V blízké době zvažuji pořídit novou sestavu. Vím, že se to tu řeší pořád, ale jako začátečník bych od Vás potřeboval poradit a v podstatě utvrdit v tom, že to, co si pořídím, je to správné. Před pár lety jsem měl stolní počítač, pak jsem musel přesedlat na notebook (cestování) a teď, když jsem se usadil, chci se vrátit ke stolnímu počítači.
Účel sestavy je prostý, rád bych to na hry. Do budoucna asi i programování, ale to je v současné době vedlejší.
Rozpočet, chtěl bych se vejít do 45k (čistě sestava), další příslušenství si dokoupím nad tento limit. Nejzašší strop je 50k, ale radši bych do těch 45k.
Pročítal jsem různá vlákna, komentáře a pokusil se upéct něco slušného, nevím ale, jestli je to správně. Fígle stylu „tohle funguje lépe s tímhle a hůře s tamtím“ neznám :(
můj výběr komponent
PSU – EVGA SuperNOVA 650 GS 650W
CPU – Intel Core i7-6700k
taktovat zatím neumím a v blízké době to asi dělat nebudu, ale to se dá naučit že :) až přijde správná doba … + nová architektura Skylake
GPU – MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, 8GB GDDR5
jak jsem v jiném vláknu četl, ASUS nemá moc povedené grafiky ?
MB – MSI B150 gaming M3 – Intel B150
tady v tom úplně plavu (ono vlastně plavu ve všem

RAM – Kingston HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 2400
je lepší pro hraní více menších (4x8GB) nebo méně větších (2x16GB) ? Do budoucna pro upgrade asi lepší dvě větší.
HDD/SSD – Seagate HDD 1TB + Kingston HyperX Savage 240GB
Tohle mi zatím stačí, když tak v budoucnu dokoupím větší
CPU Cooler – Noctua NH D15
Tady jsem se opět inspiroval jinde, měl by být ok
CASE – nějaké pořádné zvíře, klidně ať to je velké, aspoň to bude lépe chladit ne ? A líbí se mi design NZXT Phantom černá s oranžovými pruhy (velký case; ve výběru) nebo NZXT Phantom 410 černo/bílá (střední case) je taky fajn a je levnější … je otázkou, jestli ta větší skříň není zbytečnost ?
Chybí tam něco ? Potřebné kabely snad budou u jednotlivých komponent. Vypalovačku mam externí, tu asi nebudu potřebovat. Ventilátory mi tam vlastně chybí, o těch jsem se toho ale moc nedočetl, máte někdo ozkoušené kvalitní, nebo stačí něco za 200 kč ? Ještě jsem koukal, že se dá sehnat přijímač wi-fi, čtečka na SD karty a další drobnosti, ale tak to se dá dokoupit později, ten základ snad mám vybrán :)
Ještě jedna věc, k narozkám dostanu headset Kingston HyperX Cloud Revolver Stereo, bude na to vybraný MB stačit nebo mam radši shánět ještě zvukovou kartu ?
Předem díky za odpovědi a pěkný den,
Vláďa M.