Ahoj, rad bych se informal, zda jde dat dohromady dobry pracovni desktop s rozpoctem rekneme 30k, ale neni to tvrde omezeni, pokud je potreba pro spolehlivy build drazsi.
Nezahrnuje: operacni system (pouzivam linux), monitor, perfierie
Zahrnuje: samotne pc (cpu, desku, ram, zdroj, gpu?, skrin, chlazeni, bluetooth+wifi)
Zadne hry na nem hrat nebudu, takze z hlediska grafickeho vykonu si vystacim, pokud to bez nejmensich zaseku zvladne jeden 4k 60Hz monitor (tzn. provoz a prehrat 60fps 4k videa), coz pokud chapu dobre, zvladne v klidu integrovana grafika, nebo nejaka velice levna dedikovana, pokud CPU nema.
Praci myslim programovani: milion tabu v prohlizeci a spoustu nenasytnych vyvojovych prostredi, probihajicich testu atd.
Potreboval bych:
- 64GB ram (idealne 2x32GB, aby to slo pripadne snadneji rozsirit)
- rychly disk (s bohatou rezervou staci 500GB, napr. tento? ale nerozumim tomu. fyzicka velikost, rohzrani.. jde mi jen o to, aby vydrzel a byl rychly)
- a hlavne co nejlepsi CPU (single core i multitasking).
Co by byl bonus:
1) kdyby byla ticha, za lepsi chlazeni klidne trochu priplatim.
2) kdyby ta skrin byla co nejmensi, ale nevim, jestli to neni na ukor toho, co do toho pak lze poskladat.
3) mozna aby to nebyl nejaky cpu/gpu, ktery prisel na trh predevcirem, protoze ta podpora v linuxech obcas chvili trva (ackoliv ho budu kupovat asi az nekdy po svatcich).
Dekuji
Pracovni desktop kolem 30k
-
- nováček
- Pohlaví:
-
- Elite Level 10
- Pohlaví:
Re: Pracovni desktop kolem 30k
Vítej na PCHelp.
Jestli až po svátcích, je lepší se ozvat potom, ceny budou jiné a dostupnost komponent taky.
Jestli až po svátcích, je lepší se ozvat potom, ceny budou jiné a dostupnost komponent taky.
Funguji už jen přes SZ. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
-
- nováček
- Pohlaví:
To me nenapadlo, ze pred Vanocemi bude vlastne horsi dostupnost. Ozivim tema po dovolene, dekuji.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
-
- Level 1
- Pohlaví:
Vzhledem k typu práce, nebylo by lepší do sestavy dát RAM s ECC?
-
- nováček
- Pohlaví:
Ahoj, tak nakonec bych to radeji slozil uz ted, at to mam pripravene na leden. Neco malo jsem jeste kolem toho cetl.
Podle toho co jsem cetl to myslim nebude potreba. Na mem pocitaci nic kritickeho nebezi, od toho jsou servery.
Diky za nastrel. Uplne si nejsem jistej, jestli potrebuju takovou grafiku, ale jestli to je jistota, ze se mi pak nebudou veci kousat, tak za to tech par tisic rad dam.
Zeptam se: je nejaky duvod, proc to nepostavit na Intelu, jmenovite 13600K? Samotne CPU je cenove srovatelne s tim 5900X, mozna jsou ostatni komponenty pak drazsi?
Pro mne je nejrelevantnejsi benchmark asi tohle: https://www.phoronix.com/review/intel-core-i5-13600k/3 a podle toho je ten 13600K znatelne rychlejsi pri vecech jako kompilace na linuxu apod.
Nemluve o tom, ze ma zabudovanou GPU, coz beru jako plus, protoze ta dedikovana se precijen na linuxech obcas dojebat a s tou integrovanou muzu mezitim normalne fungovat.
Zkusil jsem to teda upravit na ten Intel, kdyztak mi reknete, jestli je tam nejaka hovadina: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... C6E6C69781
Co jsem tam zmenil:
- Ten 13600K, kvuli tomu desku, chladic.
- Desku a skrin jsem vzal jeste mensi variantu.
- Mirne jinou GPU: ciste proto, ze ji moc trapit nebudu a s tema trema vetrakama mam spatnou zkusenost s hlukem (jinak rozdilu nerozumim, pokud je to nejaka spatna, reknete)
- zdroj (ta GPU i CPU maji myslim vetsi spotrebu, ale nevim, jestli tenhle neni nejaky shit. mozna dava smysl v te mensi skrini kvuli kabelum nejaky modularni? nebo staci tamten?)
- ten mensi disk (asi je to jedno, ale vazne nemam sanci zaplnit ani 512GB)
Dava to takhle smysl? Nebo je tam nejaky shit?
Pripadne, pokud se da neco za par dalsich tisicovek vyrazne zlepsit (pripadne nejake prebalancovat jeste lepsi cpu vs horsi gpu).
Cemada píše:Vzhledem k typu práce, nebylo by lepší do sestavy dát RAM s ECC?
Podle toho co jsem cetl to myslim nebude potreba. Na mem pocitaci nic kritickeho nebezi, od toho jsou servery.
newwes píše:cca 32.500,-
http://www.alza.cz/kod/BD750j23;BK022;D ... gx55;CBpa2
Diky za nastrel. Uplne si nejsem jistej, jestli potrebuju takovou grafiku, ale jestli to je jistota, ze se mi pak nebudou veci kousat, tak za to tech par tisic rad dam.
Zeptam se: je nejaky duvod, proc to nepostavit na Intelu, jmenovite 13600K? Samotne CPU je cenove srovatelne s tim 5900X, mozna jsou ostatni komponenty pak drazsi?
Pro mne je nejrelevantnejsi benchmark asi tohle: https://www.phoronix.com/review/intel-core-i5-13600k/3 a podle toho je ten 13600K znatelne rychlejsi pri vecech jako kompilace na linuxu apod.
Nemluve o tom, ze ma zabudovanou GPU, coz beru jako plus, protoze ta dedikovana se precijen na linuxech obcas dojebat a s tou integrovanou muzu mezitim normalne fungovat.
Zkusil jsem to teda upravit na ten Intel, kdyztak mi reknete, jestli je tam nejaka hovadina: https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... C6E6C69781
Co jsem tam zmenil:
- Ten 13600K, kvuli tomu desku, chladic.
- Desku a skrin jsem vzal jeste mensi variantu.
- Mirne jinou GPU: ciste proto, ze ji moc trapit nebudu a s tema trema vetrakama mam spatnou zkusenost s hlukem (jinak rozdilu nerozumim, pokud je to nejaka spatna, reknete)
- zdroj (ta GPU i CPU maji myslim vetsi spotrebu, ale nevim, jestli tenhle neni nejaky shit. mozna dava smysl v te mensi skrini kvuli kabelum nejaky modularni? nebo staci tamten?)
- ten mensi disk (asi je to jedno, ale vazne nemam sanci zaplnit ani 512GB)
Dava to takhle smysl? Nebo je tam nejaky shit?
Pripadne, pokud se da neco za par dalsich tisicovek vyrazne zlepsit (pripadne nejake prebalancovat jeste lepsi cpu vs horsi gpu).
Naposledy upravil(a) a65d7zwnqjy dne 22 pro 2022 22:25, celkem upraveno 1 x.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
ECC pameti tam nema smysl davat, protoze s nimi pocitac nepujde ani zapnout.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 1223
-
od Siderit
25 srp 2023 20:02
-