Pomoc s výběrem síťových zařízení Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod KingGustavo » 02 bře 2020 19:47

Ahoj, rád bych se zeptal na pomoc s výběrem zařízení. Podmínky je aby byli zařízení od značky Asus a dali se koupit v https://www.czc.cz/. Problematice routerů switchů atd. prakticky vůbec nerozumím, na střeše RD bude anténa natočená na poskytovatele (na jeho anténu). Odtud vede kabel do ložnice 2.NP tam bych rád měl switch a z tohoto místo jsou rozvedené kabely kategorie 5e po celém domě a v jednom místě bych rád měl router. Switch stačí aby měl 4 konekotry pokud je možné použít switch a není nutné použít router jako první zařízení. Možná vám to přijde absurdní, klidně si to nechám vyvrátit ale switch bych měl na nočním stolku raději než router kvůli elektromagnetickému záření, které může být údajně škodlivé pro lidský organismus (proč riskovat když tam silný signál nepotřebuji :-) ) Celková investice by neměla přesahovat 4.000Kč. Switch nemusí být nutně Asus, bylo by to ale pro mě velkou výhodou....

1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď? Žádný nemám
2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)? Budu využívat LAN a Wifi další nejspíše ne.
3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz? 5Ghz výhodou nemusí být.
4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.) Ze switche: 1x router, 1x stolní PC Z routeru pomocí Wifi: 1x televize,2x mobilní telefon,časem možná další 2-3chytrá zařízení....
5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy): Nic
6. Požaduješ DLNA, USB port atd? USB port
7. Rychlost internetu dle smlouvy? Download 20Mb/s, Upload 2Mb/s časem možná o něco více cca Download 30Mb/s Upload 5Mb/s


CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18404
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 03 bře 2020 11:55

První musí být vždy router. A může být kdekoli, nemusíš ho mít na nočním stolku.
Vzhledem k tomu, že pomocí LAN chceš připojovat jen PC, nevidím nutnost switche.
TV by měla být připojena kabelem.
Vzhledem k malé rychlosti internetu by stačil i router se 100Mbit porty.
Minimum: https://www.czc.cz/tp-link-tl-wr841n_2/75522/produkt (pokud oželíš USB a 5GHz pásmo)
Jinak by měl stačit:
https://www.czc.cz/asus-rt-ac750/191171/produkt
https://www.czc.cz/asus-rt-ac51u_2/168751/produkt
Vzhledem k tomu, že na něj prakticky nic není připojeno a rychlost internetu je pomalá, nevidím důvod k vyšší investici.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod KingGustavo » 04 bře 2020 07:06

Ahoj díky za info, router u postele musí být od původního majitele je tam vytažený WAN kabel ze střechy a LAN kabely které jsou rozvedené do bytu....
Chtěl jsem switch a) kvůli tomu elektromagnetickému záření b) WAN kabel je vytažený na kraji baráku odkud vede lan kabel do středu baráku kde by bylo ideální místo na Router/druhý router.

Peníze na router nejsou problém, takže když by dával smysl i o něco dražší router tak mi nedělá problém si připlatit. Nerad bych ztrácel rychlost, která je tam díky bezdrátu bídná, ještě na routeru...

Dodatečně přidáno po 3 minutách 43 vteřinách:
Ještě mě napadla jedna varianta koupit k posteli router, ale vypnout u něj Wireless a používat ho jako switch....
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18404
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2020 08:03

Ad musí být - nemusí. Doporučuji spojku https://www.czc.cz/solarix-spojka-cat5e ... 86/produkt a od ní si natáhni další kabel, kam potřebuješ. Navíc ti na nočním stolku nebude zavazet router.
Router jako switch se chová jako switch a už jsme si řekli, že router musí být první. Můžeš si samozřejmě koupit routery dva, na jednom vypnout wifi (případně pořídit router bez wifi) a dát ho na noční stolek, a druhý zapojit jako switch s bezdrátem, ale je to zbytečná investice.
Pokud chceš nutně investovat, pak:
https://www.czc.cz/netgear-smart-wifi-r ... b9/produkt
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-ac ... 27/produkt (pouze USB2.0)
https://www.czc.cz/asus-rt-ac66u-b1-ac1 ... 13/produkt
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod KingGustavo » 04 bře 2020 12:43

Pro lepší pochopení moje síť vypadá takto:
Obr.png
takže napojení pouze na spojku není možné obsloužil bych z toho pouze jedno zařízení (LAN 1 nebo LAN 2).

Ten AC 66U vypadá dobře použil bych ho na LAN 1 co tedy za Router k WANu jakýkoliv co zvládá 1Git na LANu i na WANu ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18404
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2020 15:40

Propojíš spojkou WAN a LAN1, tam, kde je konec LAN1 dáš router. Kabel pro LAN2 nepoužiješ a místo něj natáhneš nový z bodu, kde končí LAN1.
No a protože jako obvykle budou následovat kecy o tom, jak to nejde, tak jim předejdu tímto:
Na místo WAN dáš router bez wifi: https://www.czc.cz/mikrotik-routerboard ... 33/produkt
na místo LAN1 dáš AP: https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-ac-lo ... 49/produkt
Napájení vyřešíš PoE injektorem: https://www.czc.cz/ubiquiti-gigabitovy- ... 75/produkt
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod KingGustavo » 04 bře 2020 19:46

Omlouvám se, že otravuji. PoE řeší provider to řešit nemám. Rád bych alternativy od Asusu (router k Wanu,Router na LAN1).Ještě na LAN1 nemusí být nic "hezkého" stačí obyč. router stejně bude zavřen v rozvaděči (rozvaděč je velký takže takže velikost jakákoliv).

Moc děkuji.
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18404
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení  Vyřešeno

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2020 20:55

To PoE je pro ten talíř od Ubiquity.
Máš ode mne několik smysluplných návrhů. Pokud se ti ani jeden nelíbí, udělej si to, jak uznáš za vhodné.
Doporučím ti zaplatit si profesionála.
Zavírat router, který by měl šířit wifi někam do skříně je další nesmysl.
Poslední návrh:
Jako první router: https://www.czc.cz/asus-rt-ac52u-b1/206744/produkt u něj vypneš wifi, bude nastaven jako router. Umístění - noční stolek.
Jako druhý https://www.czc.cz/asus-rt-ac66u-b1-ac1 ... 51/produkt - ten bude mít zapnutou wifi a bude nastaven do režimu AP - tedy bude fungovat jako switch. A nebudeš ho zavírat do skříně, protože každá překážka ti sníží wifi signál.
A tím končím, bo na každou rozumnou radu reaguješ nesmyslem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Pomoc s výběrem síťových zařízení

Příspěvekod KingGustavo » 04 bře 2020 21:25

Děkuji.

Lepšího profesionála než si ty samozřejmě neznám :) takže platit by bylo zbytečné.
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc s výběrem MB
    od miw999 » 05 bře 2020 18:33 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    565
    od xbs
    19 bře 2020 10:34
  • Pomoc s výběrem 1TB externího HDD
    od Maxweel » 16 lis 2019 15:50 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    23
    955
    od Maxweel
    24 lis 2019 13:34
  • Pomoc s výběrem skříně
    od tomm1980 » 11 zář 2019 19:31 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    23
    756
    od gogo1963
    11 zář 2019 21:12
  • Nový PC / pomoc s výběrem
    od showpayne » 06 pro 2019 15:02 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    318
    od xbs
    06 pro 2019 19:07
  • Pomoc s výběrem tabletu
    od evas777 » 24 dub 2019 20:02 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    755
    od karlos
    25 dub 2019 08:03

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů