Má cenu řešit komponenty podle výrobce? Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

lukstolda
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 116
Registrován: září 13
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod lukstolda » 23 lis 2019 02:19

[quote="Donald64"]Tak to bych vzal nejspíše tuto https://www.czc.cz/asus-rog-strix-b450- ... 9a/produkt
- Bude třeba nechat u ní flashnout bios na verzi s podporou 3. generace Ryzen
A jak to vůbec flashnu? :)
Naposledy sem si stáhl update biosu stáhnul na flash a updatoval v bios.
Ale jak to udělám ted když je ten procesor nekompatibilní?
Nastartuji to vůbec?
Nebo mám vzít ASUS CROSSHAIR VI HERO - AMD X370 jak psal xbs?
To sem někde vyčetl že by to mělo jít hned. To jsou věci))

Dodatečně přidáno po 19 minutách 58 vteřinách:
Ted zas koukám že ta deska ASUS CROSSHAIR VI HERO - AMD X370 podporuje rychlosti ram pouze 2 133 MHz
Co to je? nechci se furt v něčem hrabat a přetaktovávat(( zzz



Reklama
Azmir
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2000
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod Azmir » 23 lis 2019 03:13

Zase se vyprudím se svým otravným názorem, k čemu proboha za 3800(i těch 3300 mi přijde moc) starou(i kdyby sebelepší) x370 desku, když můžu hodit 2 kila navrch a vzít nejnovější X570 a neřeším nic. https://www.czc.cz/asrock-x570-phantom- ... 38/produkt

Netřeba řešit žádný flash. Bezproblémová podpora pamětí klidně 4000+ MHz. Více než jenom jeden NVMe slot. Mírně vyšší výkon. Dostanu navíc pcie 4.0, jak pro třeba budoucí disk, tak grafiku, at už je to ted aktuální jakkoliv. Vím že tam klidně dám i 16 jádro a pojedu no problem. Větší hodnota do budoucna při prodeji třeba. atd atd atd.

Podle mě už nemá smysl se držet těch starých čipsetů, pokud nejde o každou kačku.
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

Uživatelský avatar
Buldr
nováček
Příspěvky: 47
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod Buldr » 23 lis 2019 05:34

Nejsme v přímém rozporu, ovšem nemohu souhlasit se vším, co bylo napsáno. Jsem zvyklý, že když něco vyrobím, zapojím a vytvořím dokumentaci, musí daná věc fungovat zcela bezpečně, bezchybně a býti řádně přezkoušena. Teprve poté může být odeslána k zákazníkovi a je lhostejné, zda se jedná o řídící systém rozvodů datového centra, nemocnici, nebo krabici se dvěma jističi, kterou ihned na stavbě omlátí. Vše musí být 100% a zcela bezchybné. To samé požaduji i od výrobků, které si koupím a pokud je problém, musí se problém vyřešit. Běžně se stává, že technická dokumentace uvádí něco jiného, než je skutečně na místě, přesto ať jde o chyby v projektovém plánu, v realizaci, nebo konkrétní součástky, problém se vždy řeší.

Z posledního pokusu o modernizaci pracovního počítače jsem se poučil. Pracovní počítač (Autocad Electrical + Microsoft Office) výhradně Intel a nejlépe v sériově produkované pracovní stanici výrobců jako Dell. Po výměně 11 základních desek, 5 procesorů a několika modulů pamětí, by ztratil nervy i nebožtík. Z bolestné zkušenosti nemohu souhlasit s názorem o odladěnosti a spolehlivosti biosů Asus, protože s deskou Asus Prime X570-Pro docházelo k odpojování TPM čipu (interval 17 vteřin) a při třetím pokusu nebylo možné inicializovat TPM čip bez resetu biosu (výchozí stav). Tento stav trval až do vydání verze 1005, kde došlo k výměně desky za Asrock. Ani Asrock X570 Pro 4 nedopadl dobře, protože zde se pro změnu bricknul bios pokaždé, když se k TPM čipu zapnula instrukční sada AMD-V (s vydáním biosu 3.50 se též nic nezměnilo) a tak přišlo na řadu MSI, se kterým se pokoušeli situaci napravit. A když to nějakým zázrakem dopadlo v BIOS, v operačním systému se s železnou pravidelností 5 - 17 vteřin zaznamenala chyba TPM (s omezným fTPM to nebylo o nic použitelnější) a celá výpočetní operace (např.: přepočet větve rozvodů) spadla. S nadsázkou to dopadlo tak, že první letěl oknem dodavatel a hned za ním počítač. Problém se řešil, Asrock i MSI byli ochotní odpovídat, poslat testovací verzi biosu. Asus se neobtěžoval vůbec a celé to dopadlo tak, že si to odvezli a přivezli pracovní stanici Dell 3630MT.

Problém tkví v tom, že o problémech se zákazník jen tak nedozví a zkušenosti v oboru (reference) jsou nenahraditelné. U Dell vím, že se nebude soustředit na zisk 2MHz, ale postará se o elementární funkčnost. Prostě si myslím, že by se člověk měl orientovat i podle značky (zkušenosti v oboru a dobré reference s bohatou historií), protože rozdíly prostě jsou.

P.S.: Jde o konstatování, jak celý pokus o přechod na moderní Ryzen 3600 (ne)dopadl.
Carpe diem.

Azmir
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2000
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod Azmir » 23 lis 2019 06:19

To se ti určitě nestalo v tomhle vesmíru, s AMD žádné problémy nejsou. Máš mín děr a stěžuješ si, že si musel zkusit 11 desek a 5 procesorů? Na ultra moderním 7 nm procesu zcela vyloučené. :twisted:

Buldr píše:Problém tkví v tom, že o problémech se zákazník jen tak nedozví a zkušenosti v oboru (reference) jsou nenahraditelné.


Tesat do kamene.
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18123
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod xbs » 23 lis 2019 08:22

taxis rejpnul Azmire, že ti to za to stojí, ale že to mraku lidí funguje bez problému sis asi nestačil všimnout, hlavně že Intel je eňo ňuňo :evil:

pokud se vezme Strix F, musíš si jí nechat za poplatek flešnout u prodejce, C6H si flešneš doma sám... pokud se vezmou i ověřený paměti, tak dou pár tahama v BIOSu na 3600/CL16...

https://www.czc.cz/crucial-ballistix-sp ... 85/produkt

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43161
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod petr22 » 23 lis 2019 09:16

Prave ze ty zkusenosti mohou byt naprosto opacne.

Jeden provozuje 24/7 nekolik masin na 100% zatez bez jedineho problemu, druhy postavi
stejnou konfiguraci a bez zjevne priciny ji nedokaze zapnout nebo ma BSOD do par minut.

Obvykle to vychazi tak, ze na par lidi co maji problem pripadaji desitky lidi kteri problem nemaji.

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 12819
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod Michael850 » 23 lis 2019 09:41

To víš, že se vždycky u všeho najde někdo, kdo má nějaký problém, jen tím, jak tito lidi všude řvou a stěžují si, tak to jde víc slyšet a vypadá to na něco vážného, ovšem ta většina co žádný problém oproti té menšině nemá, už nemá ani takovou potřebu všude rozhlašovat, jak jsou spokojení a jak jim vše funguje, ale člověk, co má důvod si na něco stěžovat, tak to taky rád udělá...
Samozřejmě, že Intel má taky všelijakých bugů nespočet a to ani nepočítám ty bezpečnostní díry, některé už jsou tak staré, že už se ani nikdy nevyřeší, takže bych s ním raději pomlčel.
Je nereálné to mít tak všechno špičkově odladěné, nemáme už žádné primitivní architektury, kterým stačí umět vypočítat jen kolik je 1+1...
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

mirekol
Level 1
Level 1
Příspěvky: 96
Registrován: duben 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod mirekol » 23 lis 2019 10:35

K tématu bezpečnostní díry Intelu, sem kopíruji moje vyjádření na jiném foru, někdy letos na jaře.


Podstatou/princip těch "chyb" je, že u více jádrových/vláknových CPU, může jedno jádro/vlákno číst co dělá druhé jádro/vlákno. Touto chybou?/vlastností? trpí všechny více jádrové/vláknové CPU (ano, včetně těch v mobilech). Objevené chyby nejsou chyby, ale vyvinuté exploity, jak toho čtení využít. Možnost zneužití je známa od uvedení HT u P4, a za celou dobu se nikdo nepokusil o zneužití, protože vývoj exploitu na tuto chybu není jednoduchý, a vyžaduje vědecký přístup.
S rozvojem mobilních zařízení, se hledal/hledá způsob zvýšení výkonu CPU bez zvyšování napětí. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout je, (řečeno lidově, neodborně a krajně zjednodušeně) ponechávání informací v mezipaměti déle, než je nezbytně nutné. Tím se riziko zneužití zvyšuje. Proto po záplatách došlo ke snížení výkonu. Týká se to, tuším 5ti úsporných CPU pro Pc, jinak výhradně mobilních CPU.
Zkus si odpovědět na následující otázky (já pravdivé odpovědi neznám, i když některé se dost vehementně nabízejí).
Kdo platí vývoj těch exploitů? Kdo poskytl granty univerzitám na jejich vývoj? Proč všichni zkoumají pouze CPU Intel? Proč ta mánie začala, když jeden z hráčů vyklidil pole v oblasti notebooků a nové CPU (přes výrobní potíže Intelu) nepřineslo očekávané výsledky? Je to vůbec krok k bezpečnosti? Když už exploity existují, je pouze otázka času, kdy je někdo zneužije.

lukstolda
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 116
Registrován: září 13
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod lukstolda » 23 lis 2019 11:20

V tom aby se prase vyznalo prostě vemu tuhle a snad bude vše vše v pořádku ASUS PRIME X570-P - AMD X570
Nechci řešit flash BIOSu a taktovat ramky občas mám dost starostí zprovoznit aby win vůbec makal tak jak má a pak se hrabat ještě v tomto?

Dodatečně přidáno po 4 minutách 4 vteřinách:
Bohužel s AS Rock a MSI kam špatné zkušenosti jediná deska která vydržela bez problémů byla Asus.
I tak sem si chtěl nechat poradit ale není to vážně jednoduché jak by se mohlo na první pohled zdát

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18123
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod xbs » 23 lis 2019 11:26

a že ta deska má mizerný audio bez optiky ti nevadí? flešnutí BIOSu provedeš jednou, trvá to pár minut (C6H), případně to udělaj v obchodě (Strix F), stejně tak nastavení pamětí s kerym ti můžem poradit trvá chvilku...

lukstolda
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 116
Registrován: září 13
Pohlaví: Muž

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod lukstolda » 23 lis 2019 11:39

Vadí ale už nevím co.
Nikdo mi neřekl jestli tam ten procesor dostanu nebo jak sem někde vyčetl že musím mít podporovaný procesor flashnout a pak vymenit to už je moc..

Dodatečně přidáno po 39 vteřinách:
jestli to je jak sem psal na flashku a do biosu tak to dam)

Dodatečně přidáno po 2 minutách 17 vteřinách:
zvuk budu posílat do Denon AVR-X540BT a nevím jestli z toho vyleze UHD i když má 4K

Dodatečně přidáno po 2 minutách 39 vteřinách:
Ten optický byl jistota

DaveM
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 100
Registrován: leden 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Má cenu řešit komponenty podle výrobce?

Příspěvekod DaveM » 23 lis 2019 11:49

Mám pocit, že se pokaždé musím opakovat. X570 nemají pro normálního uživatele smysl jedině v případě, že bys šel do PCIE 4.0 nebo do 12-ti, 16-ti jádra. Pro šesti a osmijádro provozující pouze na PCIE 3.0 to jsou pouze jenom předražené krámy a budoucí B550 jen tak nebudou (jestli vůbec budou).

Chápu, že jsi z toho nervózní. Ale je to jenom o tom sehnat flashku, naformátovat, ze stránek asusu vybrat poslední bios, nahrát ho na flashku, přejmenovat stáhnutý soubor, strčit flashku do správného portu vzadu, pár vteřin podržet tlačítko, pět minut počkat a je to (tak to většinou probíhá)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr GPU podle výrobce
    od -danda- » 14 říj 2019 17:08 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    320
    od gogo1963
    14 říj 2019 17:42
  • Byl jsem bezdůvodně zabanovaný. Jak to řešit?
    od Terry2 » 06 čer 2020 22:58 » v Internet a internetové prohlížeče
    5
    608
    od Microsheep
    12 čer 2020 09:25
  • herní myš s optikou ale jaky vyrobce
    od p3v4x » 10 lis 2019 09:39 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    10
    644
    od Azmir
    12 lis 2019 22:59
  • Výrobce nevydal aktualizaci ovladače zvukové karty
    od Lukášer » 09 zář 2019 12:13 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    35
    3522
    od Lukášer
    16 říj 2019 12:59
  • Vyhledávání podle obrázků
    od bradto » 13 pro 2019 12:53 » v Vše ostatní (inet)
    2
    1009
    od faraon
    14 pro 2019 08:13

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] a 6 hostů