Nový router k UPC

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

CantorCZ
nováček
Příspěvky: 9
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Nový router k UPC

Příspěvekod CantorCZ » 27 led 2020 17:12

Ahoj.

Prosím o radu s výběrem nového routeru do částky (ideálně) 3.000 Kč.
Internetové připojení mám optikou od UPC s rychlostí 300 Mb/s.

Aktuálně jsem připojen na původní Technicolor TC7200.U od UPC, k němu mám připojený 5portový switch TP-LINK TL-SG105
K nim mám kabelem (cat 6) připojeno 7 zařízení (2x PC, XBOX, NAS, AV reciever, TV, Android Box). Wi-fi tudíž priorita není (připojuji se jen telefonem/tabletem na běžnou činnost), ale chci ji z praktických důvodů zachovat.

Priorita je kvalitní "prostor" pro streamování filmů (FHD-4K, s velikostí často kolem 60+GB) cestou NAS (ZyXEL NAS326->Android Box (Zidoo X9s)-> AV Reciever -> TV.

Otázka také zní, jestli tuhle mou síť dokáže router do 3k vylepšit. V zásadě to totiž většinu času stávající router zvládá, jen čas od času dojde k malému "záseku" obrazu při přehrávání filmu (jasně, možná nestíhá NAS/andr, box..?), ale i toho bych se rád zbavil :)

Dostal jsem tip vyhledávat zařízení podobné Netgear Nighthawk s8000 (to je ale "jen" switch), na interenetu je v tipech na dobrý "4k streaming router" také TP link AC1750...

Budu rád za jakýkoli tip či nasměrování.
Děkuji :thumbup: :geek:

CantorCZ



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41098
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod petr22 » 27 led 2020 17:21

Podle me to nema smysl - nedojde k zadnemu zrychleni.

Problem s prehravanim videa nemuze byt zpusoben tim, ze by nestihal gigabitovy ethernet,
kdyz se vyuziva ani ne 1/20 jeho rychlosti.

Jestli jsou zdrojove i cilove zarizeni pripojene ke switchi, tak s tim ten UPC routermodem
ani nic udelat nemuze.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 27 led 2020 17:22, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18013
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod ITCrowd » 27 led 2020 17:22

nemáš žádnou optiku, ale koax. Tudíž potřebuješ modemrouter. Tudíž zapomeň.
Obrať se na UPC, ať ti dají nový modemrouter.
Záseky na interní síti? S tím gigabit nemůže mít problém. Jaké máš kabely?
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 27 led 2020 17:42, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41098
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod petr22 » 27 led 2020 17:24

Samozrejmne mam na mysli dat router misto switche.

Misto modemrouteru musi byt zase modem nebo modemrouter, ne samostatny router, nebude fungovat net.

Na gigabitovem ethernetu neni co vylepsit - maximalne overit ze vsechna zarizeni ukazuji 1000 Mbit/s rychlost.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18013
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod ITCrowd » 27 led 2020 17:29

Ten technicolor stíhá max. 250Mbps. Pokud si platíš 300, už sis měl dávno žádat o nový: https://www.upc.cz/internet/doplnky/zar ... ifi-modem/
Ten by měl stíhat 500Mbps.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41098
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod petr22 » 27 led 2020 17:30

Stiha, ale pekne pri tom hreje :-)

UPC na to samo neprijde, je treba je kontaktovat.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18013
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod ITCrowd » 27 led 2020 17:33

Přesně tak... Pak borci vypisují po fórech, že se jim to hryže, nebo mají lagy :-)
Jako třeba tady: viewtopic.php?f=41&t=212238
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41098
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod petr22 » 27 led 2020 17:39

Nicmene UPC modemrouter neresi to spojeni zarizeni na LAN.

Ten UPC bazmek se meni kvuli rychlosti netu, ten switch podporuje 1 Gbit/s a muze klidne zustat,
jen zarizeni kterych se tyka streamovani bych vsechna zapojil do nej.

Uživatelský avatar
gogo1963
Aktivní varování: 1
Aktivní varování: 1
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2311
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod gogo1963 » 27 led 2020 17:42

mám ten samý Technicolor, stejnou rychlost a jede na 300Mbps bez problémů, záseky nemám žádné ...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18013
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod ITCrowd » 27 led 2020 17:43

Na gigabitu se mu to sekat nemůže. Ledaže by tam měl kabel nižší než Cat5e, nebo tam má smyčku.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 27 vteřinách:
gogo1963 píše:mám ten samý Technicolor, stejnou rychlost a jede na 300Mbps bez problémů, záseky nemám žádné ...
Ve specifikaci výrobce je 250Mbps. Možná pomohl upgrade firmware, netuším.
Každopádně ho nelze nahradit normálním routerem. A i ty můžeš tazateli potvrdit, že do toho technocoloru vede koax a ne optika.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
gogo1963
Aktivní varování: 1
Aktivní varování: 1
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2311
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod gogo1963 » 27 led 2020 17:47

j dělal jsem upgrade firmware asi před rokem, když mi zvyšovali rychlost ... může to souviset a samozřejmě koaxiál ... mám ho tahaný přes dva baráky z bedny na zdi u ob souseda

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41098
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nový router k UPC

Příspěvekod petr22 » 27 led 2020 17:49

Je vic revizi, ta posledni:

WAN throughput: 440 Mbps
WAN throughput upstream: 131 Mbps

Ty vypadky streamu ma ale tazatel na lokalni siti, takze nema smysl resit ze nejsou vypadky pres modem.

1000 Mbit/s nemuze nestihat stream s datovym tokem do 10 MB/s.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Novy router
    od Fantousek » 15 úno 2020 20:36 » v Sítě - hardware
    6
    298
    od ITCrowd
    16 úno 2020 16:51
  • Nový router
    od dajk » 27 črc 2019 22:45 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    370
    od ITCrowd
    28 črc 2019 21:34
  • Nový router, který?
    od Jirin » 23 kvě 2019 17:01 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    386
    od Jirin
    24 kvě 2019 10:06
  • Novy router, nefunguje?
    od Fantousek » 16 úno 2020 18:27 » v Sítě - hardware
    33
    728
    od Fantousek
    včera, 17:13
  • Nový router - nejde Internet
    od th3nazgul » 26 pro 2019 18:27 » v Problémy s hardwarem
    3
    257
    od d1amond
    26 pro 2019 20:55

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti