Pokazený IDE harddisk

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

petata
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pokazený IDE harddisk

Příspěvekod petata » 27 úno 2012 10:49

Ahoj,

Bol by som veľmi vďačný za pomoc s nasledovným problémom: odišiel mi harddisk a chcem kúpiť nový. Počítaču je škoda, veď aj hry zvládal, napr. Half-life 2, a na nový nemám, tak ešte ho skúsim oživiť. Mám tam dosku Asus K8M890 Ultra z roku cca 2007. Harddisk na ňu pasujúci by mal vraj byť typu IDE, ale všade už vidím v ponuke len SATA. Vôbec sa v tých skratkách nevyznám, našiel som nejaký disk EIDE, nepasoval by tam náhodou aj taký typ? Tu je link:

http://www.alza.sk/pevny-disk-western-d ... d75621.htm

Alebo už mám hľadať len v bazároch??? :idea:

Ďalšia vec, mám tam RAM A-data DDR400 512 MB. Druhý slot je voľný a tak by som chcel (ak sa to ešte dá) naň dokúpiť druhú pamäť. Vôbec ale neviem, či je to DDR, alebo DDR2, takisto akú má mať tá druhá pamäť frekvenciu či čo - to by malo byť asi to číslo 400??? Môže to byť aj hodnota vyššia/nižšia? A musí to byť rovnaká značka aby to neblblo? Nemôžem nájsť, koľko maximálne tam ešte môžem dať pamäte, Asus sa na stránke tvári, že nikdy tento typ dosky nevyrábal, reálne by to asi bolo 1 GB a myslím, že do 2GB by tá doska mala zvládnuť. Veľmi by mi bodlo, keby ste mi na toto napísali konkrétny názov a typ pamäte.

Díky moc za odpoveď.

Reklama
Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pokazený IDE harddisk

Příspěvekod Orcus » 27 úno 2012 10:56

Pok je to tahle deska:
https://www.alza.cz/asus-m2v-mx-se-d93212.htm

Tak nemusíš shánět IDE disk, ale klidně můžeš koupit klasickej SATA. Deska podporuje DD2 až do 800 MHZ. Můžeš tam dát jedny z těchto:

4 GB (2x2) - https://www.alza.cz/corsair-4gb-kit-ddr ... 217493.htm
2 GB (2x1) - https://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr2-d87536.htm
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

petata
nováček
Stav:

Příspěvekod petata » 25 kvě 2012 16:29

Tak som bol dlhšie odcestovaný a časom som na toto aj zabudol, počítač som nepotreboval, vystačil som si s notebookom. No ale teraz som zas na začiatku problému.

Celú dosku som ešte raz prezrel a sotva viditeľné pod procesorom (!!!) som našiel, ktorá to vlastne je, takže presný typ je Asus K8V VM Ultra. Nemôžem nájsť na nete špecifikácie pre typ Ultra, iba pre K8V VM, ale hádam tam nejaký extra rozdiel nebude, tu je link:
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_754/K8VVM/

1) Čo sa týka harddisku, tak tam určite môžem dať aj SATA (našiel som konektor aj na doske), len aký? SATA 1, 2, alebo je to jedno?

2) K tej RAM-ke stále tá istá otázka. Nezdá sa mi ako tvrdí Orcus (ináč dík za odpoveď), že tam ide aj DDRAM2, asi by to bolo pri špecifikácii vypichnuté. Takže, kopírujem skoro celý minulý dotaz:
Mám tam RAM A-data DDR400 512 MB. Druhý slot je voľný a tak by som chcel (ak sa to ešte dá) naň dokúpiť druhú pamäť. Vôbec ale neviem, či je to DDR, alebo DDR2, takisto akú má mať tá druhá pamäť frekvenciu či čo - to by malo byť asi to číslo 400??? Môže to byť aj hodnota nižšia (333/266)? A musí to byť rovnaká značka A-data aby to neblblo?
Nemôžem nájsť, koľko maximálne tam ešte môžem dať pamäte, reálne by to asi bolo 1 GB a myslím, že do 2GB by tá doska mala zvládnuť. Veľmi by mi bodlo, keby ste mi na toto napísali konkrétny názov a typ pamäte.

Vopred ďakujem za odpoveď nejakému skúsenejšiemu PC-čkárovi.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 25 kvě 2012 16:39

Bral sem to podle ty desky, co sem dával link, byla to jediná, co sem našel. Do týhle samozřejmě DDR2 nepůjdou, ale jedině DDR.
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

petata
nováček
Stav:

Příspěvekod petata » 31 kvě 2012 14:12

Jasné, v pohode, nič nehovorím. Môžem byť len a len rád, že si ochotný mi vôbec odpísať... :-)

1.) No, HDD je vyriešený - vygooglil som, že medzi SATA a SATA2 vlastne žiadny podstatný rozdiel nie je. SATA už v predaji skoro vôbec nie sú, ale SATA2 sú plne kompatibilné so SATA, takže nejaký už len vyberiem.

2.) Pamäť - našiel som nejaké A-data DDRAM1 400, pozri si prosím link:

http://www.atecko.sk/pocitace/pc-kompon ... ddr-do-pc/

Myslím, že tie 4 kusy (512 MB a 1 GB) by mi do dosky mali pasovať, len som si nie úplne istý tou skratkou U-DIMM, lebo niekde som našiel aj pamäte DIMM. Je to niečo podstatné? Na nete som k tejto téme našiel len diskusiu v angličtine a tej som moc nerozumel :-(

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 31 kvě 2012 15:30

1. Kdyztak ho pribrzdis na SATA150 softwarove nebo jumperem.
2. U-DIMM by mohlo byt Unbuffered, cili bezny typ a mela by pasovat. Deska umi max. 2x1GB.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petata
nováček
Stav:

Příspěvekod petata » 04 čer 2012 15:08

OK, díky!

2.) Tak kúpim tú 1GB (čo som vlastne pôvodne plánoval). Dúfam, že to všetko pofrčí ako má...

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”