Propojení PC s routerem

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 718
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Propojení PC s routerem

Příspěvekod Coxx-cz » 17 zář 2019 14:03

Ahoj! S tím že jsem se rozhodl investovat do desktopu přichází jedna méně příjemná věc. Řeším jak ideálně připojit počítač k síti. Vím že kabel je ideální, jenomže router je v jiné místnosti než bude počítač a natažení kabelu není možné - majitel si nepřeje jakékoliv stavební úpravy v bytě. A vést kabel jen tak po zemi mi nepřijde jako šťastné řešení. Nabízí se tedy dvě asi dvě možnosti:

WiFi
Asi nejjednodušší a nejlevnější řešení, ovšem nevím jestli nejvhodnější. Asi by byly dvě možnosti - buď WiFi modul přímo do PC nebo zařízení s funkcí client a to propojit s PC pomocí kabelu.

Power Line
Internet dovést po elektrické rozvodné síti. Co si tak pamatuji ze školy, tak když jsme to tenkrát v labinách měřili tak při větším zatížení sítě brutálně rostl ping a klesala rychlost. Možná to bylo zp§sobeno nějakým laciným power line adaptérem.

Co byste doporučili vy? Nebo existuje ještě nějaká jiná možnost?


DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39628
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Propojení PC s routerem

Příspěvekod petr22 » 17 zář 2019 14:11

Samozrejmne Powerline.

Pouzit wifi je sobecke vuci ostatnim - zarizeni neni mobilni, ale zarusi pasmo 400 metru daleko,
osttani site budou pochopitelne rusit i tebe.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17172
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení PC s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 17 zář 2019 17:28

V laborkách se všechno simuluje tak, aby se dalo něco naměřit.
Jednoznačně powerline. Zde si můžeš něco přečíst: viewtopic.php?f=117&t=165570
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 718
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Propojení PC s routerem

Příspěvekod Coxx-cz » 17 zář 2019 19:49

IT Crowd díky za skvělý článek! Co se týče těch laborek, tak se tam toho moc nesimulovalo. Bylo to o tom že byly dvě větve elektrické sítě. Jedna prázdná, bez zařízení - ztráty téměř žádné a odezva vynikající. Druhá větev na které viselo asi 6 počítačů, laboratorní zdroje, osciloskopy atd. (celkově cca 12 zařízení) tak tam byla odezva šílená, vysoký paket loss a navíc dost velký propad rychlosti. Proto jsem se tohoto bál.

Ještě se zeptám, doporučíš jaké power line adaptéry koupit? S rozumným poměrem cena - výkon? Nepotřebuji žádné vyfikundace jako třeba aby to mělo v sobě WiFi atd. Jen dotáhnout internet z jednoho pokoje do druhého. Stačí mi na výstupu jeden port - budu zapojovat z power line do switche, odtud pak budu mít napojený PC, NAS, TV a dokinu k NTB kabelem.

A ještě takový detail který mě teď napadl. Mám UPS od APC která má ochranu i pro ethernet. Bude lepší power line zapojit do zásuvky do zdi a odtud kabelem přes UPSku (ochranu) do switche nebo mám powerline píchnout až přímo do UPSky a tím pádem už to pak netahat přes tu ochranu kterou má v sobě pro ethernet?
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

Uživatelský avatar
hroch123
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1301
Registrován: březen 06
Pohlaví: Muž

Re: Propojení PC s routerem

Příspěvekod hroch123 » 18 zář 2019 00:47

Jen aby měl stejnou fázy.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17172
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Propojení PC s routerem

Příspěvekod ITCrowd » 18 zář 2019 12:52

Můžu doporučit tohle: https://www.czc.cz/strong-powerline-500 ... 55/produkt
Co se týče ochrany - vstupní kabel do APC, z APC do routeru.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s routerem.
    od ilovehonor » 29 črc 2019 23:13 » v Problémy s hardwarem
    3
    401
    od ilovehonor
    30 črc 2019 11:13
  • Problémy s wifi routerem
    od bbdra » 22 bře 2019 20:47 » v Internet a internetové prohlížeče
    12
    1379
    od ITCrowd
    24 bře 2019 19:29
  • Prosím o pomoc s routerem
    od Torrman » 18 říj 2019 15:14 » v Administrace sítě
    6
    622
    od zeus
    18 říj 2019 16:56
  • Problém s wifi routerem Tp-link
    od miro_ » 23 pro 2018 18:22 » v Problémy s hardwarem
    13
    1140
    od ITCrowd
    24 pro 2018 23:20

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host