Rozšíření paměti v notebooku

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
Teena
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Žena

Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Teena » 12 říj 2018 10:45

Ahoj, chtěla bych poprosit o radu k rozšíření paměti v notebooku.
Zjistila jsem že tam mám 4gb paměť a mám tam ještě jedno volný místečko a teď fakt nevím, co tam smím dát - můžu další 4 nebo i 8gb? Už jsem samozřejmě pátrala na googlu ale to mě zmátlo ještě víc :huh:
Nějak se ztrácím v označení single a dual channel, nainstalovala jsem si cpu.z a tam mi to píše single. Když koupím další 4 nebo 8gb bude mi to normálně fungovat na 8/12gb?
Asi blbej dotaz ale když tomu vůbec nerozumím a po ruce není žádnej kámoš ajťák, tak mi to fakticky pomůže :thumbup:
Moc děkuju :smile:



Reklama
Zivan
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 915
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Zivan » 12 říj 2018 10:48

Presny typ notebooku a screenshot z CPU-Z by pomohl

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9836
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod xbs » 12 říj 2018 10:50

záleží mj. natom, kolik max paměti ten noťas povolí, takže nejlíp dohledat na stránkách výrobce... pokud např. 16GB, tak bude fungovat 4 i 8GB navíc, ale s tou vyšší pamětí to nebude nejspíš fungovat v dual channelu... druhá věc je, že dotyčná paměť si nemusí s tvym strojem rozumět...

Uživatelský avatar
Teena
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Žena

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Teena » 12 říj 2018 10:57

xbs píše:záleží mj. natom, kolik max paměti ten noťas povolí, takže nejlíp dohledat na stránkách výrobce... pokud např. 16GB, tak bude fungovat 4 i 8GB navíc, ale s tou vyšší pamětí to nebude nejspíš fungovat v dual channelu... druhá věc je, že dotyčná paměť si nemusí s tvym strojem rozumět...

A to fungování v dual channelu je co? Poznám to nějak anebo to jako nebude fungovat vůbec a pořád jako bych tam měla jen ty původní 4gb?

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9836
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod xbs » 12 říj 2018 11:04

fungovat to bude, akorát budou mít paměti menší datovou propustnost, navíc to dokáže víc nakopnout integrovanou grafiku, každopádně je to bavení se vo ničem, dokud neuvedeš specifikaci noťasu, nejlépe odkaz na stránky výrobce nebo screeny z CPU-Z, jak už bylo psáno...

Uživatelský avatar
Teena
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Žena

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Teena » 12 říj 2018 11:07


Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9836
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod xbs » 12 říj 2018 11:48

no vida... myslim, že by stačilo přidat 4GB modul, víc bych do toho neinvestoval, takže můžeš mrknout na bazoš/sbazar, esli něgdo nenabízí "4 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM", dát inzerát tady na fóru do sekce bazar nebo koupit novej modul...

https://www.czc.cz/patriot-signature-li ... 27/produkt

Zivan
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 915
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Zivan » 12 říj 2018 11:54

Ten by mel podporovat az 2x8GB. Pozor ale na to, ze potrebujes DDR3L, tedy 1,35V moduly.

Dual channel bych moc neresil, ted ho taky nemas. Ber to tak, ze treba na 95% ti tam pobezi jakykoliv DDR3L 1600Mhz modul. Bud muzes hledat uplne stejny (eshop, bazar), ktery by mel jet urcite. Nebo muzes koupit v eshopu jinou 4GB pamet okolo 750Kc nebo 8GB okolo 1400Kc a budes mit podle zakona 14 dni na vraceni. Nebo si ji vyhledas na nejakem bazaru, aukru za polovinu a zkusis si s prodejcem domluvit moznost vraceni (v nejhorsim zaplatis 2x postovne, u pameti cca 2x 50Kc).

A jeste dotaz - pridas si ji tam sama?

Uživatelský avatar
Teena
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Žena

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Teena » 12 říj 2018 12:16

xbs píše:no vida... myslim, že by stačilo přidat 4GB modul, víc bych do toho neinvestoval, takže můžeš mrknout na bazoš/sbazar, esli něgdo nenabízí "4 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM", dát inzerát tady na fóru do sekce bazar nebo koupit novej modul...

https://www.czc.cz/patriot-signature-li ... 27/produkt


jupíí, děkuju :smile:

Dodatečně přidáno po 2 minutách 18 vteřinách:
Zivan píše: ...
A jeste dotaz - pridas si ji tam sama?


Chich, no to bych taky ráda věděla, ale už jsem koukala na nějakej návod a snad to zvládnu :lookround:
A taky děkuju za rady!

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9836
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod xbs » 12 říj 2018 12:34

většinou vespod bejvaj dvě odnímatelný krytky, pod jednou je hadr a pod druhou paměti, takže stačí odšroubovat pojistnej šroub a po otevření už jenom vložíš modul do slotu...

Zivan
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 915
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Zivan » 12 říj 2018 13:20

Tady by podle webu mela byt jedna velka, vysune se baterie a pak velka, ktera kryje vse.

Jen je potreba spravne zasunout pameti. Neni to moc davno, co jsem zkousel DIMM-SODIMM redukce, do jedne sla SODIMM pamet hure a i kdyz vypadalo vse spravne, tak po zapnuti PC zacal slot na pamet vydavat kourove signaly.

Uživatelský avatar
Teena
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: říjen 18
Pohlaví: Žena

Re: Rozšíření paměti v notebooku

Příspěvekod Teena » 12 říj 2018 13:54

Zivan píše:Tady by podle webu mela byt jedna velka, vysune se baterie a pak velka, ktera kryje vse.

Jen je potreba spravne zasunout pameti. Neni to moc davno, co jsem zkousel DIMM-SODIMM redukce, do jedne sla SODIMM pamet hure a i kdyz vypadalo vse spravne, tak po zapnuti PC zacal slot na pamet vydavat kourove signaly.


Jejda, bojím bojím :wtf: snad mě něco takového nepotká!

Dodatečně přidáno po 2 minutách 9 vteřinách:
xbs píše:většinou vespod bejvaj dvě odnímatelný krytky, pod jednou je hadr a pod druhou paměti, takže stačí odšroubovat pojistnej šroub a po otevření už jenom vložíš modul do slotu...


Chviličku jsem přemýšlela, jakou že tam mám čekat utěrku pod tou první krytkou :smile:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prosím o radu při koupi RAM paměti do notebooku
    od Blekniga » 03 úno 2019 20:51 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    303
    od Blekniga
    04 úno 2019 08:15
  • Rozšířeni disku C:
    od dnil » 19 čer 2018 16:20 » v Problémy s hardwarem
    16
    822
    od xbs
    21 čer 2018 21:53
  • Rozšíření WiFi
    od Prophet » 17 pro 2018 16:59 » v Sítě - hardware
    2
    406
    od Prophet
    17 pro 2018 17:19
  • Rozšíření domácí sítě
    od JanaVrtkuva » 30 pro 2018 10:45 » v Sítě - hardware
    6
    578
    od JanaVrtkuva
    31 pro 2018 11:47
  • Rozšíření na více monitorů
    od kuře » 29 čer 2018 21:55 » v Problémy s hardwarem
    1
    258
    od petr22
    29 čer 2018 22:05

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bushido1, CommonCrawl [Bot], Titan-GT a 14 hostů