Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

rg999
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: říjen 21
Pohlaví: Muž

Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod rg999 » 09 říj 2021 08:51

Ahoj, mám tyto RAM paměti.

HyperX 16GB KIT DDR4 3466MHz CL16 FURY series 2x 8GB
HyperX 16GB KIT DDR4 3466MHz CL17 FURY series 1x 16GB

Osazeno mám takto: Ze 4 slotu mám tedy zaplněné 3, ta 16GB RAM je uprostřed. Ptám se, jestli jsou nějaké speciální náležitosti pro RAM paměti (jak by měli být vedle sebe apod. Vše mi v PC funguje akorát dnes jak jsem zapnul PC tak jsem klasicky zmáčknul startovací tlačítko a zapnul monitor ovšem než se monitor zapnul PC se jako kdyby vypnul a znovu zapnul a pak načetl. Následně jsem zkoušel PC vypnout znovu a znovu zapnout a již vše načetlo normálně tak nevím.
Netuším jestli to nemůže způsobovat třeba ta nově instalovaná 16GB Ram. Nebo to když je PC přes noc vyplý a zapíná se tzv. za studena.

Nejsem si stoprocentně jistý jestli se to dělo již před instalací te 16GB ale tuším že asi parkrát jsem se s tím setkal.

ZD: GIGABYTE AORUS Z390 PRO
Procesor: Procesor Intel Core i7-9700K
OS: Windows 11

Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
strangereu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1670
Registrován: září 11
Bydliště: Birmingham, United Kingdom
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod strangereu » 09 říj 2021 09:26

Ten procesor je dělaný na Dual-channel. 3 paměti úplně nezvládá…
http://screensharer.cz/

rg999
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: říjen 21
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod rg999 » 09 říj 2021 10:16

Aha to jsem ani nevěděl, to znamená, že ta 16GB je zbytečná a nic si z toho nevezme nebo něco jo ?
Případně je tu varianta že bych ty 2x 8GB prodal a přikoupil ještě jednu 16GB ?

Mám v biosu zaplý XMP ale evidentně si procesor více než podporovaných 2666 MHz nevezme.. i když jsou paměti 3466MHz to jsem netušil když jsem to skladal hehe.
Celkem mě udivuje že tento procesor nepodporuje více Mhz paměti.. zvláštní.

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8490
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod Karrex » 09 říj 2021 10:34

Paměti můžeš dát až na 4266.
Prodat 2x8 je samozřejmě nejlepší varianta.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

rg999
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: říjen 21
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod rg999 » 09 říj 2021 10:37

Jasně rozumím, ale tak je fajn se něco přiučit, vůbec jsem netušil, že také závisí jaké paměti podporuje procesor, myslel jsem že je to jen otázka podporu základní desky. Jasně vím, že můžu jít do max. frekvence dle podpory ZD ale nebude mi to nic platné když procesor si vezme jen těch podporovaných 2666 MHz pokud se nepletu.

Ano vyměním 2x 8GB ještě za jednu 16GB abych to mohl dát na dualchannel.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5449
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod gogo1963 » 09 říj 2021 10:39

dual channel neznamená, že by nemohl mít obsazeny tři sloty, otázka je, které ... gigabyte jako vždy, všechno opačně, než jiní výrobci ... a v manuálu nic . .. tipoval bych A1/B1, pak další A2 ... pro těch 16GB
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

rg999
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: říjen 21
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod rg999 » 09 říj 2021 10:43

Jasně, no to by se mi docela hodilo vědět jak to v mém případě teď správně osadit zkusím tem manuál projít.

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8490
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod Karrex » 09 říj 2021 10:44

2666MHz je frekvence podle oficiálních parametrů - na těch jsou CPU testovány, všechno nad je považováno za OC, ale je to úplně normální a když jde o XMP nic nehrozí. Samozřejmě čím vyšší nastavíš, tím (bys měl mít) vyšší výkon.

gogo: podle manuálu je to B2/A2 a jako další B1 - aspoň tak to z něj chápu.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5449
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod gogo1963 » 09 říj 2021 10:45

rg999 píše:Jasně, no to by se mi docela hodilo vědět jak to v mém případě teď správně osadit zkusím tem manuál projít.

tak je to tam zašité ... podle toho co tam píšou, to máš zapojeno dobře ... akorát doporučují stejné kapacity a buď dva, nebo 4 sloty osazené ... teoreticky to může zlobit se třemi ... možná, jak píše karrex, přehodit těch 16 z a2 do b2 ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8490
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod Karrex » 09 říj 2021 10:53

gogo: z A1 do B1* :-D
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5449
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod gogo1963 » 09 říj 2021 11:03

jj, už jsem z těch písmenek na prášky :D ... máš pravdu
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

rg999
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: říjen 21
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně umístit RAM paměti do slotu.

Příspěvekod rg999 » 09 říj 2021 11:04

Tak zde jsem našel manual. Jak to tedy v mém případě osadit ?

Obrázek


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RAM ve slotu A a základní deska
    od kuře » 13 zář 2021 12:06 » v Problémy s hardwarem
    9
    260
    od ITCrowd
    13 zář 2021 14:09
  • Připojení NVMe disku do slotu
    od zik9 » 27 dub 2021 17:36 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    195
    od petr22
    27 dub 2021 17:49
  • Zlobí interní řadič 3x SATA 1x IDE do PCI slotu
    od jokabuki » 28 srp 2021 17:20 » v Problémy s hardwarem
    7
    237
    od RIKI22
    28 srp 2021 19:40
  • Správné zapojení RAM
    od Pandora Rosalez » 03 bře 2021 13:56 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    465
    od petr22
    03 bře 2021 15:31
  • Notebook - jak/co správně vybrat
    od marty269 » 03 úno 2021 21:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    252
    od petr22
    03 úno 2021 21:12

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů