Ahoj,
rád bych se poradil o plánovaném upgradu stávající PC sestavy. Budget mám přibližně 10 000 Kč, v případě změny patice je představa 15 000. Bohužel hraji na 1440p, 165 Hz (Alienware AW3423DWF) a všímám si, že jej nevyužívám dostatečně. Převážně mám pocit, že struggluji s nedostatekem RAM a obecným výkonem při multitaskingu u her na 1440p, což je pro mě klíčové.
Aktuální sestava:
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II
AMD Ryzen 5 5600G
Corsair 16GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO Series
EVGA SuperNOVA 650 GA
GAINWARD GeForce RTX 4060 Ghost 8G -> Upgradnul jsem na RX 7800 XT 16GB
Hlavní otázkou je, zda-li zůstat na socketu AM4 a pouze přikoupit další kit RAM+Upgrade CPU anebo už by se vyplatilo přejít na AM5/DDR5. Při AM4 mě napadá vzít např. Ryzen 7 5700X3D. Další otázkou je zda-li je dostatečné PSU s novou kartou/cpu. Už se mi zdá, že by nemuselo být.
Děkuji všem za zpětnou vazbu a s přáním hezkého roku 2025!
Edit: V reakci na jiné téma na fóru mě ještě napadají případné potíže u RAM v konfiguraci 2x 8GB 2kit (Celkově tedy 4x 8GB).
Upgrade PC - AM4 nebo AM5? Vyřešeno
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Upgrade PC - AM4 nebo AM5?
Co hraješ za hry? Paměti bych nedokupoval. Limit 15 k s novou platformou, kdy musíš koupit i nové paměti mi nepřijde moc rozumný. Šel bych po 5700x3d a zbytek peněz si nechal.
5700X3D by bylo asi nejefektivnější řešení, zbytek sestavy je pořád solidní. Jen na něj nesmí přijít slabý chladič. RAM na čtyřech slotech bývají často nestabilní, lepší by bylo prodat stávající a koupit 2x16.
RAM jsou dnes nejlevnější položky. KIT 32GB nebude stát víc než 1800Kč. Proč nevyužít.
Zato FPS na monitoru při tvé GK závisí na optimalizaci her.
Dobré chlazení X3D i na skříni.
Zato FPS na monitoru při tvé GK závisí na optimalizaci her.
Dobré chlazení X3D i na skříni.
Já teď instaloval 5700x3D a mám RX 6700 XT, uvažuju časem o taky upgradu na RX 7800 XT a myslim, že to bude fajn kombinace. Zdroj mám taky 650W - RM 650x a myslim, že bude ok, navíc když si trochu doladíš napětí CPU a GK.
Ryzen 7 5700x3D, 4 x ADATA XPG GAMMIX D10 8GB DDR4 3000, ASRock AB350M Pro4, Sapphire Radeon RX 6700 XT, Kingston A2000 500GB, RM 650x, Fractal Design Define Mini, SilentiumPC Fera 3
Děkuji všem za příspěvky. Abych ve zkratce odpověděl na dodatečné otázky - Primárně hraji ARPG hry, tzn. PoE1 a PoE2. Dále factory hry jako Satisfactory a MMORPG - primárně WoW. Tudíž mám na sekundárním monitoru věčně zapnutý prohlížeč s wiki, sim programy, případně videa/streamy.
Z příspěvků mi tedy vychází zůstat na AM4. Vyměnit cpu za 5700x3D a vyměnit ram za 32GB kit (předpokládám nejlépe 3600MHz CL18?). Pořídit lepší chlazení na CPU (zde si rád nechám poradit) a EVGA SuperNOVA 650 GA by tedy mohla zůstat.
To by mohlo vyjít krásně v budgetu o kterém jsem původně zamýšlel.
Z příspěvků mi tedy vychází zůstat na AM4. Vyměnit cpu za 5700x3D a vyměnit ram za 32GB kit (předpokládám nejlépe 3600MHz CL18?). Pořídit lepší chlazení na CPU (zde si rád nechám poradit) a EVGA SuperNOVA 650 GA by tedy mohla zůstat.
To by mohlo vyjít krásně v budgetu o kterém jsem původně zamýšlel.
Ano, 3600MHz CL18, nebo CL16 (když budou za výhodnou cenu). Zdroj bude stačit.
Jaký chladič je tam teď? Minimálně by tam mělo být něco jako Endorfy Fera, ideálně Fortis.
Jaký chladič je tam teď? Minimálně by tam mělo být něco jako Endorfy Fera, ideálně Fortis.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Sice nové paměti nejsou nijak velká investice, ale pořád trošku nechápu proč do nich investovat, ve zmíněných hrách ti to podle mého nic nepřinese.
16GB už je dnes v řadě případů limitující - ale stačí si u sebe změřit pomocí některého monitorovacího programu využití RAM v zátěži, zda je navýšení na místě.
U MMORPG se víc RAmek hodí, obvzlášť u WoW, kde už nikdo nehraje bez různých modů a addonů, který zatěžujou nejen CPU, ale berou si i paměť.
Re: Upgrade PC - AM4 nebo AM5? Vyřešeno
Více RAM mám v plánu čistě z osobní zkušenosti. 16GB RAM mi prakticky již nestačí při zmíněných aktivitách. (Multitasking u her) Jejich využití jsem nějakou dobu sledoval a je to bohužel značné omezení.
Děkuji ještě jednou všem za odpovědi. Ještě jsem se rozhodnul na základě vašich doporučení přikoupit i chladič, jelikož ke starému procesoru jsem doposud využíval originální AMD chladič (teploty nikdy nešly přes 65 stupňů).
Děkuji ještě jednou všem za odpovědi. Ještě jsem se rozhodnul na základě vašich doporučení přikoupit i chladič, jelikož ke starému procesoru jsem doposud využíval originální AMD chladič (teploty nikdy nešly přes 65 stupňů).
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 1407
-
od Zivan
Zobrazit poslední příspěvek
25 lis 2024 08:20