Ahoj,
Budu muset na nové adrese zřídit nové připojení k internetu a bohužel tam zatím není optické připojení. Chtěl bych tedy požádat o pomoc s výběrem, protože v tom nejsem tak moc zkušený.
1. Možnost připojení od T-Mobile technologií DSL o rychlosti 100/20 Mbps. Poplatek za připojení 0,- Kč. Měsíčně chtějí 650,- Kč. O2 to stejné, akorát měsíčně za 500,- Kč a poplatek za připojení 500,- Kč.
2. Bezdrátové připojení na frekvenci 60 GHz. Rychlost 500/500 Mbps za 450,- Kč / měsíc. Poplatek za připojení 1300,- Kč.
3. Kabelovka o rychlosti 400/20 Mbps za 590,- Kč měsíčně. Bez poplatku za připojení.
V domácnosti běží 3 TV (i současně) streamující obsah ve 4K. K tomu xbox a herní PC (takže i to stahování her a podobně).
Nejlépe vychází asi varianta 2, ale nedokážu posoudit stabilitu připojení. Nepotřebuji internet, který bude vypadávat při horším počasí.
Díky za pomoc
Výběr internetové připojení Vyřešeno
- Fargotroniac
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Výběr internetové připojení
Naposledy upravil(a) Fargotroniac dne 04 čer 2025 14:00, celkem upraveno 1 x.
Re: Výběr internetové připojení
Kabelovka.
Bezdrát nebrat, na funkčnost v danou chvíli má vliv milion věcí. Bude to čím dál tím horší jak se bude zaplňovat pásmo.
Bezdrát nebrat, na funkčnost v danou chvíli má vliv milion věcí. Bude to čím dál tím horší jak se bude zaplňovat pásmo.
- Fargotroniac
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Toho jsem se u bezdrátového připojení bál. :-/
Takže kabelovka lepší volba. A jakou rychlost by jsi doporučil?
Mají
200/10 - 490,- Kč
400/20 - 590,- Kč
650/30 - 790,- Kč
Takže kabelovka lepší volba. A jakou rychlost by jsi doporučil?
Mají
200/10 - 490,- Kč
400/20 - 590,- Kč
650/30 - 790,- Kč
To jsou hrůza ceny jak to čtu
ale když nejsou možnosti tak se nedá nic dělat. Naštěstí jsem bydlel vždy na optice.
Mám teď 1000/200 od Nordic Telecom za 650,-, ale jakmile jsem se dozvěděl, že to koupila nedávno O2, tak utíkám pryč zavčasu.
Vyjednal jsem si na retenčním oddělení u Vodafone (spolu s tarifem) internet 2000/400 Mb za 570,-. Příští týden mi ho přijdou připojit.
Jinak k těm rychlostem na které se ptáš. Sám musíš vědět co tobě dostačuje. Ale za mě dává smysl ten s tou nejvyšší rychlostí. Přece jen píšeš, že budeš stahovat a bude připojeno spousta zařízení.

Mám teď 1000/200 od Nordic Telecom za 650,-, ale jakmile jsem se dozvěděl, že to koupila nedávno O2, tak utíkám pryč zavčasu.
Vyjednal jsem si na retenčním oddělení u Vodafone (spolu s tarifem) internet 2000/400 Mb za 570,-. Příští týden mi ho přijdou připojit.
Jinak k těm rychlostem na které se ptáš. Sám musíš vědět co tobě dostačuje. Ale za mě dává smysl ten s tou nejvyšší rychlostí. Přece jen píšeš, že budeš stahovat a bude připojeno spousta zařízení.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B
Podstatná otázka pro radu je, kde bydlíš ?
DSL a kabelovka v režimu "cosi/20" jsou žebrácké a drahé tarify.
====
Pro srovnání: mám 300/300 za 299,-
DSL a kabelovka v režimu "cosi/20" jsou žebrácké a drahé tarify.
====
Pro srovnání: mám 300/300 za 299,-
- Fargotroniac
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Nevím jak odhadnout jakou rychlost potřebuji, proto jsem to popsal v prvním příspěvku. Zase nechci platit za nejvyšší rychlost, když by případně neměla využití. 
Ano, ceny a nabídky jsou to hrozné, ale co se dá dělat. Taky bych raději optiku, ale ta na dané adrese bohužel není.
Jak upřesní informace v tématu to, kde bydlím? Pokud nepočítám společnosti jako O2, Vodafone a T-Mobile tak tu máme dva poskytovatele připojení. Informace od nich jsem do tématu napsal.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 2 vteřinách:
Ještě je možnost: https://www.bartanet.cz/ceny
Ale před X lety jsem od nich měl bezdrátové připojení (kabel nebyl) a byla to hrůza. Nabídka kabelového připojení ale nevypadá špatně.

Ano, ceny a nabídky jsou to hrozné, ale co se dá dělat. Taky bych raději optiku, ale ta na dané adrese bohužel není.
Jak upřesní informace v tématu to, kde bydlím? Pokud nepočítám společnosti jako O2, Vodafone a T-Mobile tak tu máme dva poskytovatele připojení. Informace od nich jsem do tématu napsal.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 2 vteřinách:
Ještě je možnost: https://www.bartanet.cz/ceny
Ale před X lety jsem od nich měl bezdrátové připojení (kabel nebyl) a byla to hrůza. Nabídka kabelového připojení ale nevypadá špatně.
DSL "cosi/20" je jeste parada, u nas v panelaku v Brne jeste loni O2 nabizelo maximalni rychlost 20/2Mbps. Nastesti tu mel draty i Netbox/Nej a UPC/Vodafone.
Jestli sedi informace z Googlu, ze 4k vysilani potrebuje alespon 25Mb/s, tak tri TV se vejdou do 100Mb/s. Pak predpokladam, ze s navysenim rychlosti a ceny nebude mit kabelovka problem, takze ja bych zkusil ten prostredni tarif a pokud by byl problem, tak ho zvednul.
Nebylo by spatne u sousedu zjistit, jestli nemaji od kabelovky lepsi cenu. A pri sjednavani treba argumentovat tim bezdratovym pripojenim za 450Kc s vyssimi rychlostmi a pokusit se ziskat nizsi cenu.
Jestli sedi informace z Googlu, ze 4k vysilani potrebuje alespon 25Mb/s, tak tri TV se vejdou do 100Mb/s. Pak predpokladam, ze s navysenim rychlosti a ceny nebude mit kabelovka problem, takze ja bych zkusil ten prostredni tarif a pokud by byl problem, tak ho zvednul.
Nebylo by spatne u sousedu zjistit, jestli nemaji od kabelovky lepsi cenu. A pri sjednavani treba argumentovat tim bezdratovym pripojenim za 450Kc s vyssimi rychlostmi a pokusit se ziskat nizsi cenu.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- Fargotroniac
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Někde je to s připojením hrůza. Komedie je, že teď bydlím v paneláku hned vedle a optika tu je. O 30 metrů vedle je druhý (s novým bytem) a tam už optika není. 
Ono i streamování z Plex serveru ve FullHD v h264 bez převodu si vezme klidně i 30Mb/s.
U sousedů toho moc nezjistím. Většinou jsou to důchodci, co slovo internet ani neznají.
Co ten Barta, kabel od nich by byl asi nejlepší. Otázkou ale je, zda by to byl dobrý poskytovatel.

Ono i streamování z Plex serveru ve FullHD v h264 bez převodu si vezme klidně i 30Mb/s.
U sousedů toho moc nezjistím. Většinou jsou to důchodci, co slovo internet ani neznají.

Co ten Barta, kabel od nich by byl asi nejlepší. Otázkou ale je, zda by to byl dobrý poskytovatel.

Barta neznam, takze nemuzu radit. Podle webu to ale vypada, ze tam neni zadny uvazek, vypovedni lhuta 1 mesic, instalace za 500Kc. Pokud tam opravdu vede kabel, tak se to da zkusit.
Router mas svuj nebo budes chtit od poskytovatele?
U O2 pozor na to, ze se snazi dat modem na splatky na 5 let a kdyz chces odejit drive, tak ho musis doplatit. A pak ti zbude asi jinde nepouzitelny kram za 6 tisic.
Router mas svuj nebo budes chtit od poskytovatele?
U O2 pozor na to, ze se snazi dat modem na splatky na 5 let a kdyz chces odejit drive, tak ho musis doplatit. A pak ti zbude asi jinde nepouzitelny kram za 6 tisic.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- Fargotroniac
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Na podmínky jsem taky koukal. Akorát mají 1/20 doplatit v případě výpovědi. Podle mapy tam kabel mají, ale zítra zajdu do kanceláře. Snad nebudou kecat a opravdu to bude optika až do domu a ne styl bezdrátu vedeného do kabelu.
Router co by šel použít u Barty mám. Co si pamatuji tak potřeboval RJ45 do WAN a ten mám od současného poskytovatele. Není to extra výhra, ale stál 1,- Kč. Konkrétně se jedná o TP-Link EC22.
O2 a podobně jsou pasé. Pardon, ale maximální rychlost 100/20 za 600 - 700,-Kč za měsíc?
Router co by šel použít u Barty mám. Co si pamatuji tak potřeboval RJ45 do WAN a ten mám od současného poskytovatele. Není to extra výhra, ale stál 1,- Kč. Konkrétně se jedná o TP-Link EC22.
O2 a podobně jsou pasé. Pardon, ale maximální rychlost 100/20 za 600 - 700,-Kč za měsíc?
Ono i O2 umi zlevnit, kdyz je konkurence. Loni nam tu zavedli optiku od T-Mobilu (mohlo ji vyuzit i minimalne O2) a po panelaku behali obchodnici O2 jeste drive, nez ti od T-mobilu. A vsem se snazili tvrdit, ze je lepsi vzit od nich internet 500/500 za trvalou cenu 249Kc, nez 1000/1000 od T-mobilu za 199Kc na prvni rok a pak za 599Kc. A ze se nemusi platit poplatek za pronajem zarizeni celou dobu, ale u nich je zarizeni zakaznika, 5 let ho splaci a pak uz je to zadarmo. No a realita? Ubehlo 3/4 roku, cena za internet od O2 se zveda, to same za O2TV/Oneplay, nikoho u O2 nejaka drive slibena trvala sleva nezajima a sousedi, kteri presli k O2 nadavaji jak dlazdici. Protoze kdyz by chteli odejit, tak musi doplatit zbyvajicich 5 tisic za modem a pak dalsi tisice za settopboxy.
Tyhle megarychlosti jsou pouze lakadlo na zakaznika.
Upload prakticky nikdo nepouziva k presunu vetsiho objemu dat, takze 20 Mbit/s uplne staci.
Download 1000 nebo 2000 Mbit/s vypada dobre na papire, ale stejne jako kazdy download je to rychlost
pouze proti serveru poskytovatele. Agregace a omezeni prenosove trasy nebo load balancer na serveru
odkud se stahuje to vzdy stahne na zlomek teto rychlosti.
Poskytovatele vzdy prodavaji podstatne vyssi rychlost nez jsou schopni garantovat, kdyby zacali vsichni soucasne
stahovat, tak se cela sit slozi. proto se pouziva agregace.
Upload prakticky nikdo nepouziva k presunu vetsiho objemu dat, takze 20 Mbit/s uplne staci.
Download 1000 nebo 2000 Mbit/s vypada dobre na papire, ale stejne jako kazdy download je to rychlost
pouze proti serveru poskytovatele. Agregace a omezeni prenosove trasy nebo load balancer na serveru
odkud se stahuje to vzdy stahne na zlomek teto rychlosti.
Poskytovatele vzdy prodavaji podstatne vyssi rychlost nez jsou schopni garantovat, kdyby zacali vsichni soucasne
stahovat, tak se cela sit slozi. proto se pouziva agregace.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 5038
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
04 zář 2024 16:03
-
- 0
- 2983
-
od neytos
06 lis 2024 11:43
-
-
PC při připojení HDD nejde nabootovat Příloha(y)
od warcraftan » 23 dub 2025 20:45 » v Problémy s hardwarem - 24
- 4702
-
od šulda
24 dub 2025 17:54
-
-
- 8
- 3237
-
od Bary-Jan