Rozdíl rychlosti mezi wifi a kabelem

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Rozdíl rychlosti mezi wifi a kabelem

Příspěvekod t.o.m.m.y » 22 pro 2012 00:54

Zdravím vás,

mám internet od O2 40 Mb/s, reálná rychlost stabilně cca 36 Mb/s. Do stolního počítače mám napojenej net pře kabel a v notebooku přes wifi. V obou případech mi jel uváděných 36 Mb/s bez problémů.

Minulý týden, myslím ve čtvrtek mi najednou padla rychlost na 1,6 Mb/s, a to jak přes wifi, tak i přes kabel. Nic novýho sem nepřipojoval, nový zařízení, nic. Wifi mám zabezpečenou WPA2-PSK. Ve výpisu logů routeru jsem nezjistil žádný jiný - nový připojení. Restartoval jsem router, ale bez změny. Volal sem na O2, kde mi řekli, že to je z jejich strany v pořádku a nic tam nevidí. Ale že mi zkusí router restartovat od nich a stejně i přípojku na ústředně... Ještě ten večer jsem zaregistroval zrychlení netu na 17 Mb/s. Druhej den pak byla rychlost stejná, tedy těch cca 17 Mb/s. Kontaktovali mě z O2, že prý ráno provedli restart modemu, tak jestli už je vše v pořádku. Wifi mi opět bohužel jela jen těch cca 17 Mb/s, ale na PC přes kabel jsme už naměřili 36 Mb/s. Operátor mi řekl, že tím je to vyřešené, že wifi negarantujou a tím vše skončilo.

Chápu, že wifi garantovat nemůžou, ale zajímalo by mě, čím to tedy může být, že mi na wifi padla rychlost z 36 na cca 19 Mb/s? Kde může být chyba a co s tím, aby wifi jela jako dřív?

Router mám Comtrend 3026e.

PC přes kabel:
Obrázek

Wifi:
Obrázek

Stejnou rychlost wifiny mi to změří i na mobilu, takže notebookem to není. Zkoušel jsem hodit router do továrního nastavení, měnit heslo na wifi, měnit kanály (vypnout auto), ale bez výsledků.

Díky za radu, je rozdíl tahat 4,5 MB/s a 2,1 MB/s.

Reklama
Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Rozdíl rychlosti mezi wifi a kabelem

Příspěvekod Wordstar14 » 22 pro 2012 02:33

Sused si kupil tiez wifi a nastavil si to na N-ko, tym ti zarusil skoro cele pasmo. Skus prehadzovat kanaly, mozno pomoze, mozno nie.

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod t.o.m.m.y » 23 pro 2012 19:42

t.o.m.m.y píše:...... Zkoušel jsem hodit router do továrního nastavení, měnit heslo na wifi, měnit kanály (vypnout auto), ale bez výsledků.....

Wradi
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Wradi » 23 pro 2012 19:42

No Záleži podle toho jakej je Routr ;)
Computer Settup
Procesor : Intel Core i5-4440 * 3,2Ghz TurboBoost 3,7gHZ
Operační Pamět : 3x HyperX Blu 4GB DDR3 = 12GB
Základní deska : Asus ProGamer
Grafika : MSI R9 270 Gaming 2G
Zvuková karta : na Desce
1 HDD : WD Caviar Green 500GB
2 HDD : SSD Kingston V300, SATA III, 2,5", 120GB

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod t.o.m.m.y » 23 pro 2012 20:29

Router mám Comtrend VR-3026e Multi-DSL (je to ten xDsl od O2 pro ten rychlejší net). Jde mi o to, že před cca 14 dny mi jel net přes kabel i Wifi cca 36 Mb/s a teď mi zničeho nic přes wifi zpomalil na cca 18-20 Mb/s. Přitom jsem nepřidal žádný nový zařízení a nic jsem nepřenastavoval...

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod t.o.m.m.y » 13 bře 2013 23:55

Takže jsem si půjčil router od bráchy, má stejnej a taky od O2 a ejhle, rychlost přes wifi jede jak má. Zkusil jsem zálohovat jeho nastavení, to pak nahrál do mýho routeru, ale u něj zas rychlost přes wifi poloviční.

Nakonec jsem tedy router reklamoval u O2 a po necelým měsíci mi reklamaci uznali a router vyměnili.

No, ale bohužel mi zase ten nový router po cca 3-4 týdnech dělá to samý, tzn. na wifi je zase rychlost poloviční. Než ho dám zase reklamovat, tak mě napadlo, je nějak omezenej počet zařízení, který se můžou připojit přes wifi? Třeba výkonem routeru nebo tak něco? Kde bych to mohl najít? Přes wifi mám 3 telefony skoro nonstop, pak netbook a notebook, celkem tedy 5 ks.

Díky

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 14 bře 2013 09:33

Jde ti po wifi pomalu jen internet nebo i sdileni s PC na lokalni siti?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 14 bře 2013 11:26

Ked ti to ide s pozicanym modemom, tak si ho vymente a mas po problemoch.
Navyse je to rovnaky router.
Bud bude mat problem zase tvoj bracha, alebo sa po niekolkych hodinach ci dnoch stane to iste s tou rychlostou. Sused mozno nevysiela vtedy, ked to ty skusas.
Podaktori si davaju na router aspon 12dBi antenky a nastavia si to do normy US co potom ide aj k 5-tim susedom nielen k tomu co je v blizkosti.
Tiez je dobre testovat svoju wifi a nie wifi + polovicu Internetu k tomu, tak ako pise zeus.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 14 bře 2013 12:50

Jestli sis nevšiml, tak psal o tom že rychlost už na něm má opět poloviční.
Just Fucking Google It!

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod t.o.m.m.y » 14 bře 2013 12:55

2Wordstar14: Nepochopil jsem, jak to myslíš s tím sousedem ...

Jinak když testuju wifi, tak mi nic jinýho nejede, takže to měření je skutečná rychlost wifi (myslím tím rychlost internetu přes wifi). Jinak co se týče sdílení s PC na lokální síti, tak tam se mi problém s rychlostí neobjevil.

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 14 bře 2013 14:14

Wifi sa zasadne testuje tak, ze si na vlastnej domacej (lokalnej) sieti nieco nazdielas a z druheho pocitaca cez wifi to budes tahat a pozerat ako rychlo to ide.
Rychlost "tahania" niecoho z Internetu moze byt rozdielna vhladom na medzery medzi potvrdzovacimi paketmi (wifi je len polovicny duplex). Medzery sice niesu velke (radovo iekolko mikro sekund), ale aj to staci na to, ze sa do vysielania vlozi ina stanica (napriklad susedova).
Wifi je tak navrhnute, inak by nemohli vysielat viacere stanice. Prevadzka viacerych stanic a sieti je mozna aj na rovnakom kanale.

--- Doplnění předchozího příspěvku (14 Bře 2013 14:24) ---

Jo a ked to ide cez Internet, tak medzery mozu byt este vacsie, pretoze paketu putuju cez mnostvo sieti az doputuju na miesto urcenia (server). Potvrdozvaci paket ide tou istou trasou naspat (zvycajne) a to nieco trva. V tomto case sa do vysielania moze vlozit ina stanica (susedova) cim klesne priepustnost siete a tebe sa zda, ze to ide pomalsie.
Najvacsim problemom je zistit vysielajuce pocitace s wifi. To len tak lahko nenajdes pomocou inSSIDer. Ved to vyskusaj. Zapni si mobil, nechaj ho nieco stahovat a oskenuj z pocitaca inSSIDerom pasmo. Neuvidis, nic ine, len svoje AP a pripadne AP od susedov. Ziadne vysielajuce pocitace tam neuvidis a mozes ich mat aj meter od pocitaca s inSSIDerom.

t.o.m.m.y
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod t.o.m.m.y » 15 bře 2013 21:15

.... aha. No a v čem by tedy mohl být problém u mě? Dám router sice znovu reklamovat, vymění mi ho, ale když to je teď už po 2. to samý, tak se obávám, že se to stane i do třetice.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Využití 2. NTB jako externí monitor - KABELEM
    od DenyKr » 14 zář 2024 19:40 » v Vše ostatní (hw)
    6
    3570
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    29 zář 2024 13:25
  • SSD rychlosti
    od Søren » 05 srp 2024 01:20 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    1171
    od Søren Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2024 02:02
  • Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
    od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě
    7
    4837
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    25 pro 2024 22:23
  • WIFI 4,5,6
    od draxxx » 10 kvě 2025 17:26 » v Sítě - hardware
    7
    5260
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 18:58
  • Prepojenie pc a tv cez wifi Příloha(y)
    od mandes » 31 led 2025 01:09 » v Sítě - hardware
    1
    2714
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2025 07:08

Zpět na “Sítě - hardware”