Ahoj, mám ve skříni tři počítače Dell OptiPlex a přemýšlím, jestli by se na některým z nich daly hrát hry, kdybych do jednoho z nich dal např AMD Radeon HD 6970?
Je zmíněná grafická karta kompatibilní? Nebo jí podobná? Ptám se např z důvodu, jestli nepotřebuje nějaký výkonnější zdroj nebo tak něco? Jak poznám zda je kompatibilní?
#1 Dell OptiPlex 7010 SFF - i7-3770,16 GB RAM, SSH
#2 Dell OptiPlex 990 SFF - i5-2400, 16 GB RAM, retro HDD
#3 Dell OptiPlex 7010 SFF - i3-3240 8 GB RAM, retro HDD
Děkuji za informaci.
Grafická karta pro Dell OptiPlex SFF
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Grafická karta pro Dell OptiPlex SFF
Rozhodne ten prvni s i7-3770, ten je z nich nejvykonnejsi, a to nekolikanasobne
proti tem dalsim dvema.
Kdyz grafiku, tak nejakou co podporuje aktualni verze Direct X aby na tom slo vubec
neco pustit. Nema smysl tam davat 11 let starey Radeon, ktery je bud po smrti nebo
tesne perd ni.
Koupil bych trebas bazarovou Geforce 1060 6GB nebo 1070.
Ale POZOR - je treba overit jaky je tam zdroj, jeho vykon a zda ma pridavne napajeni
graficke karty. Jinak bude treba rozsahlejsi prestavba, mozna i do ATX skrine a vymena
zakladni desky a zdroje.
proti tem dalsim dvema.
Kdyz grafiku, tak nejakou co podporuje aktualni verze Direct X aby na tom slo vubec
neco pustit. Nema smysl tam davat 11 let starey Radeon, ktery je bud po smrti nebo
tesne perd ni.
Koupil bych trebas bazarovou Geforce 1060 6GB nebo 1070.
Ale POZOR - je treba overit jaky je tam zdroj, jeho vykon a zda ma pridavne napajeni
graficke karty. Jinak bude treba rozsahlejsi prestavba, mozna i do ATX skrine a vymena
zakladni desky a zdroje.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Ta Radeon HD je výrobcem hry doporučovaná v tabulce reuirements. Potřebuji vědět, zda ji mohu koupit, zda bude makat v tom PC.
Zdroje tam jsou s následujícími parametry na štítku:
P/N: PCB015
Dell Model: AC240AS-01
Total power max. 240W
DP/N: 07NF62
Můžeš prosím ty případně někdo jiný ověřit kompatibilitu?
U té grafické karty nacházím někde, že potřebuje 200W, nekde, že 500W a nekdě dokonce i 550W. Případně můžu vzít ještě jeden o trochu méně výýkonný Radeon HD, který potřebuje o trochu méně W.
Stará asi je, ale nechci za to vyhazovat peníze jsem strašná držgrešle. Mám možnost ji sehnat levně. Jestli za rok odejde, no tak koupím zase jiný šrot za doslova pár stovek. Furt mi to přijde lepší než teď koupit za 2-3 tácy, co mi doporučuješ, přestože to se mnou myslíš dobře. Nevím jak dlouho mě to bude bavit hrát. kdybych věděl, že zbytek života budu hrát hry, tak koupím klidně novou za 10 táců, to je jasný. Takže mi přijde lepší koupit starou jen za pár stovek na zkoušku, když odejte, tak ať, třeba až odejde koupím novou a třeba už mě to nebude zajímat, protože tu hru už hrát nebudu.
Total power max. 240W
U té grafické karty nacházím někde, že potřebuje 200W, nekde, že 500W a nekdě dokonce i 550W. Případně můžu vzít ještě jeden o trochu méně výýkonný Radeon HD, který potřebuje o trochu méně W.
Stará asi je, ale nechci za to vyhazovat peníze jsem strašná držgrešle. Mám možnost ji sehnat levně. Jestli za rok odejde, no tak koupím zase jiný šrot za doslova pár stovek. Furt mi to přijde lepší než teď koupit za 2-3 tácy, co mi doporučuješ, přestože to se mnou myslíš dobře. Nevím jak dlouho mě to bude bavit hrát. kdybych věděl, že zbytek života budu hrát hry, tak koupím klidně novou za 10 táců, to je jasný. Takže mi přijde lepší koupit starou jen za pár stovek na zkoušku, když odejte, tak ať, třeba až odejde koupím novou a třeba už mě to nebude zajímat, protože tu hru už hrát nebudu.

Naposledy upravil(a) Scientific dne 04 pro 2022 10:25, celkem upraveno 1 x.
Ja myslel, ze ten Radeon uz mas. Koupit za penize v zadnem pripade, ma nulovou cenu.
Navic je to karta, kde naprosta vetsina kusu je bud mrtva nebo vykazuje problemy.
I kdyz ji treba pred par lety nekdo ulozisl do suplete, dnes nemusi byt funkcni.
Doporucene karty od vyrobce mozno ignorovat, to je dokumentace z roku 2012. Kdyz neco,
tak aspon Geforce 960 nebo 970, ale urcite ne grafiku z roku 2010. Vzdyt na ni spousta her
ani nepujde spustit.
Geforce 1060 muzes zase prodat za podobnou cenu, jako jsi ji koupil.
Navic je to karta, kde naprosta vetsina kusu je bud mrtva nebo vykazuje problemy.
I kdyz ji treba pred par lety nekdo ulozisl do suplete, dnes nemusi byt funkcni.
Doporucene karty od vyrobce mozno ignorovat, to je dokumentace z roku 2012. Kdyz neco,
tak aspon Geforce 960 nebo 970, ale urcite ne grafiku z roku 2010. Vzdyt na ni spousta her
ani nepujde spustit.
Geforce 1060 muzes zase prodat za podobnou cenu, jako jsi ji koupil.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 04 pro 2022 10:26, celkem upraveno 1 x.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Nemám, ale skoro zadarmo ji můžu mít, za pár stovek.
Do předchozího příspěvku jsem doplnil info o zdroji, můžeš nebo někdo prosím zkontrolovat, jestli mi tam bude pasovat nějaká Radeon HD 69XX ?
Total power max. 240W
Kdyby to bylo 200W, tak to hádám nemůžu dát společně s I5-2400, protože on potřebuje asi 75W, což by zdroj neutáhl společně s tou grafikou by to bylo více než 275W, reálně komplet třeba 290W, což je víc než 240W zdroje. Takže jedině fakt k tomu i7 popř. i3? Stejně to nejspíše dopadne, jak radíš (ta i7), jen zvažuji možnosti.
Do předchozího příspěvku jsem doplnil info o zdroji, můžeš nebo někdo prosím zkontrolovat, jestli mi tam bude pasovat nějaká Radeon HD 69XX ?
Total power max. 240W
Kdyby to bylo 200W, tak to hádám nemůžu dát společně s I5-2400, protože on potřebuje asi 75W, což by zdroj neutáhl společně s tou grafikou by to bylo více než 275W, reálně komplet třeba 290W, což je víc než 240W zdroje. Takže jedině fakt k tomu i7 popř. i3? Stejně to nejspíše dopadne, jak radíš (ta i7), jen zvažuji možnosti.
Naposledy upravil(a) Scientific dne 04 pro 2022 10:28, celkem upraveno 1 x.
240W zdroj je malo. Samotna grafika (ten Radeon) ma v plne zatezi spotrebu 250-270 Wattu.
Ten 500W zdroj je nutnost jestli ji chces pouzit.
To co potrebujes je grafika, ktera nema pridavne napajeni a vystaci si se 75W ze zakladni desky.
Geforce 1050 napriklad ?
Ten 500W zdroj je nutnost jestli ji chces pouzit.
To co potrebujes je grafika, ktera nema pridavne napajeni a vystaci si se 75W ze zakladni desky.
Geforce 1050 napriklad ?
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
No nevím či se pro tyhle Dell SFF dá lepší zdroj sehnat. Díky za potvrzení nekompatibility, zkusím sehnat 500W zdroj, popř. uplně jiný PC (zřejmě tower), a teprve potom začnu přemýšlet nad sháněním grafické karty.
Jo takhle jak jako přídavné? Jakože PC má dva kabely do zásuvky? Takže ta GTX 1060 by mi fungovala v pohodě i teď?
Jo takhle jak jako přídavné? Jakože PC má dva kabely do zásuvky? Takže ta GTX 1060 by mi fungovala v pohodě i teď?
Muzes vyfotit vnitrek skrine?
Zakladni deska na prvni pohled vypada ATX kompatibilni, jestli je toto ona:
https://www.pronotebook.cz/Dell-Optiple ... M-d828.htm
Coz by znamenalo moznost pouzit standardni ATX zdroj.
Zakladni deska na prvni pohled vypada ATX kompatibilni, jestli je toto ona:
https://www.pronotebook.cz/Dell-Optiple ... M-d828.htm
Coz by znamenalo moznost pouzit standardni ATX zdroj.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
deska, kterou posíláš vypadá stejně no, viz mé fotky. Nejdou uoploadnout, tak posílám přes ulozto, nezobrazují se mi náhledy, snad tobě se zobrazí, at si obrázky nemusíš stahovat: https://ulozto.cz/tamhle/OyDU6iW5o8jY/n ... blqwVjLt==
Ze zdroje jde do desky 24-pin (resp asi 20+4pin)
24pin + 4pin pro CPU
Už asi chápu to tvoje "přídavné napájení". Zřejmě každá (nebo většina) desek i ta moje asi, poskytuje přes desku grafické kartě max. 75W. Takže výkonnější grafické karty musí mít ze zdroje vlastní kabel (kromě toho napájení 75W přes desku. Avšak můj zdroj má jen 24p pro desku, 4p pro cpu, pak minisata pro cdrom, několik sata např. pro hdd. Chápu správně, že když koupím grafickou kartu, že se ten sata zapojí do ní, nebo je potřeba zdroj, který má přímo GPU konektor?
Podal jsi to tak, že ten Redeon mi to neutáhne, ale geforce gtx 1050 už ano (protože má přídavné napájení), avšak já nechápu rozdíl v tom. Jo jakože radeon umí pracovat jen přes desku (75W = nedostatečné). Zatímco ta 1050 umí 75W přes desku a zbytek např. 125W přes kabel ze zdroje (přídavné napájení)? Takže Radeon ne, ale GTX 1050/1060 už koupit můžu a bude fungovat i u mého max 240W zdroje? Chápu to správně?
Tak už vidím, že i ta Radeon má přídavné napájení přes 2x 6pin, ale můj zdroj žádný takový konektor nemá. Tzn. v tom PC minebude fungovat žádná výkonnější grafická karta, protože nemá dostatečné napájení (jen z desky 75W, což nestačí). Takže tyhle optiplex SFF nikdy nebudou pro hraní her, musel bych sehnat úplně jiný počítač.
Ze zdroje jde do desky 24-pin (resp asi 20+4pin)
24pin + 4pin pro CPU
Už asi chápu to tvoje "přídavné napájení". Zřejmě každá (nebo většina) desek i ta moje asi, poskytuje přes desku grafické kartě max. 75W. Takže výkonnější grafické karty musí mít ze zdroje vlastní kabel (kromě toho napájení 75W přes desku. Avšak můj zdroj má jen 24p pro desku, 4p pro cpu, pak minisata pro cdrom, několik sata např. pro hdd. Chápu správně, že když koupím grafickou kartu, že se ten sata zapojí do ní, nebo je potřeba zdroj, který má přímo GPU konektor?
Podal jsi to tak, že ten Redeon mi to neutáhne, ale geforce gtx 1050 už ano (protože má přídavné napájení), avšak já nechápu rozdíl v tom. Jo jakože radeon umí pracovat jen přes desku (75W = nedostatečné). Zatímco ta 1050 umí 75W přes desku a zbytek např. 125W přes kabel ze zdroje (přídavné napájení)? Takže Radeon ne, ale GTX 1050/1060 už koupit můžu a bude fungovat i u mého max 240W zdroje? Chápu to správně?
Tak už vidím, že i ta Radeon má přídavné napájení přes 2x 6pin, ale můj zdroj žádný takový konektor nemá. Tzn. v tom PC minebude fungovat žádná výkonnější grafická karta, protože nemá dostatečné napájení (jen z desky 75W, což nestačí). Takže tyhle optiplex SFF nikdy nebudou pro hraní her, musel bych sehnat úplně jiný počítač.
A jaké hry chceš hrát?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Většinou retro hry na které stačí integrovaná grafika v i7, z novějších jen tuto (zatím jen pro tu by byla grafcká karta použita): https://store.steampowered.com/app/2320 ... g_Floor_2/
Naposledy upravil(a) Scientific dne 04 pro 2022 12:25, celkem upraveno 1 x.
Geforce 1050 ma TDP 75W, takze by nemela mit konektor pro pridavne napajeni.
Karta, ktera ma pridavne napajeni, ho musi mit zapojene jinak nebude fungovat korektne.
Se stavajicim zdrojem musis pouzit kartu, ktera pridavne napajeni nema.
Karta, ktera ma pridavne napajeni, ho musi mit zapojene jinak nebude fungovat korektne.
Se stavajicim zdrojem musis pouzit kartu, ktera pridavne napajeni nema.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 4167
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek
03 bře 2025 07:11