Jelikož mě práce na pc živí a můj stávající je už 13 let starý muzejní kus jen s drobnými zásahy, tak budu obměňovat. No a protože jsem zhruba těch 13 let pc sestavy neřešil, tak jsem totálně out. Poslední dny se snažím načíst kde co a vyplývá mi z toho následující sestava, kterou bych rád prodiskutoval s někým zkušenějším...
Takže pc má sloužit hlavně pro 2D a 3D programy (Archicad, Sketchup, V-ray render) a úpravy fotek (Photoshop, Camera Raw,...) v poměru zhruba 1/1:
• Core i9-12900 (K nebo KF – nevím, jestli integrovaná grafika na čipu (K) umí pomoci dedikované?)
• Chladič Noctua NH-U12A (nebudu gamit a render mi taky neběží každý den, tak není zbytečně dobrý?)
• Deska ASrock Z690M-ITX
• Case Fractal Design Core 500
• Grafiku bych zatím použil tu co mám, tedy Sapphire Radeon Pulse RX 570 ITX 4GB DDR5 (snad by měla být kompatibilní?)
• RAM Kingston Fury Beast Black 16GB DDR5 6000 CL40 (časem druhý kus)
• SSD Samsung 980 PRO, M.2 - 500GB (pro os, odkladiště zatím vybrakuju ze starýho kompu)
• Zdroj Seasonic S12III-650 - 650W
Hodně jsem řešil, jestli to nepostavit na Ryzenu 9 5950x, ale všemožný testy na netu mě utvrzují spíš pro Intel. Navíc stávající komp má stařičkej i7 860 a pořád šlape bez zaváhání (sice pomalu, ale šlape

Sestavu chci kvalitní a trvanlivou s dobrým základem (čip+deska). Kompaktnost se hodí kvůli častějšímu převozu. Počítám, že komp budu mít na dalších 10 let

Budu si vážit jakéhokoliv postřehu díky!