Jakou RAM? Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 293
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Jakou RAM?

Příspěvekod Scientific » 26 lis 2018 10:29

Ahoj všem,

chtěl bych pár GB RAM navíc, přikládám CPU-Z a prosím si o přesné informace (co musí obsahovat, RAM, kterou mám zakoupit).

Chtěl bych mít celkově 12-16GB, současně mám 8GB, přičemž polovinu žere jen systém. A druhou polovinu prohlížeč. :-D Tak jednou za pár dní je potřeba zabít process firefoxu a znovu ho zapnout, protože mi v něm vždycky uvázne 4GB paměti. OTÁZKOU JE, JESTLI MI PŘIDÁNÍ PÁR GB RAM NĚČEMU POMŮŽE A JESTLI JI FIREFOX ZASE NEVYŽERE. Mám takový pocit, že vyžere, ale bude mu to třeba trvat déle. Ale v tom případě mi je docela jedno jestli firefox restartuji jednou za tři dny nebo jednou za 4 dny.

Screenshot_56.png
Screenshot_57.png


Proč na screenshotu je že paměť je 2400Mhz, ale v závorce jen 1200 Mhz? Děkuji za vysvětlení a informace, jakou paměť mám zakoupit. Záleží na to CL* ? Nebo mohu koupit naprosto jakoukoliv SODIMM DDR4 s frekvencí 2400 Mhz?

Mějte hezký den.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14608
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod xbs » 26 lis 2018 11:07

určitě si pomůžeš navýšenim paměti, jinak těch 1200MHz je dyfóltní takt paměťovýho řadiče, efektní takt pamětí je pak dvounásobnej (DDR = DUAL data rate)...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod petr22 » 26 lis 2018 11:09

Pokud ti system zere polovinu RAM, je neco hodne spatne.

System by mel zrat max. 2 GB RAM.

Vysokou spotrebuu RAM Firefoxu resi Palemoon, coz je verze Firefoxu
ktera ma potrebu pameti cca tretinovou.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14608
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod xbs » 26 lis 2018 11:36

osobně mám po startu z 8GB na W10Pro 64bit užráno 20% paměri, s rozežranym Firefoxem pak klidně 60%...

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 293
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod Scientific » 26 lis 2018 12:38

xbs: To se umí sama v případě potřeby přetaktovat? To je asi nějaký mechanismus pro maximální výdrž baterie v notebooku co?

petr22: Já si vždy myslel, že pale moon je jen pro linux, ale nyní jsem zjistil, že tomu tak není, ale hádám, že mi nebudou fungovat firefox doplňky na tomhle Palemoonu. Radši asi dokoupím pár GB RAM, než používat jiný prohlížeč. Ten palemoon mi neprijde jakože by to byla verze firefoxu, spíš jako nějaká jeho vzdálená opožděná a lightweight odnož.

xbs: Po startu to máme stejně. Nicméně od startu využití firefoxu roste a po pár dnech vycucne těch zbylých volných 40%. :-) A musím firefox restartovat, aby veškerou alokovanou paměť uvolnil. Používám jen ověřené doplňky. Možná by mi pomohlo nějak nastavit limit pro cache, i když cache by se měla stejně ukládat na disk ne? :-)

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod SpaceExplo » 26 lis 2018 12:44

Mas-li volny slot, kup tohle a melo by to slapat: https://www.amazon.de/Hynix-Speicher-HM ... S6AFR8N-UH
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14608
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod xbs » 26 lis 2018 13:00

nic se nepřetaktuje, to je standardní frekvence... jinak taky pozoruju, že s víc otevřenejma stránkama Firefox bobtná a i gdyž je pak pozavírám na počáteční minimum, tak velikost jím obsazený paměti zdaleka neodpovídá stavu při spuštění...

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 293
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod Scientific » 26 lis 2018 15:30

SpaceExplo: Samozřejmě, to sis již přečetl z CPU-Z. Jen nechápu proč bych tu paměť měl kupovat origoš za 109 EUR z číny nebo odkud se to na Amazonu vzalo (ano není mi zcela známu jak funguje Amazon), když v ČR běžně stojí polovic.

xbs: Když je to standardní frekvence, tak proč umí dvojnásobek? Proč bych tu druhou paměť měl kupovat také 2400 Mhz, když by stačila 1200 Mhz? Firefox se mi chová úplně stejně. Čím více oken, tím více žere, ale po zavření paměť neuvolní. Co peklo schvátí, to už nenavrátí. :-D Proto sem se zamýšlel, jestli vůbec další 4GB RAM pomůžou. :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod petr22 » 26 lis 2018 15:34

Protoze u 2400 MHz pameti bezi sbernice na 1200 MHz ?

Schvalne, zkus nekde koupit 1200 MHz DDR4 modul :-)

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14608
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod xbs » 26 lis 2018 15:52

dvounásobek sběrnice, protože DDR = double data rate... jinak dyš to využití paměti Firefoxem dostoupí nehoráznejch rozměrů, tak ho stačí restartovat a jede se vesele dál :-D

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod SpaceExplo » 26 lis 2018 18:17

Scientific píše:SpaceExplo: ..., když v ČR běžně stojí polovic.
Aaha, tak to pardon, to se uctive omlouvam.

Pokud rozsirujes RAM pocitace, je vhodne budto koupit dva stejne moduly nebo druhy totozny modul (kvuli dual-channel a kompatibilite) -> a tedy proto jsem si poslal odkaz na ten modul.
Takze pokud to v CR stoji polovic - tak si ji kup, dej ji do pocitace a budes spokojen.

No, a pokud se chces vzdelavat, proc se DDR4 pamet ukazuje jako 2400MHz a pritom fyzicky bezi na 1200MHz, atd.., tak doporucuji precist si zde:
- zakladni princip DDR SDRAM https://cs.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM
- specifikace DDR4 https://cs.wikipedia.org/wiki/DDR4
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 293
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jakou RAM?

Příspěvekod Scientific » 26 lis 2018 20:05

petr22: No moc mi to význam nedává, ale vrtat v tom nebudu. Prostě budu dál spokojeně dávat 2400Mhz do notebooku, který je stejně omezen sběrnicí na 1200Mhz. :-)
xbs: Ano dělám to stejně, děkuji. Zmiňuji to snad již v úvodním příspěvku, že firefox restaruji pravidelně cca. 2x týdně.

SpaceExplo: Díky za informace, vrtat se v tom asi nebudu, ale ještě jsem neslyšel, že by někdo měl názor, že oba paměťové moduly musí být stejné. Já taky už mnohdy kombinoval různé výrobce, zachovával jsem jen typ a takt. Jsem si jistý, že když v ČR za polovičku koupím nějakou Kingston paměť o stejné frekvenci, že jistě nebude s kompatibilitou problém. Nebo si Vážně stojíš za tím, že bude?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • jakou Desku
    od Pedrossos » 08 pro 2018 15:12 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    290
    od Pedrossos
    08 pro 2018 15:38
  • Jakou RAM
    od pee.tr » 10 led 2019 16:10 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    11
    656
    od xbs
    13 led 2019 17:52
  • jakou grafiku ?
    od size23 » 13 bře 2019 16:12 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    377
    od vagiclean
    13 bře 2019 20:20
  • Jakou gk
    od Yelkinson » 06 led 2019 12:14 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    310
    od Yelkinson
    06 led 2019 13:27
  • Jakou grafickou kartu?
    od kennyz » 03 lis 2019 09:59 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    10
    421
    od xbs
    03 lis 2019 13:10

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], FakeWordpress [SpamBot], oscar_messi a 56 hostů