úvaha. Jinak nějaká malá himura tu ještě mám. Klidně SZ.

Pokud veme v potaz výměnu ventilátoru, tak pak je SeaSonic G v pohodě :)

Osobně si myslím že minimálně jeden okruh půjde regulovat napětím, osobně bych to zkusil a pak bych viděl.

Nečekal jsem že tady narazím na někoho kdo ví jak se věci mají.

Globe
nováček
Stav:

Příspěvekod Globe » 22 črc 2016 19:18

Souhlasim, pouze nevidim potrebu si kupovat drazsi a lepsi disk. Az budou konecne disky s primym pristupem do pameti a k nim filesystem pro SSD, nebudu vahat. Tajemnych hradu v Karpatech uz mam dost. Premyslel jsem, jestli si nekoupit 128GB variantu, protoze na Adata SP800 64GB zustava 17GB volneho prostoru. Adresuji 55GB, swap i temp, dokumenty, projekty, dokumentaci a dva virtualy. 240GB bude naprosto luxusni kapacita, o krabicku cigaret drazsi, nez 128GB disky. Potrebuju vetsi HDD, Seagate 7200.12 500GB kapacitne prestava stacit a zustanme u 3.5" varianty dlouhodobe osvedceneho modelu Blue Ex.

Jasne, hluk, ale lepsi drzet disky pod 30°C, ktere se neslucuje s dualnim odhlucnenim. Disky nikdy nevypinam a bezny uptime systemu v radech tydnu. Restart nastava jen s nezbytnou zmenou konfigurace.

Vlastne by to slo udelat pres jeden konektor. CPU header DC/PWM umi a kolik muzou mit ty ventilatory navesene za sebe? Pri startu 0.5A a pri chodu 0.1A? Mozna ani to ne a systemove konektory musi udrzet minimalne 10W. Otazkou zustava, o kolik lze snizit napeti, nez zacnou ventilatory marit snazeni. Na spinu muzou F12 Silent mit +/- 4.0 - 4.5V, teoreticky by se meli tocit u hranice 3.5V, ale stejne se to pokazde da nejak vymyslet a udelat. Seradit to za sebe na jeden (CPU-FAN) je az tou posledni moznosti a vetsi kraval bude delat lednicka se stropni klimatizaci.

Pochopil jsem myslenku, mohl bych si dovolit priplatit, ale k cemu by to bylo? Snad u toho zdroje by se dalo uvazovat o pasivnim Seasonic X, deska nese slusne napajeni, chlazeni se solidni vybavou (M.2 x4 s USB 3.1 se muze hodit, ale nabijet z toho telefon nikdy nebudu). K tomu SmartUSP s 20kg obludou NEC3090wqxi Subjektivne z toho citim kus poctiveho hardware, ktery si nehraje na tajemno. Placebo a svitici fetis prenecham tem mladsim.

Dikes

[editace]
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: ST1000LM024 HN-M101MBB
Serial Number: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
LU WWN Device Id: 5 002538 8de26s0
Firmware Version: 2BA30001
User Capacity: 1,000,204,886,016 bytes [1.00 TB]
Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate : 5400 RPM
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: ACS-2, ATA8-ACS revision 6
SATA Version is: SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Local Time is: Fri July 22 22:32:45 2014 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: FAILED

5 Reallocated_Sector_Ct 100 100 010 FAILED 10
9 Power_On_Hours 099 099 000 - 1
11 Calibration_Retry_Count 252 252 000 - 0
12 Power_Cycle_Count 100 100 000 - 1
191 G-Sense_Error_Rate 252 252 000 - 0

Enclosure : ICY BOX IB-250StU3+BH USB Device (V=174C, P=55AA, sa1) - st
Model : ST1000LM024 HN-M101MBB
Firmware : 2BA30001
Serial Number : **************
Disk Size : 1000,2 GB (8,4/137,4/1000,2/1000,2)
Buffer Size : 16384 KB
Queue Depth : 32
# of Sectors : 1953525168
Rotation Rate : 5400 RPM
Interface : USB (Serial ATA)
Major Version : ATA8-ACS
Minor Version : ATA8-ACS version 6
Transfer Mode : SATA/600 | SATA/600
Power On Hours : 2 hours
Power On Count : 2 count
Temperature : 30 C (86 F)
Health Status : Caution
Features : S.M.A.R.T., APM, AAM, 48bit LBA, NCQ
APM Level : 0080h [OFF]
AAM Level : FE00h [OFF]
Drive Letter : U:

Odpoledni dodavka PPL, v poradi 2. reklamace tohoto modelu. Odlisna chyba, stejny vysledek. Jen s HGST (drive Hitachi) nejsou zadne problemy, stane se, ale neni to 4. model disku za poslednich 10 mesicu. Pro informaci, slouzi k vykopirovani dat zdechlin, tedy pro zalohu, kdyz mi sem pritahnout rozsvihany notebook a potrebuji vytahnout data. Moje duvera k levnym 2.5" zanikla velmi davno. Myslim, ze nekde se tento model Samsungu dokonce doporucuje.

python.p
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod python.p » 23 črc 2016 09:29

Samsung se doporučoval, chvilku předtím než se začali vracet. Známí má skore 8 z 8 na reklamaci...

Ohledně teplot se mrknu doma, ale problém tam podle mě není, ale chápu tě.

Bežně dávám cca 5 fanů za sebe bez problémů. On ten start nebude tak hrozný :) A AsRock má dokonce 12W a některé mají dokonce 25W, dražší desky kde je to nachystané na pumpu pro vodu, ale není problém použít na FANy a tuším že to umí i DC.

Tak jsem to právě myslel že se dají do vláčku.

Seasonic X, bez problémů zatím se mi žádný nevrátil.

Globe
nováček
Stav:

Příspěvekod Globe » 24 črc 2016 18:17

100% reklamovatelnost? To uz snad neni ani smula, ale rovnou prokleti. Ja si necham vratit penize a koupim neco jineho, mozna HGT Travelstar.

Jasne, ale ja jsem uvadel moznost v nezbytnosti to navesit na jeden konektor CPU_FAN (procesor, skrin a zdroj) s odlisnymi pozadavky na chlazeni, kdyby nebylo na vyber. Snazim se resit chlazeni asymetrickou cestou s oddelenim. V optimalnim pripade bych chtel 120mm Intake s 120mm zdroje a horni 120mm Out ridit dvema konektory (PWM jsou, informaci o DC jsem nenalezl) a zadni Out podle senzoru v napajecich fazich. Podle popisu Asrock obsahuje deska cip Nuvoton, ktery ve specifikacich monitoruje teplotu napajeni a zvedat zadni Out nezavisle, nebo spolecne s procesorem. Jedinou informaci o lm_sensors a Nuvoton jsem nasel na ceskem foru Zive.cz, kde se zminuji o chybnych detekcich poradi ventilatoru. Bohuzel se informace vztahuje na Asrock Z170 Extreme 7 a nemusi platit pro A88M-G/3.1. Tuhle informaci jsem prozatim nikde nenasel a mozna to zni otravne, nebo egoisticky, ale svuj dotaz pisu prave kvuli takovym informacim. Jestli mas chut mi odpovidat, tak budu rad za kazde info.

Zkusim to s tim Seasonic G s poznamkou, ze chci 1. revizi a kdyby to neslo, tak ho mohu vratit a vzit Seasonic X, neho vymenit ventilator.

python.p
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod python.p » 25 črc 2016 17:02

Jak říkáš, někdo má prostě smůlu. HGST je tak nějak sázka na jistotu.

Pak je tu možnost Asus A88XM Plus ta umí na třech fanech PWM i DMI + CPU fan.

Ten Novuton na A88M by měl být stejný, bohužel jsem tu desku v ruce neměl, tak nemůžu poradit.

Ohledně SeaSonic G360 a první revize, to bude boj. Dle mých informací už prostě nejsou. Takže buď bastl a nebo sázku na jistotu v podobě Xka.

Globe
nováček
Stav:

Příspěvekod Globe » 25 črc 2016 20:17

Vlastne jsme se dostali do stavu, ve kterem neni mozne ani poradit a staci se rozhodnout. Zkusim dva tydny s G360 normalne fungovat a kdyby to neslo, vzal jsem o ventilator navic. Bud mi zustane v rezerve, nebo ho vymenim a prijdu mozna o zaruku. Riziko bude vzdy, ale v pripade kvalit Seasonic s odberem par W se nebojim. Komponenty budou zitra, skrin asi za 4 - 5 dni. Diky za cas.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”