Domácí síť se Synology

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18076
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 05 led 2020 22:43

Ta zásuvka je zjevně přívod. A do té přijde WAN port routeru. Vše ostatní do LAN.
Abych řekl pravdu, nikdy mě nenapadlo, že by se našel někdo, kdo by zapojoval úložiště pro interní síť na WAN port. Člověk se pořád uči.


Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 22:55

To jsem se asi špatně vyjádřil. Ano, zásuvka je přívod, ze zásuvky jde kabel do portu WAN. NAS je zapojen do portu LAN. Rozhodně jsem nezapojoval NAS do WAN.

Potřeboval bych ale NAS přemístit do jiné místnosti a tam lze propojit jen kabelem (bez wifi routeru). Přikládám rychle vytvořené hnusné schéma zapojení.

Ještě jednou můj problém - jakmile zapojím NAS v jiné místnosti jen kabelem, pak se mi v síti nezobrazuje. Toto bych potřeboval vyřešit. Wifi router by zůstal tam kde je (kvůli optimálnímu rozložení signálu). Půjde tedy pozměnit nastavení tak, aby se tento NAS při tomto zapojení zobrazoval?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3798
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod dvorakj » 05 led 2020 23:21

no a ten kabel, kam zapojujes NAS vede kde??

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 05 led 2020 23:41

Ten vede z NAS přímo do zásuvky, která vede do switche na půdě.

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3798
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod dvorakj » 05 led 2020 23:51

moznosti:
1) switch neni switchem jak by mel byt - musi vest do LAN routeru. - zde bude problem
2) je preruseny kabel od nas do switche
3) je preruseny kabel od switche do routeru

jakou roli tam ma ten switch na pude??
podle me si to cele pletes

obavam se, ze routerem je switch na pude...
takze musis z routeru dole udelat AP+switch a rozjede se to.

ITCrowd ma v podpisu navod router jako switch

Uživatelský avatar
Prophet
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1113
Registrován: říjen 14
Bydliště: 127.0.0.1
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Prophet » 06 led 2020 00:01

Takže tam bude mít L3 switch na tej půdě. Souhlasím s dvorakem. Z wifi routeru udělat AP+SW podle návodu.
viewtopic.php?f=109&t=125575
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (Arctic Freezer 34)
GPU:Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8GB 3200MHz
MB: MSI B450-A PRO
Zdroj: Seasonic S12II 620W
Case:SilentiumPC Regnum RG4

RIKI22
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 5022
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod RIKI22 » 06 led 2020 13:37

Sieť
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 06 led 2020 22:09

Moc děkuji za odpovědi. Omlouvám se, že jsem takový nechápavec.

Podle schématu od Riki22 to chápu tak, že přímým propojením ze zdroje do WAN routeru, tímto router předřadím pro celou síť a poté switch spojí ostatní pokoje. Nicméně přivést další kabel ze střechy si už vzhledně neumím představit.

Na půdě je toto: https://switche.heureka.cz/tp-link-tl-sg1005d/

Chápu to tak, že to je switch, který jen rozděluje internet do dalších pokojů?

Nebo ta krabička na půdě je tedy router?

Takže když nastavím wifi router dole jako AP+switch podle návodu ITCrowd, tak by se měl NAS zobrazit i když bude zapojen v jiné místnosti a ne přímo do wifi routeru?

Snad to chápu dobře, už se těším až to vyzkouším :-)

Uživatelský avatar
Prophet
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1113
Registrován: říjen 14
Bydliště: 127.0.0.1
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Prophet » 06 led 2020 22:50

Chápeš dobře. Switch jen rozděluje internet. Pokud to připojíš podle Rikiho tak nemusíš nic nastavovat.
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (Arctic Freezer 34)
GPU:Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8GB 3200MHz
MB: MSI B450-A PRO
Zdroj: Seasonic S12II 620W
Case:SilentiumPC Regnum RG4

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18076
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod ITCrowd » 06 led 2020 22:56

První ve tvé síti musí být vždy router. (To bylo psáno a zobrazeno obrázky).
Pokud bys chtěl asus jako switch, pak ta tvá krabička na půdě musí fungovat jako router.
"Na půdě je toto: https://switche.heureka.cz/tp-link-tl-sg1005d/" - tohle je switch
Polopaticky - na půdě máš anténu, nějakou krabičku a pravděpodobně PoE napáječ.
Případ 1)
Krabička nahoře je router. Pak jsou všechna zařízení za routerem. Tedy může switch na půdě fungovat. V tomto případě se asus zapojí jako switch+AP.
Případ 2)
Krabička nahoře není router. Poté kabel z Krabičky na půdě povede do WAN portu asusu. Asus bude fungovat jako router. A všechna zařízení v síti musí být zapojena do LAN portů tohoto routeru. Pokud budeš něco připojovat k tomu switchi na půdě, i ten musí být zapojen do LAN portu toho asusu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3798
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod dvorakj » 06 led 2020 23:10

neni duvod tahat prece novy kabel, vzdyt ty uz to pudni zarizeni spojene s tim Asusem mas.
nebo ti tam jeste neco chybi zakreslit.

jde o to pochopit princip, pak to bude fakt snadne. podivej se poradne na ty diagramy a schemata, co jsme ti tu posilali a premyslej.

vyfot k tem VSEM ruznym zarizenim vyrobni stitky a hod to sem

Uživatelský avatar
Body
Level 2
Level 2
Příspěvky: 183
Registrován: září 06
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Domácí síť se Synology

Příspěvekod Body » 07 led 2020 01:06

Blik, cvak příjem :-) Už jsem to asi pochopil. Moc Vám děkuji za trpělivost a vysvětlení.

Mám doma jen jeden router - Wifi router (TP-link Archer C7 - Vámi zmiňovaný Asus) umístěný v jednom z pokojů.

Na půdě je: anténa + PoE napáječ a rovnou jen switch (TP-link sg1005d). Jiná krabička tam není.

Rád bych měl zapojení takové, jako je na návrhu číslo 1 od ITCrowd.

Jestli to chápu dobře, tak router je vlastně taková zeď domácí sítě. Tedy aby vše fungovalo, musím před switch předřadit router.

Mám tedy 2 možnosti:
BUĎ zapojit wifi router v pokoji přes WAN a ten následně propojit přes LAN do switche na půdě - to bych ale musel tahat další kabel z pokoje na půdu - toto by mi nevyhovovalo.

NEBO koupit nový router (bez wifi), ten zapojit za PoE napáječ a před switch. Wifi router v pokoji pak bude zapojen ze switche (z půdy) do LAN. Tento wifi router pak zapojím jako AP+switch a vše by mělo být v jedné místní síti - i když zapojím NAS v jiné místnosti (tedy do switche), tedy ne přímo do wifi routeru.

Pokud to chápu dobře a vyřeší to zakoupení nového routeru bez wifi, rád bych Vás poprosil o Vaše tipy na takový router.

Wifi router i switch mají gigabitové porty. Tudíž by měl mít i nový router gigabitové porty. Z toho routeru bude jen jedno propojení přímo do switche.

Mám ještě jeden dotaz, nestačilo by wifi router v pokoji zapojit jen jako AP? Je potřeba jej nastavit i jako switch?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • NAS synology dlna
    od Grochy » 10 zář 2019 22:06 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    6
    1489
    od Grochy
    11 zář 2019 20:30
  • Který NAS? Qnap vs Synology
    od CyberCodeDroid » 27 lis 2019 04:57 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    745
    od CyberCodeDroid
    03 pro 2019 05:07
  • Synology NAS + režim spánku
    od kubasCZ » 26 led 2020 12:55 » v Vše ostatní (hw)
    13
    746
    od Χ‌‌
    26 led 2020 23:09
  • Nejde se přihlásit Synology
    od Grochy » 20 zář 2019 06:52 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    1
    1092
    od ITCrowd
    20 zář 2019 08:49
  • domácí siť
    od lolegg » 18 úno 2020 11:13 » v Vše ostatní (inet)
    1
    243
    od nations112
    18 úno 2020 11:26

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti