Pomoc při výběru některých komponentů - nový PC 50-70 tisíc

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž

Pomoc při výběru některých komponentů - nový PC 50-70 tisíc

Příspěvekod Overlord » 12 bře 2025 01:26

Zdravím všechny zdejší odborníky na skládání PC :) po asi 6 letech už opět přemýšlím nad novým PC, a protože upgrade není v zásadě možný tak vybírám komponenty do nového stroje. Prosím o rady ohledně dole zmíněných okruhů/otázek.

Moje základní představa? AMD CPU (silný high end cpu kvůli simulatoru, nvidia gpu asi 5080 nebo 4080 nebo 4070ti super [ještě jsem se nerozhodl], 64gb ram, 850-1000W zdroj, žádný RGB ani prosklený case - chci PC na podlaze v robustní case, která umí odhlučnit, má prachové filtry a je v ní dobrý airflow.
Základní představu jsem zhmotnil v přilozeném obrázku (vyfocený košík na Alze). Dá se říct, že můj nynější PC vypadá tak jak vidíte na zboží v košíku, akorát samozřejmě zdroj je jen 650W, karta je RTX 2070, ramky jsou DDR4 32gb, je tam víc větráků od articu (vepředu a nahoře) atd. Vlastně jsem tam naskládal stejné produkty jako před lety, protože mám s nimi dobrou zkušenost (corsair psu, hyperx ram, nvidia karta, amd cpu, fractal design case, kingston nvme ssd atd.) Nicméně delší dobu se už na trhu komponentů tak dobře neorientuji, takže pokud se objevil nějaký lepší výrobce nebo více spolehlivější nebo naopak někdo z těch mým vybraných produktů se zhoršil rád bych to věděl.

Jinak v tomto novém PC řeším tyto otázky, se kterými si asi nevím úplně rady:

1) DISKY a MoBo - Chci první PC bez HDD, takže asi nějaká kombinace nvme ssd a ssd. V nynějším PC mám malý nvme ssd 512gb na systém, programy atd. Pak mám několik HDD a jeden 2TB nvme ssd (pouze na hry). Bohužel moje nynější MoBo má jen dva nvme ssd sloty a zároveň tím, že jsou tyto dva sloty využité jsou vypnuté 4/8 SATA portů. Řeším tedy nějakou vhodnou kombinaci, a to má tedy i přímou návaznost na desku...Protože, když člověk chce použít nvme sloty, tak zároveň nechce jeden "vyplýtvat" jen 512gb kapacitou. Na druhou stranu jsem byl vždy příznivcem toho oddělení, prostě mít systém a programy zvlášť a nic jinýho s tím diskem nedělat. Takže žádný instalace/deinstalace her, kopírování velkých souborů, stahování atd. Prostě co nejméně ten disk vytěžovat, aby vydržel co nejdéle. Mnou vybraná deska má 3 nvme ssd sloty takže předpokládám, že jeden slot bych obětovat mohl a pořešit to pak kombinací asi 2 dalších nvme 2-4 tb. Ale jistý si tím nejsem. Dřív jsem si říkal, že by to by to mohlo vypadat jako ssd nvme 1 systém, pak druhé nvme ssd 2-4tb na hry a pak 2-4tb klasické ssd zapojené do sata jenže mi teď přijde, že ssd i nvme ssd stojí stejný peníze a nvme je 10x rychlejší a asi má i stejnou/lepší výdrž.

2) Zdroj, přepdokládám, že 1000W je overkill a stačil by i možná 850x od Corsairu. Před šesti lety byli jedni z nejlepších na zdroje :)

3) Bedna? Do košíku jsem hodil svoji nynější bednu od Fractalu (jsem s ní moc spokojený), ale rád si nechám poradit, pokud je lepší. Samozřejmě tato bedna umožňuje karty max 360mm, ještě jsem ty novější karty rozměrově nestudoval :) pokud tedy existuje lepší/levnější bedna (žádný rgb a plexisklo), tak prosím doporučte (větší tower mi nevadí).

4) cpu chladič - má smysl ta noctua? Nebo mám jít do té dražší G2? Nebo už je to na vodníka (pro mě poprvé)?

5) ramky - jsou nějaký vhodnější nebo lepší poměr cena/výkon/spolehlivost/kvalita? Asi bych preferoval 2x32gb minimálně 2x24gb (méně nechci).

Pokud jsem vybral nějaký nekompatiblní nesmysly, tak mě prosím opravte.

Díky moc!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
Alferi
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pomoc při výběru některých komponentů - nový PC 50-70 tisíc

Příspěvekod Alferi » 12 bře 2025 09:34

Nic podstatného k tomu nemám, jen detaily k úvaze.
- zdroj bude vážně stačit 850 (na podobně náročnou sestavu mám 750W Platinum a je to pořád se slušnou rezervou)
- chladič je špičkový, podobnou službu by udělal podstatně levnější Endorfy Fortis, ale pokud nevadí připlatit si za kvalitu ... dražší model už by byl vyhazování peněz, o vodníkovi nemluvě (9800X3D zase tolik netopí ani nehřeje)
- bedna je OK, pokud je adekvátně osazena ventilátory (což lze ovšem případně doplnit)
- grafika RTX 5070Ti je dobrá volba (pokud už opravili při vydání rozhašené ovladače), jen cena je v současnosti z důvodu mizerných zásob dost neadekvátní. Jen o chlup slabší RX 9070XT se prodává za výrazně rozumnější ceny, ačkoliv dostupnost aktuálně taky není dokonalá - nevýhodou je logická absence DLSS (vlastní FSR má menší pokrytí titulů) a o pár procent vyšší spotřeba - viz recenze).
- s disky jsem se po tom, co jsem jich po postupném dokupování měl asi pět, přestal šetřit a do nové sestavy vzal 4TB. :-) Jen bych si dal pozor na M2 slot umístěný přímo pod grafickou kartou, který dostává dost velké dávky tepla, a raději jej neosazoval.
- rozlišení monitoru je QHD?

Overlord
Level 2.5
Level 2.5

Příspěvekod Overlord » 12 bře 2025 15:39

Alferi píše:Nic podstatného k tomu nemám, jen detaily k úvaze.
- zdroj bude vážně stačit 850 (na podobně náročnou sestavu mám 750W Platinum a je to pořád se slušnou rezervou)
- chladič je špičkový, podobnou službu by udělal podstatně levnější Endorfy Fortis, ale pokud nevadí připlatit si za kvalitu ... dražší model už by byl vyhazování peněz, o vodníkovi nemluvě (9800X3D zase tolik netopí ani nehřeje)
- bedna je OK, pokud je adekvátně osazena ventilátory (což lze ovšem případně doplnit)
- grafika RTX 5070Ti je dobrá volba (pokud už opravili při vydání rozhašené ovladače), jen cena je v současnosti z důvodu mizerných zásob dost neadekvátní. Jen o chlup slabší RX 9070XT se prodává za výrazně rozumnější ceny, ačkoliv dostupnost aktuálně taky není dokonalá - nevýhodou je logická absence DLSS (vlastní FSR má menší pokrytí titulů) a o pár procent vyšší spotřeba - viz recenze).
- s disky jsem se po tom, co jsem jich po postupném dokupování měl asi pět, přestal šetřit a do nové sestavy vzal 4TB. :-) Jen bych si dal pozor na M2 slot umístěný přímo pod grafickou kartou, který dostává dost velké dávky tepla, a raději jej neosazoval.
- rozlišení monitoru je QHD?

Díky za zpětnou vazbu. Ano nyní hraji ve 2K, eventuelně bych někdy chtěl zkusit 4K nebo VR, proto jsem zvolil kartu se 16gb vram, 12gb je pro mě hraniční v simulatoru - dle mých propočtů, kdy moje RTX 2070 8gb vram nestačí v simulátoru na hodně detailních letištích ve 4k-8K texture v komplexním letadle plné reálně udělaných systémů by chtěla někde mezi 10-11gb vram, takže těch 12gb je fakt taková hranice pro 2K a 2k/4k textury. Nemám představu kolik by vram by chtělo 4k rozlišení, na druhou stranu ona ani jiná možnost než 16gb není, pokud nechci utrácet opravdu hodně peněz za 4090, 5090 nebo starší AMD tuším 7900 XTX :)

VIděl jsem na nějakém bazaru taky RTX 4070Ti super za 23 000 což s ohledem na to, že je lepší ve většině her než 5070 a má 16gb vram není úplně špatný. Můj plán je teď takový během pár měsíců nakoupit komponenty kromě GPU a s GPU nevím no, trošku počítám s tím, že by se v průběhu roku mohla situace cenově uklidnit, ale je taky možné, že to bude ještě horší a pak budu v pr... :)

Díky za upozornění na M2 slot u grafiky no - můj nynější PC to systémové nvme ssd má právě tam kde říkáš, prostě soudruh z CZC se před 6 lety na mém PC hodně vyřadil v negativním slova smyslu (zohnutá noctua do z "U" do "V", špatně nasazený backplate procesoru, nezapojené větráky v bedně atd. Předpokládám, že v tomhle slotu by ale mohl odpočívat nějaký nvme ssd disk na fotky, filmy a seriály, případně nějaký lepší co má vlastní chladič? Nebo případně i prostě normální ssd nvme, který bych měl na hry. Dneska když se takový disk rozbije tak bohužel stane se, ale až na výjimky se dá pokračovat ve hře, kde jsem přestal díky ukládání na cloud nebo na "céčko".

Ještě k tomu zdroji - dotaz. Dřív jsem žil v přesvědčení, že když je doporučený zdroj třeba 750W a reálný odběr sestavy je někde na 450W tak je to zbytečně overkill a nechápal jsem to, pak jsem ale narazil na pár článků a testů, které lze shrnout asi tak, že čím výkonnější zdroj tím je to lepší, protože jede na méně % myšleno tak, že 1000W při odběru 450W jede teoreticky na 45% zatímco třeba 750W zdroj jede teoreticky na 60%. Že takový zdroj prostě vydrží déle než zdroj, který jede třeba pořád na 80% - nevím jestli je to pravda nebo ne, smysl mi to dává. Nevím kam se bude ubírat budoucnoust karet, jestli se budeme pohybovat u výkonnějších modelů někde u 250-350W nebo to poroste dál a za 5 let bude třeba standard mít kartu s odběrem 400-500W? Takový zdroj by se pak hodil :D

Poslední dotaz, který mě teď při psaní napadl a moc o tom nevím. Nevíš jak je to se zpětnou kompatibilitou nových AMD procesorů? Před lety jsem pomáhal vybírat kamarádovi komponenty - Intel cpu řadu si nepamatuju ale bylo to 9600,9700 a 9900. Ty procesory byly relativně nový. Já mu tehdy doporučil i5-9600k nebo i7-9700k. Nicméně snad během roku Intel udělal novou řadu, která tam prostě už nešla dát bez výměny desky. Tzn. On mohl upgradovat kartu a zdroj, ale prakticky nemohl upgradovat CPU, protože z 9600 na 9700 to takový skok nebyl a i9-9900k se hodně přehřívala a byla taky dost drahá. Tzn on měl rok nový PC a jeho možnosti upgradovat CPU za 2-3 roky byla prakticky 0. Vím, že AMD to snad dělá jinak. Jendoduše řečeno jak je na tom AMD teď s vývojem? Vím, že ten procesor co jsem vybral je hodně dobrej a dokonce v simulátoru lepší než ty nový 9950 a 9900 (díky té větší cache), nicméně dá se nějak odahdnout jestli nová řada AMD procesorů za 2-3 roky půjde dát do té MoBo co jsem vybral (samozřejmě s požadovaným bios flashem/updatem)?

Alferi
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Alferi » 13 bře 2025 08:31

4K je na grafický výkon dost žrout, já se vydal raději cestou UWQHD, kde 16GB pořád stačí. S VR neporadím.

4070Ti za 23 tis. není nic výhodného, tolik běžně stály nové (když ještě byly). V této cenové kategorii (dokud se nezklidní/nedozásobí trh) je nejvýkonnější RX 9070XT.

Teploty disku se dají sledovat (HWmonitor), jak moc tam reálně zasahuje odpadní teplo z grafiky. Ten M2 slot umístěný přímo pod grafickým PCIex16 ale toho schytává docela dost, chladič trochu pomůže, ale v případě nedostatečného průvanu ve skříni by taky moc nefungoval. Já mám osazený ten horní nad grafikou (s pořádným chladičem) a při spodním okraji desky.

S tím zdrojem nevím, jestli to tak univerzálně platí, kouknul bych se u daného zdroje na průběh křivky efektivity. Můj zdroj běží s minimálně 250W rezervou naprosto tiše, takže nepředpokládám jeho nadměrné namáhání. Jestli utratit za zdroj víc, tak bych šel spíš do vyšší třídy (Platinum) než hrubého výkonu.

Do AM5 platformy půjde dát minimálně ještě Zen 6 (vyjde zhruba koncem roku 2026), co ale přinese je v mlze. Zen 5 třeba přinesl vyšší výpočetní výkon a zlepšené funkce (je vidět, že design je zaměřený na servery), ale ve hrách se to příliš neprojevilo.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 13 bře 2025 09:31

Je potreba vetsi vykon nez 4K, idealne na 5K.

Overlord
Level 2.5
Level 2.5

Příspěvekod Overlord » 14 bře 2025 11:54

Alferi píše:4K je na grafický výkon dost žrout, já se vydal raději cestou UWQHD, kde 16GB pořád stačí. S VR neporadím.

4070Ti za 23 tis. není nic výhodného, tolik běžně stály nové (když ještě byly). V této cenové kategorii (dokud se nezklidní/nedozásobí trh) je nejvýkonnější RX 9070XT.

Teploty disku se dají sledovat (HWmonitor), jak moc tam reálně zasahuje odpadní teplo z grafiky. Ten M2 slot umístěný přímo pod grafickým PCIex16 ale toho schytává docela dost, chladič trochu pomůže, ale v případě nedostatečného průvanu ve skříni by taky moc nefungoval. Já mám osazený ten horní nad grafikou (s pořádným chladičem) a při spodním okraji desky.

S tím zdrojem nevím, jestli to tak univerzálně platí, kouknul bych se u daného zdroje na průběh křivky efektivity. Můj zdroj běží s minimálně 250W rezervou naprosto tiše, takže nepředpokládám jeho nadměrné namáhání. Jestli utratit za zdroj víc, tak bych šel spíš do vyšší třídy (Platinum) než hrubého výkonu.

Do AM5 platformy půjde dát minimálně ještě Zen 6 (vyjde zhruba koncem roku 2026), co ale přinese je v mlze. Zen 5 třeba přinesl vyšší výpočetní výkon a zlepšené funkce (je vidět, že design je zaměřený na servery), ale ve hrách se to příliš neprojevilo.

Já mám s AMD u GPU docela problém. Při zohlednění nákladů životního cyklu vyjde ta karta dráž než nvidia (vyšší spotřeba a časté využití). Nehledě na to, že všechny karty prodávané u nás jsou předražené, úplně mimo hodnoty MSRP cla a DPH. 9070 XT stojí kolem 21-22 tisíc. Nejlevnější 5070 stojí na alze taky tyhle peníze (některé 5070 ti jsou za 23-24k). Není to ani o tom, že potřebuji hrát nejnovější hry s RTC a DLSS a FG nebo MFG, já tyhle ptákoviny nepoužívám, resp. často hraji hry, kde to není potřeba / není podporováno / vypadá to hůř s nimi než když to mám vypnuté. Pátá řáda od nvidie je jednoznačně zklamání. Pokud bych měl kartu 40XX vůbec bych nezvažoval upgrade. Nenabídli skoro nic za ty prachy. Paper launch to byl naprosto tragickej. Doufám, že se objeví záplava karet jako 4070ti super nebo 4080 a spadnou dolů ceny, jak se začne víc prodávat 50XX. Jsem teda docela přesvědčený o tom, že po tomto 50XX failu od nvidie přijde 60XX mnohem dříve než měli v plánu nebo neplánovaně udělají na liché číslo verzi super, kdy asi naroste výkon a zůstane cena (měla by zůstat) takhle to bylo, když vydali svoje první RTX karty 20XX.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Grafický tablet - pomoc při výběru
    od showpayne » 12 srp 2024 19:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1852
    od cisadesign
    14 srp 2024 13:35
  • Nový PC základ - AM5 - cca 20 tisíc Kč
    od MartinSMucha » 02 srp 2024 12:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC