Správné zapojení RAM

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pandora Rosalez
Level 2
Level 2
Příspěvky: 155
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Správné zapojení RAM

Příspěvekod Pandora Rosalez » 03 bře 2021 13:56

Ahoj,

mám nový počítač a chtěla jsem si v něm vyměnit nové RAM (16 GB) za staré (32 GB) a pak mě napadlo, že bych tam mohla nechat rovnou obojí... hledala jsem si manuál k základní desce a našla jsem tam jen jak zapojit jednu, dvě a čtyři paměti... ale vlastně ne, jak by to přesně mělo jít za sebou, pokud mají rozdílnou velikost.

Takže aktuálně mám v A2 a B2 velikost 16 GB a v A1 a B1 mám 8 GB. Je to takhle ok?

V systému mi to píše, že mám paměť 48 GB, takže jako načtou se všechny.
V BIOSu jsem nechala původní nastavení, co jsem měla po nákupu počítače.

MB: MSI B450 TOMAHAWK MAX
RAM1: HyperX Predator RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16
RAM2: HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16
Manuál: https://www.manualypdf.cz/msi/b450-toma ... 3%A1l?p=29

PS: A nejde mi tak ani o nějakou super full využitelnost a že už je to "nesmyslně moc" ale ty nové paměti nemůžu prodat a buď můžou být v počítači nebo v šuplíku. Ta první možnost se mi zamlouvá víc. :bigups:

Díky.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48030
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod petr22 » 03 bře 2021 14:00

Stejny kanal - stejna velikost modulu.

Tzn stejne moduly ve slotech stejne barvy.

Pandora Rosalez
Level 2
Level 2
Příspěvky: 155
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod Pandora Rosalez » 03 bře 2021 14:07

Aha, takže by to mělo být 16-16-8-8? Díky.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5298
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod gogo1963 » 03 bře 2021 14:40

nemyslím, že by na tom záleželo ... já bych to zapojil "8-16-8-16"
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Pandora Rosalez
Level 2
Level 2
Příspěvky: 155
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod Pandora Rosalez » 03 bře 2021 15:18

gogo1963 píše:nemyslím, že by na tom záleželo ... já bych to zapojil "8-16-8-16"

Jo tak jsem to dala hned na začátku a funguje to... resp. nemám s tím žádný problém... kdyby to náhodou začalo padat nebo něco podobného, tak to změním... původně jsem si myslela, že to musí jít třeba nějak od největšího po nejmenší, že jinak to nevezme všechny velikosti, ale vzalo.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48030
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod petr22 » 03 bře 2021 15:25

Ono to funguje kdyz jsou rozdilne velikosti - ale nefunguje korektne dual channel.

Jestli jsou vetsi moduly v jednom nebo druhem slotu nevadi.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 03 bře 2021 15:29, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5298
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod gogo1963 » 03 bře 2021 15:28

to by chtělo zkusit, jak to bere ze kterých slotů, aby to do 32GB jelo v dualu, pak by to kleslo na single ... ale taková situace jen tak nenastane
(Pandoro, necituj poslední ...) :D
Naposledy upravil(a) gogo1963 dne 03 bře 2021 15:29, celkem upraveno 1 x.
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48030
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod petr22 » 03 bře 2021 15:29

On rozdil v rychlosti bude pod 1% a jeste pokud se zaplni cela RAM.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5298
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod gogo1963 » 03 bře 2021 15:30

jj asi tak ... pokud to má stejné časování, napájení, teareticky by neměly být problémy, i když čipy asi stejné nebudou ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48030
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Správné zapojení RAM

Příspěvekod petr22 » 03 bře 2021 15:31

Pustil bych na to Memtest z bootovaci flashky a nechal bezet par hodin.

Pak bude docela velka sance ze je vse OK.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Notebook - jak/co správně vybrat
    od marty269 » 03 úno 2021 21:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    240
    od petr22
    03 úno 2021 21:12
  • Režim spánku správně nefunguje
    od LupeCZ » 01 led 2021 13:58 » v Windows 10, 8, 7..
    7
    546
    od LupeCZ
    03 led 2021 19:22
  • Nefunguje správně aplikace Fotky
    od OndraCZF » 20 črc 2021 20:43 » v Windows 10, 8, 7..
    2
    341
    od cervcek
    22 črc 2021 22:01
  • Jak má vypadat správně plocha a průzkumník?
    od HelFix » 13 bře 2021 16:09 » v Windows 10, 8, 7..
    15
    847
    od šulda
    14 bře 2021 10:39
  • F panel zapojení
    od booho » 30 říj 2020 17:20 » v Problémy s hardwarem
    10
    652
    od rhsCZ
    30 říj 2020 22:32

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů