Síťový kabel

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 24 kvě 2019 11:31

Na obrázcích z obchodů většinou vše vypadá dobře a ne vždy je na nich vidět vše a každý detail. Tím ale netvrdím, že továrně vyráběné kabely nejsou kvalitní. U továrních bude větší šance, že budou mít kvalitnější provedení koncovek.



Reklama
d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 15955
Registrován: květen 08
Bydliště: České Budějovice
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod d1amond » 24 kvě 2019 13:01

Kleště na nacvaknutí RJ45 (tzv. krimpovací kleště) nemá doma každý, kdo se kdy hrabal v PC. Ale někdo zná někoho, kdo je určitě má. Určitě bude jednoduší protáhnout krkem kabel bez koncovky, než s ní (pokud je to 10). Širší krk bude samozřejmě v pohodě. Výhodou je, že si necháš kabel přesně tak dlouhý, jak budeš potřebovat.

//petr22: když to neflákám, drží mi tu nacvaknuté kabely věčně. Není to věc, kterou 2x týdně odpojuješ. Když to ale někdo neumí, tak to samozřejmě dopadá blbě. Jako se vším.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
i5-4430/Asus H97M/Kingston HyperX 8GB DDR3/Asus R9 280X/Seasonic M12II-620/Samsung 850 Pro 128GB
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 24 kvě 2019 14:13

Ano, jednodušší by určitě bylo protahovat ten kabel přes ten "husí krk" bez koncovek. Mne jde ale o to abych pak nemusel shánět někoho kdo mi tam ty koncovky pak namontuje. Ta koncovka (konektor) RJ45 má ale z jedné strany takový jazýček (nevím jak to jinak nazvat) na zacvaknutí při zapojování do zásuvky (protistrany) a právě ten se může při protahování tím "husím krkem" snadno zlámat pokud by to tam někde zadrhlo. Zvažuji i variantu, že bych z toho "husího krku" nejdříve vytáhnul ten anténní koaxiální kabel který už tam je a pak přes prázdný "husí krk" protáhnul ten síťový kabel a následně tam protáhnul zpět ten anténní kabel. Potřebuji to udělat 2x do jednoho pokoje k routeru a pak na jiném místě druhý konec síťového kabelu do druhého pokoje k televizi.

Nějak už to snad vyřeším. Nepotřebuji to hned teď, ale předpokládám, že někdy letos bych to potřebovat mohl a tak mám na to ještě nějaký čas na přemýšlení jak to nejlépe a nejjednodušeji provést. Prozatím pouze zjišťuji informace okolo toho.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39925
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod petr22 » 24 kvě 2019 14:17

Tu koncovku staci omotat izopelou a nic se zlomit nemuze.

Jestli tam mas 1 dalsi kabel, pujde to samo, ja tahal kabely skrz trubky kde bylo
dalsich 10-15 jinych kabelu.

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 24 kvě 2019 14:25

petr22 píše:Tu koncovku staci omotat izopelou a nic se zlomit nemuze.
Přesně toto také zvažují jako zabezpečení té koncovky proti zlámaní nebo nějakému poškození při tom protahování.

Ještě mne napadá jestli ty 2 kabely se nemohou nějak vzájemně rušit když budou v tom "husím krku" těsně vedle sebe. Např., že by se z jednoho do druhého něco indukovalo, ale to je asi nesmysl.

Uživatelský avatar
HappyMental
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1317
Registrován: září 11
Bydliště: Nýdnol, Bulharsko
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod HappyMental » 24 kvě 2019 15:58

Rušit se nebudou, LAN a STA se spolu tahají běžně.
i7-4790 | GTX 1070 | HyperX 18GB | ASRock B85M Pro4 | Corsair RM550x | Crucial BX500 240GB | Crucial MX500 500GB | Seagate Mobile HDD 1TB | W10 Pro
ThinkPad L560, ThinkPad E430

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 25 črc 2019 22:59

Prozatím jsem ten kabel ještě nekoupil (nespěchám na to), ale zvažuji koupit tento. 139 Kč s dopravou zdarma je myslím za to dobrá cena.
Ještě by mne zajímalo k čemu je dobré u síťových kabelů stínění a jak hodně je to důležité?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17281
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod ITCrowd » 26 črc 2019 07:08

Ahoj,
stíněný kabel se používá tam, kde je možnost rušení. Tedy typicky v provozech kde jsou silové stroje, které mohou rušit, popřípadě zdroje VF (radiostanice). V domácnosti by neměl být problém.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 26 črc 2019 10:53

ITCrowd:
Děkují za upřesňující odpověď. Z toho vyplývá, že v mým případě asi nemá smysl si připlácet za dražší stíněný síťový kabel a to i když bude natažený těsně vedle anténního (koaxiálního) kabelu. Ten na který uvádím odkaz by snad mohl vyhovovat.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17281
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod ITCrowd » 26 črc 2019 15:38

anténní koax a lan kabel v souběhu by neměl být problém. Osobně ho mám tak na 12m a bez komplikací.Takže ano, ten z odkazu vyhovuje.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 26 črc 2019 20:28

ITCrowd:
Děkují za poradu.

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Síťový kabel

Příspěvekod vlazy » 01 srp 2019 17:08

Tak ještě jeden dotaz.
Nyní si prohlížím návod k televizi kterou zvažuji koupit a našel jsem tam mj. uvedené toto: "Při připojování ke kabelové síti LAN doporučujeme používat kabel kategorie 7.". Co to znamená u síťových kabelů ta kategorie 7 a co když použiji jiný než kategorie 7?

Jinak děkují všem za trpělivost se mnou a ochotu mi odpovídat na některé možná hloupé dotazy. Tak to ale bývá, že když se někdo v něčem nevyzná tak občas položí z pohledu znalců i nějakou hloupou otázku.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Síťový adaptér
    od Masaker » 05 úno 2019 11:12 » v Problémy s hardwarem
    34
    1463
    od Masaker
    07 úno 2019 04:33
  • Win 7: síťový adaptér
    od teichmann.ondrej » 20 pro 2018 14:41 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    8
    877
    od ITCrowd
    22 pro 2018 15:01
  • Nefunkční síťový adaptér
    od Raiden » 27 zář 2019 23:40 » v Sítě - hardware
    1
    727
    od ITCrowd
    28 zář 2019 09:45
  • Doporučte síťový simulátor
    od cervcek » 06 dub 2019 21:46 » v Vše ostatní (inet)
    1
    1174
    od zezr
    06 dub 2019 22:05
  • Nefungující síťový adaptér po změně windows
    od Leknin » 29 črc 2019 12:11 » v Vše ostatní (sw)
    1
    487
    od ITCrowd
    29 črc 2019 12:28

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti