Velký hard disk bez hélia se také hodí široké mase lidí. Všichni většinoví běžní uživatelé a ti kteří chtějí mít svá domácí videa a fotky někde uschované a nemají už žádné peníze na další hard disky a zálohy. Všichni kdo hodí harddisk do skříně a možná se k němu za deset let po nějaké katastrofě s nadějí vrátí. Hard disk bez hélia podle mého
usnadní obnovu všem těm běžným uživatelům, kterým se disk zasekne bez toho, aby měli zálohu. Ale to jsem se jen tak zamyslel :)
Třeba bude za pár let oprava heliového disku zcela standardní s cenou stejnou jako u disků normálních - to nevim - no ale doma si to už určitě jen tak nerozeberete.
Tak jsem hledal dál co největší konkrétní typ a zjistil jsem, že
většinou disky okolo 6TB jsou ještě se vzduchem, ale měli by být některé i
8TB ale větší už helium mají.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 57 vteřinách:Můj výběr: Jaký jsem vybral
co největší kvalitní disk bez hélia ? (již jsem nemohl čekat na případné další reakce nebo návrhy)
Pro moje poněkud výraznější nároky jsem si nakonec vybral:
HGST (Hitachi) 6TB 0F23002 (HUS726060ALN610) Ultrastar 7K6000 4KN který by pravděpodobně hélium obsahovat neměl.
https://www.hgst.com/products/hard-driv ... tar-7k6000Ale v pohodě bych doporučil i
Seagate IronWolf Pro 6TB (NAS) nebo
Seagate SkyHawk 6TB (Surveillance)Se vzduchem je prý ještě i o něco pomalejší 8TB velký disk se SMR zápisem
Seagate Archive 8TB ST8000AS0002 nebo lepší
ST8000AS0003.
Nakonec jsem koupil i několik disků s héliem tam kde je záloha možná kontinuálně a to konkrétně
HGST (Hitachi) 12TB 0F30141 (HUH721212ALN600) Ultrastar HE12 4KN – tak uvidím jak se obříkům bude v průběhu času dařit.
U harrdisku Seagate Surveillance 8TB ST8000VX0002, který jsem zmínil v původní otázce a několik jich s úspěchem také používám, jsem do teď informaci o héliu nedohledal takže ho zatím považuji za teoreticky héliem napuštěný.
Diky za jakékoli vaše další doplnění, připomínky nebo názory na můj výběr.