Podivné chování sítě

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Jafff
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Muž

Podivné chování sítě

Příspěvekod Jafff » 07 lis 2019 07:48

Dobrý den, pánové.

Potřeboval bych radu se sítí. Síť je sestavená tak, že kabel ze zdi od poskytovatele jde do mého routeru (který mám kvůli wi-fi) a z routeru kabelem do PC. Mám nového poskytovatele (Chacharnet) a měl bych mít připojení 100 Mb/s download, upload nevím. To připojení mám zhruba měsíc. Před měsícem mi technik nastavil router a vše šlapalo jako hodinky do chvíle, kdy jsem vypnul a zase zapnul přepěťovou ochranu. Po zapnutí se router připojoval jinam, než měl, zhruba polovina internetových stránek se nenačetla. Technik zjistil jakýsi chaos v sítích v domě a aby se mu vyhnul, nastavil mi v routeru IP jako statickou. Od té chvíle začal problém, o který mi jde.
Po zapnutí (nebo restartu počítače) vše jde jak má, ale do dvou hodin se internetové připojení zpomalí na tragickou hodnotu pár Kb/s (na PC. Na telefonu připojeném přes wi-fi z onoho routeru je rychlost stále stabilních 20Mb/s) Při pingnutí google se tři čtvrtiny packetů ztrácejí. Technik připojil k routeru svůj noteboook, naměřil plnou bezproblémovou rychlost a sdělil mi, že problém bude buď v kabelu, nebo v síťové kartě. Já se v tom nevyznám. Tudíž bych potřeboval radu, jak najít, kde je závada.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17138
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod ITCrowd » 07 lis 2019 08:23

Vítej na PC-HELP!
Co máš za router? Přesný typ a výrobce.
Projdi si diagnostiku sítě - viz. můj podpis.
Dej sem výpis ipconfig /all.
Když zkusíš připojit PC přímo na internet (bez routeru), funguje vše v pořádku?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
atari
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2102
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod atari » 07 lis 2019 09:13

Doporučuji nejdříve vyzkoušet tu poslední radu od ITCrowd (bez routeru).
A také prověřit PC zda tam nemáš nějakou havěť, která vytěžuje síť (třeba nějaká těžba). Také zkontroluj vytížení sítě, když se to zpomalí, zda tečou nějaká data.

Jafff
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod Jafff » 07 lis 2019 12:43

Díky. Až se dostanu domů, vyzkouším.

Mám ještě takový drobný sub-problém. Síťař mi zřejmě včera změnil uživatelské jméno a heslo k routeru a zapomněl mi ho sdělit. Na telefon zatím nereaguje. Tudíž bych potřeboval radu, jak zjistit masku sítě, DNS a všechny ty věci, které jsou nyní zadány v routeru, ale poté, co router vypojím a strčím kabel rovnou do PC, je budu muset zadat do toho PC. ipconfig/all mi všechny tyhle hodnoty dá, ale já si nejsem jistý, jestli je to přesně to, co do "Protokol IP verze 4 (TCP/IPv4) - vlastnosti" zadat.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17138
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod ITCrowd » 07 lis 2019 13:03

Nastavení wan portu routeru ti měl dát provider. Nebo ten tvůj technik. Bez přístupu do routeru zjistit nelze.
ipconfig /all ti dá hodnoty na pc. Ty jsou jiné, než na wan portu routeru.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
atari
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2102
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod atari » 07 lis 2019 15:13

Standardně každý uživatel dostává písemnou smlouvu a ty čísla má na papíře u smlouvy, nebo v elektronické podobě.

Jafff
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod Jafff » 07 lis 2019 15:18

Takže router TP-LINK 54M Wireless Router Model No. TL-WR340G/TL-WR340GD
Diagnostiku sítě jsem prošel a všechno vypadá přesně jako v návodu.
Výpis ipconfig/all:

Microsoft Windows [Version 10.0.17134.1069]
(c) 2018 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.

C:\Users\Jafff>ipconfig/all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Jafff-PC
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Připojení k místní síti:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 00-24-1D-D5-EF-2D
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d1b9:7ea5:816a:f031%15(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.100(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 7. listopadu 2019 14:47:29
Lease Expires . . . . . . . . . . : 7. listopadu 2019 16:47:44
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 234890269
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-82-F1-51-00-24-1D-D5-EF-2D
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter Síťové připojení Bluetooth 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Zařízení Bluetooth (síť PAN) #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1E-0A-00-04-22
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

C:\Users\Jafff>ping 192.168.1.1

Pinging 192.168.1.1 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=63
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=63
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=63
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=63

Ping statistics for 192.168.1.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 1ms, Maximum = 1ms, Average = 1ms

C:\Users\Jafff>ping http://www.seznam.cz

Pinging http://www.seznam.cz [77.75.75.176] with 32 bytes of data:
Reply from 77.75.75.176: bytes=32 time=9ms TTL=54
Reply from 77.75.75.176: bytes=32 time=9ms TTL=54
Reply from 77.75.75.176: bytes=32 time=9ms TTL=54
Reply from 77.75.75.176: bytes=32 time=9ms TTL=54

Ping statistics for 77.75.75.176:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 9ms, Average = 9ms

Připojit PC k netu bez routeru nemůžu, protože poskytovatel má u sebe nastavenu MAC routeru a po připojení PC rovnou by ji musel přenastavovat (což prý podle síťaře asi nemá smysl).


Mimochodem, v tomhle okamžiku vše funguje jak má, rychlost je taková, jaká má být. Jestli všechno půjde jako včera, do maximálně dvou hodin se vše zpomalí do nepoužitelna. Pak projdu celý postup znova a hodím sem nové výsledky pro srovnání.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17138
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod ITCrowd » 07 lis 2019 15:23

Vždyť jsem si to myslel. Kup si pořádný router. S tímhle na 100Mbitech nic nepořídíš.
PC napřímo pojede určitě bez problémů.
Kolik ti to přes ten router ukazuje, když zkusíš test na rychlost CZ? 30Mbps?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Jafff
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: listopad 19
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod Jafff » 07 lis 2019 19:24

OK, dobrý router koupit můžu.
Test rychlosti - dnes po zapnutí počítače zhruba 95Mb/s. Teď, po čtyřech hodinách, kolem 65Mb/s. Včera po restartu PC byla hodnota taky kolem devadesáti Mb/s, ale během hodiny, maximálně dvou padla někam k několika málo kb/s a internetové připojení se stalo naprosto nepoužitelným. Jinak řečeno, dneska se to chová úplně jinak než včera.

dvorakj
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3138
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod dvorakj » 07 lis 2019 19:54

pripoj se pro jistou bez routeru, primo na pc a par dni tak funguj, zjisti se, zda to vylozene dela ten router.

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9473
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod zeus » 07 lis 2019 21:06

K pripojeni naprimo uz se tazatel vyjadril...
Jafff píše:Připojit PC k netu bez routeru nemůžu, protože poskytovatel má u sebe nastavenu MAC routeru a po připojení PC rovnou by ji musel přenastavovat (což prý podle síťaře asi nemá smysl).


Mohl by to ale obejit zmenou v databazi poskytovatele a pote naklonovanim na WAN routeru nebo obracene, zmenou MAC v PC.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17138
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Podivné chování sítě

Příspěvekod ITCrowd » 08 lis 2019 12:41

Jafff píše:Připojit PC k netu bez routeru nemůžu, protože poskytovatel má u sebe nastavenu MAC routeru a po připojení PC rovnou by ji musel přenastavovat (což prý podle síťaře asi nemá smysl).
Provider ti MAC adresu změní na požádání.
Můžeš si nechat změnit na MAC síťovky, vyzkoušet připojení. Na každém routeru lze MAC adresu na WAN portu nastavit, takže jediné, co musíš pak udělat je, změnit MAC adresu routeru na MAC adresu síťovky. Poskytovatel už nic zpět vracet nemusí.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • VBA - podivné chování cyklu „Do While“ a „For each“
    od atari » 25 zář 2019 10:52 » v Kancelářské balíky
    7
    614
    od elninoslov
    25 zář 2019 15:31
  • Podivné zvuky
    od Thrasher » 10 srp 2019 13:55 » v Problémy s hardwarem
    13
    976
    od dvorakj
    14 srp 2019 22:41
  • Podivne vysoké hodnoty v HW monitore
    od TheSalon112 » 27 srp 2019 01:05 » v Vše ostatní (hw)
    2
    392
    od Skeleton
    27 srp 2019 09:33
  • Podivné praktiky největšího prodejce elektroniky v ČR
    od Scientific » 03 kvě 2019 20:41 » v Reklamace a zákony
    18
    1910
    od Scientific
    04 kvě 2019 18:17
  • BSOD a celkove velmi divne chovani
    od tobiasekll » 29 bře 2019 22:50 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    7
    1914
    od JegenaJk
    04 čer 2019 19:30

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů