Domácí síť se Synology

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 30 pro 2019 02:05

Zdravím :-)

Tápu v nastavení a zprovoznění domácí sítě spolu s NAS Synology a chtěl bych Vás moc poprosit o radu.

Nejprve k rozvodu internetu po domě.

Jedná se o přízemní dům, internet je sveden ze střechy (rychlost 24 MBit/s, veřejná IP), na půdě je switch, který vede internet do 3 místností kabelem (pracovna, ložnice a dětský pokoj).

Wifi router (nyní nový kvůli 5 GHz přenosu TP-Link Archer C7) mám v ložnici kvůli nejlepšímu rozprostření wifi sítě. NAS Synology DS218+ bych měl rád umístěný kvůli mírnému hluku v pracovně zapojený přes ethernet kabel.

Co mám prosím udělat a nastavit, aby se Synology zobrazil v síti a přenášel data přes rychlou 5 GHz síť do TV a dalších přístrojů?

Chápu dobře, že se data se Synology budou v domácí síti přenášet rychlostí 5 GHz (tedy s Archer C7 cca 1300 MBit/s) bez ohledu na pomalou rychlost internetu od providera?

Moc díky za Vaše rady a nápady :-)



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18022
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 30 pro 2019 08:08

Chápeš špatně.
Především, data se NIKDY!!! nebudou přenášet 1300Mpbs - tato udávaná rychlost je pouze teoretická (vypočítaná) a nedosažitelná. Proto TV připojit kabelem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 30 pro 2019 08:33

To je mi jasné, že je to jen teoretická rychlost, očekávám reálnou tak čtvrtinovou? Bohužel u TV nemám vyvedený ethernetový kabel ze zdi a nechci jej nevzhledně tahat (to až v budoucnu při nějaké rekonstrukci). Víceméně mi jde jen o to, abych se mohl dívat nesekaně na FullHD filmy spuštěné přes DLNA ze Synology.

Lze nějak nastavit tuto domácí síť, aby byl NAS zobrazitelný, i když je napojen jen ze switche na ethernetový kabel? Nebo jak toho prosím docílit, aby dosažitelný byl?

Děkuji za radu.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18022
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 30 pro 2019 12:03

Počítej s reálnou tak desetinovou. Projdi si některé moje testy, uvidíš.
TV kabel, jinak se ti to trhat může. Pokud kabel nelze, použij powerline: viewtopic.php?f=117&t=165570
Cokoli, co je připojeno do switche spolu může komunikovat. Jen musíš zajistit správné síťové nastavení.
Osobně doporučuji:
-na routeru DHCP x.x.x.100-200
-jeden kabel z routeru do switche
-síťové úložiště mimo rozsah dhcp např. x.x.x.95
To je vše.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 21:33

Tak když jsem zapojil NAS přímo do nového wifi routeru, tak přes DLNA jedou FullHD filmy bez sekání. Nicméně powerliny jsou zajímavé, nikdy jsme o nich neslyšel.

Potřeboval bych ale NAS přestěhovat do jiné místnosti a napojit jej jen přes ethernet kabel s cílem, aby NAS zůstal nadále dostupný pro síť zejména pro DLNA do TV). Nyní když jej přes ethernet kabel připojím, tak se NAS nezobrazí.

Je v pohodě, když jde kabel ze switche do zásuvky ve zdi a ze zdi kabelem rovnou do wifi routeru?

Mám tento switch - gigabitový - https://switche.heureka.cz/tp-link-tl-sg1005d/.

Budou Tvé rady fungovat i s tímto switchem?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18022
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 05 led 2020 21:47

Já ti nerozumím.
"Tak když jsem zapojil NAS přímo do nového wifi routeru, tak přes DLNA jedou FullHD filmy bez sekání."
"Nyní když jej přes ethernet kabel připojím, tak se NAS nezobrazí."
Ethernet jako ethernet. Tato tvrzení jsou v rozporu.
"Je v pohodě, když jde kabel ze switche do zásuvky ve zdi a ze zdi kabelem rovnou do wifi routeru?" Jaká zásuvka?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 21:56

No fakt - když je NAS připojený přímo do wifi routeru, tak se mi v síti zobrazí (v TV, v aplikaci DS file v mobilu). Kvůli hluku chci mít ale NAS v jiné místnosti (wifi router ale kvůli dosahu musí být na původním místě). Když tedy NAS zapojím v jiné místnosti přímo kabelem do zdi (tedy bez wifi routeru), tak se mi NAS v síti nezobrazí.

No psal jsi, že mám propojit switch s routerem kabelem. Kabel nejde přímo, po cestě je jeden předěl zásuvkou. Nevím, jestli to má jiný název, ale zásuvka RJ 45?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18022
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 05 led 2020 22:04

Ta zásuvka ve zdi zase musí být zapojená do switche (routeru).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 22:07

Ano, zásuvka je zapojená přímo do switche a ze zásuvky vede kabel přímo do WAN (wifi router).

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18022
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 05 led 2020 22:17

Tak to je blbě.
Switch a router jsou propojeny LAN. WAN je pouze jeden a vede do WAN portu routeru. A nic jiného se nepřipojuje.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 22:21

Když ale zapojím kabel ze zásuvky (tedy ze switche) do LAN na wifi routeru, tak nebudu mít WIFI ne?

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3784
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod dvorakj » 05 led 2020 22:42

ty to porad nechapes, divej, schema
ObrázekObrázek


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • NAS synology dlna
    od Grochy » 10 zář 2019 22:06 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    6
    1465
    od Grochy
    11 zář 2019 20:30
  • Který NAS? Qnap vs Synology
    od CyberCodeDroid » 27 lis 2019 04:57 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    721
    od CyberCodeDroid
    03 pro 2019 05:07
  • Synology NAS + režim spánku
    od kubasCZ » 26 led 2020 12:55 » v Vše ostatní (hw)
    13
    715
    od Χ‌‌
    26 led 2020 23:09
  • Nejde se přihlásit Synology
    od Grochy » 20 zář 2019 06:52 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    1
    1074
    od ITCrowd
    20 zář 2019 08:49
  • domácí siť
    od lolegg » 18 úno 2020 11:13 » v Vše ostatní (inet)
    1
    193
    od nations112
    18 úno 2020 11:26

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů