Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 09:24

Ahoj,

nakonec jsem se rozhodl pro zmenu a pujdu do AMD.. Verim jim, ze dodrzi co vypustili a dalsi generace procesoru bude do stejneho socketu.. nicmene, aktualne jsem se rozhodl pro R5 1600, protoze je pro me dostacujici.. Pobezi v kombinaci s GTX 1080...

Potreboval bych ovsem poradit desku... Libi se mi https://www.alza.sk/asus-rog-strix-b350 ... 041196.htm , protoze ma super vybavu a co jsem cetl tak i vetsi podporu ruznych pameti... Nebo mate nejakou jinou, lepsi alternativu s porovnatelnou vybavou? A jak je to s tim chipsetem? Kdyz koupim ten b350, pujde do nejak nadchazejici generace? Predpokladam, ze ano...

Pote potrebuji tu nejdulezitejsi vec a to poradit RAMky... Rad bych neco, co vyuzije potencial desky a pobezi na tech 3200MHz, jestli je to vubec realne... Velikost pameti by mela byt 16GB a urcite bych chtel dual-channel... umite mi nejake poradit, ktere budou kompatibilni s touto desku / nejakou, jakou navrhnete?

Dalsi otazka je okolo chladice... ma cenu kupovat jiny, nebo vydrzi ten box? Taktovat nejak neplanuji, pokud by mi to vylozene nepomohlo ve vykonu... Pokud jiny, tak pripadne doporucite nejaky, ktery doopravdy pasuje?

Diky moc,

TM


Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Reklama
Uživatelský avatar
easports
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 123
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod easports » 22 srp 2017 09:31

Boxové chladiče jsou chválené a prý s nimi není problém.
Při přetaktování bych už přemýšlel o lepším.
https://www.czc.cz/silentiumpc-fera-3-h ... 6UQAvD_BwE
Tady posílám odkaz na stránky desky kde je uvedena podpora pamětí. Musíš si rozkliknout nejnovější seznam pro paměti.
https://www.asus.com/cz/Motherboards/RO ... pDesk_QVL/

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 09:51

jak moc je velky rozdil mezi 3GHz a a necim pomalejsim? Treba kolem 2666 nebo 2800? Je to dost poznat?
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2318
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod dom324 » 22 srp 2017 10:57

Rozdíl mezi 2400MHz a 3200MHz je někdy až 30% (samozřejmě záleží i na hře/aplikaci).
Nejlépe jdou taktovat RAM se Samsung B-Die - s těmi jde dosáhnout i k 3600MHz (rekord na Ryzenu je 3733MHz myslím) - ale za B-Die se platí, nejlevnější 16GB kit stojí myslím 5k.
Pokud má deska nejnovější agesu 1.0.0.6 tak by s odpovídajícími pamětmi neměl být problém dosáhnout 3200MHz a je dost velká šance dostat se na 3600MHz.
Jediná výhoda X370 je pdopora dvou grafik v SLI/CrossfireX (podle mě zbytečnost, bohatě stačí B350, protože i ten umožňuje taktovat). Ta Asus Strix není špatná volba, měla by podporovat přetaktování pomocí BCLK (ale nejsem si jistý).

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 11:04

dom324 píše:Rozdíl mezi 2400MHz a 3200MHz je někdy až 30% (samozřejmě záleží i na hře/aplikaci).
Nejlépe jdou taktovat RAM se Samsung B-Die - s těmi jde dosáhnout i k 3600MHz (rekord na Ryzenu je 3733MHz myslím) - ale za B-Die se platí, nejlevnější 16GB kit stojí myslím 5k.
Pokud má deska nejnovější agesu 1.0.0.6 tak by s odpovídajícími pamětmi neměl být problém dosáhnout 3200MHz a je dost velká šance dostat se na 3600MHz.
Jediná výhoda X370 je pdopora dvou grafik v SLI/CrossfireX (podle mě zbytečnost, bohatě stačí B350, protože i ten umožňuje taktovat). Ta Asus Strix není špatná volba, měla by podporovat přetaktování pomocí BCLK (ale nejsem si jistý).


jak moc by ses drzel toho QVL? Rekl bych, ze uz na tu asus desku vyslo dost updatu. biosu, takze by podpora mohla byt dobra ne?

Premyslel jsem jeste o te MSI B350 TOMAHAWK.. co si o te myslis?
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2318
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod dom324 » 22 srp 2017 11:14

QVL zaručuje funkčnost, ale ne to, že dané paměti pojedou na vyšší frekvenci než paměti, které QVL list neobsahuje.
Tomahawk i ta Strix už určitě mají agesu 1.0.0.6.
Pokud bys potřeboval srazit cenu dolů, tak i Tomahawk se dá použít. Ale ta Strixka na tom je lépe (a není zas o tolik dražší).
Tohle by měl být jeden z nejlevnějších B-Die kitů https://www.czc.cz/g-skill-tridentz-16g ... 63/produkt až budu doma, můžu poslat seznam kitů s B-Die čipy. Ale rozmysli se, jestli pro tebe B-Die není zbytečnost, protože i s kitem za 3,8k uděláš 3000MHz a se štěstím se dostaneš i na 3200MHz (ale dál už ne).

Uživatelský avatar
easports
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 123
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod easports » 22 srp 2017 11:32

QVL ti zaručuje kompatibilitu. Samozřejmě vyšli updaty BIOSu a půjde i spoustu dalších modelů RAM, ale nemáš 100% záruku. Ovšem pokud nějaké nepůjdou tak je můžeš do 14 dnů od koupě vrátit a vzít si jiné.

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 11:52

dom324 píše:QVL zaručuje funkčnost, ale ne to, že dané paměti pojedou na vyšší frekvenci než paměti, které QVL list neobsahuje.
Tomahawk i ta Strix už určitě mají agesu 1.0.0.6.
Pokud bys potřeboval srazit cenu dolů, tak i Tomahawk se dá použít. Ale ta Strixka na tom je lépe (a není zas o tolik dražší).
Tohle by měl být jeden z nejlevnějších B-Die kitů https://www.czc.cz/g-skill-tridentz-16g ... 63/produkt až budu doma, můžu poslat seznam kitů s B-Die čipy. Ale rozmysli se, jestli pro tebe B-Die není zbytečnost, protože i s kitem za 3,8k uděláš 3000MHz a se štěstím se dostaneš i na 3200MHz (ale dál už ne).


nejak moc nepotrebuji drazsi kit s B-Die cipem, protoze stejne taktovat nebudu... Jedine moje taktovani bude posunout ramku co nejblize deklarovane hodnote... Ja bych klidne vzal i tyto https://www.alza.sk/corsair-16gb-kit-dd ... .htm#popis ... myslite, ze pujdou natahnout na tech 3GHz?
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2318
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod dom324 » 22 srp 2017 12:00

Ty Vengeance jsou v oficiálním support listu od AMD pro Ryzeny. Neměl by s nimi mít problém. Přetaktování RAM je jednoduché, skočíš do BIOSu a nastavíš XMP.
Na 3 GHz by měly jít, musel bys mít velkou smůlu, kdyby šly jen na 2800MHz.

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 12:19

dom324 píše:Ty Vengeance jsou v oficiálním support listu od AMD pro Ryzeny. Neměl by s nimi mít problém. Přetaktování RAM je jednoduché, skočíš do BIOSu a nastavíš XMP.
Na 3 GHz by měly jít, musel bys mít velkou smůlu, kdyby šly jen na 2800MHz.


staci nastavit jenom XMP? Ja to taktoval vzdy manualni zmenou hodnoty.. to uz se nejako vylepsilo?
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4407
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod beather » 22 srp 2017 15:57

up
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2318
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ryzen R5 1600 - deska a ramky?

Příspěvekod dom324 » 22 srp 2017 16:24

Když při taktování RAM pohneš jenom s MHz, tak po čase narazíš na to, že kity by tu frekvenci zvládly, ale nezvládnou to kvůli nízkému časování. Musíš tedy upravovat i časování. Jsou tři úrovně časování - primární, sekundární a terciální. Člověk jako já a ty mají zhruba představu co udělat s primárním časováním, ale u sekundárních nedáme ani ránu (pokud nejsi hodně pokročilý overclocker) a pohrát si s terciálním nastavením umí jen profíci. A to je výhoda XMP - je to profil nastavený přímo výrobcem kitů, a ten upravuje i sekundární a částečně i terciální časování (vyladit pořádně terciální časování je extrémně těžké, takže pochybuju že se tím inženýři při vytváření XMP nějak moc zabývají).
Jenomže XMP jsou dělané tak, aby stejné nastavení zvládly i nejhorší kity v dané produktové řadě. Tudíž je pak potřeba doladit primární časování a frekvenci.
Takže ideální kombinace je, nastavit nejvyšší XMP profil který funguje (tím dosáhneme přízpůsobení sekundárního a terciálního časování), a pak už ručně doladit primární časování a popřípadě se pokusit zvýšit frekvenci za hranice XMP.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • AMD RYZEN 5 1600 + DESKA
    od nakatomi » 19 led 2018 18:44 » v P: Hardware
    3
    701
    od flowem
    22 led 2018 12:00
  • Jakou GK k Ryzen 5 1600
    od Sykrin » 05 led 2018 15:47 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    458
    od Sykrin
    05 led 2018 18:21
  • Ryzen 1600 jakou desku a paměti?
    od aastor » 23 lis 2017 18:13 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    435
    od Sigyam
    23 lis 2017 19:00
  • Chladič pro Ryzen 1600 - vertikální upevnění
    od aastor » 14 led 2018 22:12 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    15
    398
    od dom324
    17 led 2018 21:48
  • Ryzen 5 1600 OC na Asus B350 Prime plus
    od Kaplan007 » 26 úno 2018 21:12 » v Taktování a další úpravy PC
    7
    827
    od FlanK3r
    09 bře 2018 11:58

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 67 hostů