mám velký rodinný dům na vesnici, kde bych potřeboval udělat kompletní zařízení připojení a kamerový systém. Stavělo se před cca 10 lety, pak se to lepilo různě a v současné době už není ani kamerový server, který byl na místě PC. V domě jsou stále problémy s připojením, kvalita je dost kolísavá. Internet je od O2 přes VDSL (reálně 13-20Mb/s down a 1Mb/s upload), nic lepšího, krom starlinku za bambilion, tam nedostanete. Přípojka byla kdysi udělaná nesmyslně na půdě. což dost zásadně ovlivňuje aktuální rozmístění všeho.
Z přípojky mám slabý ethernetový DSL kabel do ASUSu RT-AX86U, do kterého je také zapojený nějaký obyčejný TP-LINK switch, ze kterého jsou tažené kabely do kamer a přípojek v rozích domu. Tenhle router v patře ale nemá šanci pokrýt celý dům, obvodové zdi jsou 60ky, střecha je plech a stropy jsou vyztužené. Do delšího cípu domu jsem tedy umístil ASUS RT-AX55, abych využil AI Meshe a pokryl to celé. Ani to není ideální, ale jakš takš to funguje.
Problém je aktuálně to, že signál neprojde do sklepa, kde je ovšem tepelné čerpadlo s ovládacím modulem jen přes Wifi, takže tam je vedený další kabel a hozený nějaký starý router, jen aby se vytvořil signál pro ovládací modul 40 centimetrů daleko. Nepřemýšlejte, proč sakra výrobce nemá modul s připojením přes kabel, tu otázku si kladu u panáka whisky každej pátek večer...
Aktuálně tedy chci zasíťovat dům komplet jednou sítí tak, aby bylo připojení maximálně stabilní, čistě tažené a co možná nejrobustnější. Zároveň napojit kamery tak, aby byly na vlastním rekordéru s úložištěm s tím, že bych chtěl mít na kamery přístup odkudkoliv, kdykoliv.

Dostal jsem tento návrh a vůbec netuším, zda není přestřelený, jestli by nebylo lepší nějak využít stávající infrastruktury (počítá jen s VDSL modemem, ten druhý si mám prý vzít třeba na druhý dům. Můžu poprosit o kontrolu?
Přízemí

Patro

Sklep