Výběr monitoru 24"

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Eldenroot
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Výběr monitoru 24"

Příspěvekod Eldenroot » 17 srp 2020 20:51

Synovi od kolegy stavím PC a jelikož není rozpočet kdovíjak vysoký, tak nyní sháním nějaký tip na 24" "herní" monitor s IPS panelem, alespoň 75Hz....?

Osobně bych mu doporučil tento (mám doma od dubna a je to skvělý monitor za ty peníze) https://www.tsbohemia.cz/aoc-24g2u-23-8-_d333726.html, ale na ten nezbyly finance. Cenový limit má 3,5k, po přesvědčování 3,8k... zkusím ho ještě nalomit, aby přidal 1k a měl ten AOC, ale kdyby se nepodařilo ,jsou zde nějaké možnosti?

PC má grafiku AMD 5700

Díky!

Reklama
Fox_25
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Výběr monitoru 24"

Příspěvekod Fox_25 » 17 srp 2020 21:11

Určitě ho nalom, pod tímhle AOC je už dost kompromisů a hodně velká loterie co do podsvícení. Příp. bazar, za 3-4 tisíce se sem tam objeví AOC co máš, nebo nějaké 144hz s VA panelem.

https://www.czc.cz/philips-246e9qjab-le ... 91/produkt
Z těch levnějších je tu tenhle philips, ale mají hodně variabilní kvalitu podsvícení.

newwes
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod newwes » 17 srp 2020 21:13

Souhlas, mám ho taky, ať ho vezme.
Jinak si docela chválí https://www.czc.cz/aoc-24v2q-led-monito ... 31/produkt

Eldenroot
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Eldenroot » 17 srp 2020 21:14

Va panel určitě ne, ten jsem měl já před IPS a musím říci, že už bych ho ani nikomu v dnešní době asi nedoporučil...

Osobně jsem měl štěstí na kus, kdy nemám ani jeden vadný pixel po půl roce používání... ale dle recenzí se mě zdá, že každý druhý má nějaký vadný pixel již od koupě... zajímavé, že by špatná várka displayů?

OK, pokud nenalomím, tak určitě bude chtít nový kus, takže bazar jde stranou... co nějaké 75Hz?

Fox_25
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Fox_25 » 17 srp 2020 21:29

Ten philips v odkazu umí 75hz a stejně jako to AOC má širší gamut.

Eldenroot
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Eldenroot » 18 srp 2020 17:00

Kouknu se na něj... tak bud ten AOC 24v2q nebo Phillips

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 18 srp 2020 18:57

Ten AOC 24V2Q jsem zkoušel a že bych z něj byl nějak odvařenej, to teda určitě ne. Pozorovací úhly měl na IPS spíše podprůměrné a byl takový přesvícený - měl velmi silný backlight bleed. Že má velmi dobré barevné pokrytí dle specifikací je sice hezké, ale kvůli výše zmíněným nedostatkům mi ani nijak lepší, než klasické 72% NTSC nepřišel. Co se mu musí nechat je pěkný vzhled, kovová noha, 75Hz a FreeSync, každopádně ten externí adaptér osobně moc nemusím, raději když už je to v panelu.

Kdybys kolegu na ten 144Hz AOC nepřekecal, zvážil bych i variantu s pivotem, nebo vzít prostě něco se 75Hz a asi bych v této cenovce ani těch 100% sRGB nějak nehonil. Na ty panely v sRGB režimech stejně nejde pořádně koukat (vypaluje to oči) a po nastavení vhodného jasu, kontrastu a případně nějakého low-blue nebo nočního režimu jsou ty barvy stejně tak v háji, že je to úplně jedno :-)

Eldenroot
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Eldenroot » 18 srp 2020 20:12

Hmm, a jaký jiný 75Hz vzít, kromě toho Philipse? Jako zkouším ho přesvědčit, ale zatím tudy cesta nevede... koukal jsem se ještě na nějaký Acer kolem 3,5k...

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 19 srp 2020 16:45

Má to na hry, takže FreeSync a 75Hz se zužitkuje, samozřejmě IPS, no a to sRGB je takové meh. Jak říkám, v tak nízké cenovce stejně kvalita obrazu není nějaká světoborná. Asi bych raději upřednostnil pivot, ten se podle mě zužitkuje vždycky a to sezení u kompu je mnohem komfortnější, když se to tedy nevyřeší třeba vypodložením knihami :D

Zvážil bych tedy i tento kousek https://www.czc.cz/acer-cb242ybmiprx-le ... 88/produkt

Eldenroot
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Eldenroot » 19 srp 2020 17:02

Takže ten Acer na tom bude lépe než AOC nebo Phillips?

Donald64
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Donald64 » 19 srp 2020 17:29

Pochybuji, že tu najdeš někoho, kdo má všechny monitory otestované. Napsal jsem své dojmy z kousku, který jsem skoro 3 týdny používal a ačkoliv mu neberu sRGB a lepší přesnost barev oproti všem 72% NTSC, tak ten backlight bleed mi dost zkazil celkový dojem a vzhledem k tomu, jak nastavuji monitory aby byly co nejšetrnější k očím, tak pro mě osobně 100% sRGB nemá takový význam. Jestli ti jde o co nejlepší barevné podání, vezmi ten AOC nebo Philips, pokud se bude hrát hodně s nastavením pro dlouhou práci/hraní, upřednostnil bych pivot a šanci na nižší backlight bleed v podobě toho Aceru. Nicméně ten Philips na který je odkazováno má jen 60Hz (na 75 se musí taktovat) a je více modelů, tak když už, vzít tento https://www.alza.cz/24-philips-246e9qdsb-d5650470.htm

Eldenroot
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Eldenroot » 19 srp 2020 20:18

Vcelku se mi zamlouvá https://www.czc.cz/acer-cb242ybmiprx-le ... 88/produkt

U toho AOC si stezuje vesmes na backlight bleeding a u toho Phillipse se bojim jak pises s tema barvama...

Mozna off-topic, ale kdo z vas ma take doma to AOC v 144HZ variante, ktere jsem spal v prvnim postu? Ja napriklad nemam zadny vadny pixel a relativne neni problem ani s bleedingem, ale ty recenze ostatnich na internetu jsou vesmes nic moc co se tyce vadnych pixelu a s bleedingem, ktery se pry zhorsuje casem (trosku se toho bojim co na to ten muj kousek)....

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”