AMD používá socket AM4 déle, než si většina lidí myslí. Rodina procesorů Bristol Ridge tuto patici používala jako první již v polovině roku 2016. Tyto procesory používají architekturu Excavator, což je v podstatě "Eco-Bulldozer". Používají 28nm výrobní proces, mají řadič pro paměti DDR4 a mají v sobě relativně výkonné integrované grafiky. Každý cluster (SM) má 64 shaderů. A12 9800 má 8 SM, takže má 512 shaderů. Marketing AMD často uvádí, že tento procesor má 12 výpočetních jednotek (4 procesorové a 8 grafických), což nezkušené uživatele může ošálit. Ke konci srpnu AMD začalo tyto procesory prodávat samostatně. Jejich cena začíná od 1350 Kč, nejdražší stojí 2800 Kč. Prodává se i jeden čtyřjádrový Athlon za 1450 Kč, který ovšem nemá integrovanou grafiku.
Jak už jsem zmiňoval, architektura Excavator opravdu není nic převratného. Jeho kořeny pochází z neúspěšného Bulldozeru z roku 2011, jen má o něco nižší spotřebu a výrazně osekanou cache. Tyto procesory dokonce nemají L3 cache, ale pouze L2 cache s nízkou kapacitou 2 MB. To je velký rozdíl oproti 16 MB cache u FX CPU. Ani jeden z těchto procesorů nemá odemčený násobič a ani si nemůžete pohrát s frekvencí iGPU. Procesory jsou určené pro OEM sestavy, takže AMD nechalo přetaktování stranou. Paměťový řadič podporuje pouze RAM o maximální rychlosti 2400 MHz. Je to první DDR4 řadič od AMD pro low-end CPU, takže opět zde nelze čekat nějaké zázraky. A12 9800 má základní frekvenci 3,8 GHz a turbo frekvenci 4,2 GHz. Frekvence integrované R7 grafiky je 1108 MHz. Procesor se však může chlubit poměrně nízkým TDP 65W, což je docela slušné. Notebooková verze tohoto procesoru je dokoce pouhých 15W.
Specifikace a fotografie
Testovací sestava
Procesor: AMD A12 9800
RAM: Patriot Signature 2x8 GB @ 2400 MHz
Motherboard: MSI B350M GAMING PRO
Grafická karta: AMD R7/ASUS GeForce GTX 1070 ROG Strix WC
Systémové SSD: Western Digital Green 240GB M2
Herní SSD: 2x Crucial BX200 240 GB
Zdroj: EVGA 750 G2
Case: Cooler Master MasterCase 3 Pro
Chlazení CPU: Arctic Liquid Freezer 120
Monitor: LG 25UM57-P
Hry s iGPU jsem testoval při nejnižších detailech a rozlišení 1280x720. S GTX 1070 jsem testoval při rozlišení 1920x1080 a ultra detailech.
Herní testy
Benchmarky
Přetaktování a provozní vlastnosti
Procesor nelze nijak přetaktovat. Lze mu zvýšit násobič v BIOSu, ale frekvence se stejně nastaví na původní hodnoty. Ani integrovaná grafika se nedá přetaktovat. Tohle je v porovnání s předchozí generací downgrade. A10 7890K má odemčený násobič a grafika šla přetaktovat na všech předchozích APU. Měřič spotřeby mám stále v reklamaci. Spotřeba toho procesoru by se měla pohybovat okolo 60-80W.
K procesoru dostanete klasický BOX chladič od AMD. Ani jsem ho nezkoušel, tyto chladiče jsou známé svým hlukem. Procesor jsem tedy chladil vodníkem Arctic Liquid 120 a teplovodivou pastu jsem použil Thermal Grizzly Kryonaut. Pumpu jsem nastavil na maximum a dva 120mm Noctua Redux ventilátory jsem nastavil na 700 RPM. V klidu měl procesor okolo 22-25°C, tedy pokojovou teplotu. Při maximální zátěži se teplota vyšplhala přibližně na 55°C. Nepřetaktovaný Ryzen 5 1600 s tímto chladičem má maximálně pouze 46°C. A12 9800 je však stále osekaný 28nm Bulldozer a ještě má integrovanou grafiku, takže teplota je podle mě přijatená. Spartan od SilentiumPC se s ním poradí.
Závěr
Moje očekávání bylo nízké a stejně jsem byl zklamán. Výkon procesoru je v dnešní době tragický. AMD si účtuje až moc peněz za integrovanou grafiku, která stejně stačí jen na vybrané hry. Athlon X4 950 má ve hrách stejný výkon, ale aspoň stojí pouze 1400 Kč. Tyto "nové" procesory od AMD se mi moc nelíbí. Jediná jejich výhoda oproti předchozí generaci je pouze fakt, že později můžete upgradovat na Ryzen. Pokud hledáte levný procesor pro hraní her, doporučuji hledat použité i5 z generace Sandy Bridge nebo Ivy Bridge. Stojí 1000-1500 Kč a mají o dost vyšší výkon. Na League of Legends a jiné nenáročné hry je však tento procesor dostatečný a zahrajete si bez lagů.

Dostupný procesor pro hráče MOBA her
Klady
Relativně výkonná integrovaná grafika
Potenciál pro upgrade
Zápory
Slabý výkon CPU
Pomalý a zastaralý řadič pamětí
Špatný poměr cena/výkon
Nelze přetaktovat
Vysoká spotřeba vzhledem k výkonu
Poděkování
Moc vám děkuji za přečtení mého článku! Doufám, že jsem vám aspoň trochu pomohl při rozhodování o koupi vašeho nového procesoru. Jestli se vám článek líbil, můžete mě podpořit likem na FB a odběrem na YT.

You Tube: TechAdys301