Jak omezit internet pro PC?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod ITCrowd » 08 bře 2020 13:46

xbox nemá na wifi co dělat. Osobně jsem přesvědčen, že se mu prostě "zasukuje" wifi. Což jednoduše ověří tak, že vyzkouší připojení kabelem. Pokud to bude dělat i nadále, pak je řešení wrt, jiný router, navýšení rychlosti připojení.
Nicméně 100/10 není pomalý internet - většina lidí je na tom hůře.
Jestli chce mít jistotu, že je to skutečně v PC, pak nechť si stáhne netlimiter https://www.netlimiter.com/ , nainstaluje na PC, omezí download/upload a uvidí.


Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 13:56

Já to bral podle 1. příspěvku:

Uploaduju video na YouTube přes PC a chci si zahrát na Xboxu, jenže hra se laguje jako ***** a na mobilu internet to samé + na PC TÉŽ strašně pomalý internet..


Uploaduje na PC a zároveň na něm má pomalý internet - to nebude způsobeno WiFi. 10Mbps uploadem na YouTube vytíží bez problému.

Netlimiter pomůže na PC, nepomůže ale když linku vytíží jiné zařízení. Proto se snažím používat routery s OpenWRT - levný kompatibilní se dá pořídit do 1500,-.

xDead
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod xDead » 08 bře 2020 20:55

sim20 píše:Kabel je zamozřejmě lepší než WiFi, ale tvůj problém podle mě nevyřeší.

Tvůj problém pravděpodobně způsobuje bufferování packetů na routeru při 100% vytížení linky - to způsobuje vysoké latence.
Otestovat to můžeš tady: http://www.dslreports.com/speedtest - sleduj bufferbloat.

Nevím jestli to jde vyřešit na tvém routeru. Kdybys měl router podporující OpenWrt, řešením je SQM (Smart Queue Management).


Aha, takže kabel to nevyřeší?
Jinak ten BUFFER jsem měl písmeno D :(

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 21:32

D je špatný. Kabel podle mě nepomůže (určitě bude lepší než WiFi, ale nevyřeší to tvůj problém).

Řešením by bylo omezit rychlost na počítači - jak psal ITCrowd. To ale vyřeší jen situaci, kdy síť zatěžuje počítač.

Nejlepší řešení by bylo flashnout na router OpenWRT a doinstalovat SQM, ale to jen pokud víš co děláš. Můžeš taky skončit s těžítkem ve tvaru routeru. Podle wiki je Archer C6 podporovaný, ale mohou být problémy s 5GHz WiFi.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod ITCrowd » 08 bře 2020 22:31

Já bych tomu vůbec nevěřil.
Jednak to měří špatně, jednak když dám gigabit/fiber, tak mám na bufferu pomlčku, když dám cable, mám buffer B. Rychlost mám 100/100.
Speedtest.net mi dá 94,7/98,2, tenhle 95,1/53,7.
Natáhni lajnu, kabel zas tolik nestojí a uvidíme. Když to nebude ono, lajnu vrátíš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 22:37

Pokud se mu na PC připojeném kabelem načítají pomalu stránky při uploadu na YouTube, tak to WiFinou nebude. Akorát zbytečně koupí switch.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod ITCrowd » 08 bře 2020 22:41

Já po něm žádný switch nechci. Já chci kabel.
xbox nemá na wifi co dělat.
A těžko můžu důvěřovat nějaké stránce, která mi hodí nesmyslný výsledek hned za sebou, jen v závislosti na přepnutí vstupu. A navíc rychlost nesedí.
Nemám bohužel přístup do složení HW tplinků, ale domnívám se, že prostě nestíhá obsluhovat wifi s lan zároveň. Ten tplink je krám za litr. Jiná by byla situace, kdyby měl opravdu router (2.000+), pak by se s tím dalo něco dělat.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 08 bře 2020 22:46, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 22:45

No ve vláknu právě řešil že musí koupit switch. Jestli má možnost jen natáhnout kabel, určitě lepší vyzkoušet.

Já si ale fakt si myslím, že tohle nezpůsobuje WiFi. Zvlášť když se to děje při uploadu na PC připojeném kabelem, to je prostě něco blbě v prioritách na routeru.
Naposledy upravil(a) sim20 dne 08 bře 2020 22:47, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18403
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod ITCrowd » 08 bře 2020 22:46

Jistě. Co chceš po routeru za litr.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 22:49

Já? OpenWRT :D Na neaktualizované firmwary bez funkcí jsem alergický.

Archer C6 má CPU QCA9531, 10Mbps upload musí zvládnout.

Dodatečně přidáno po 4 minutách 33 vteřinách:
Jinak já tohle řešil na 120/12 kabelu - když jakýkoliv počítač začal něco stahovat/odesílat plnou rychlostí, všichni ostatní měli odezvy v řádu sekund - na hry naprosto nepoužitelné. Vyřešilo to právě SQM.

Uživatelský avatar
Coxx-cz
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 899
Registrován: listopad 11
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod Coxx-cz » 08 bře 2020 22:53

sim20 píše:No ve vláknu právě řešil že musí koupit switch. Jestli má možnost jen natáhnout kabel, určitě lepší vyzkoušet.

Já si ale fakt si myslím, že tohle nezpůsobuje WiFi. Zvlášť když se to děje při uploadu na PC připojeném kabelem, to je prostě něco blbě v prioritách na routeru.


Nikdo nepsal že musí koupit switch, jen mu to bylo doporučeno pokud se rozhodne všechna zařízení připojit kabelem a nechce natahovat sólo kabel ke každému kvůli velké vzdálenosti... Přečti si to znovu a lépe...
DESKTOP: CPU AMD Ryzen 5 3600 | GPU EVGA RTX 2060 SUPER SC | MB ASUS Prime X370-PRO | PSU Be quiet! Pure Power 11 - 500W | RAM Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8 GB | SSD Kingston A2000 1TB | Cooler Arctic Freezer 34 | BOX SilentiumPC Signum SG1X TG
LAPTOP: Lenovo ThinkPad X390 i7 | 16 GB RAM | 512 GB SSD
PHONE: Xiaomi Mi 9

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 550
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak omezit internet pro PC?

Příspěvekod sim20 » 08 bře 2020 22:57

No on už se ptal který koupit...

Ten switch bych tedy bral.. Jak to funguje? (nevyznám se v tom) Je to něco, jak rozdvojka?
Mě by stačilo jen pro dva kabely (PC a do XBOXU).. A hlavně jaký vybrat? :)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Internet
    od Lossos » 22 čer 2019 16:20 » v Sítě - hardware
    38
    1921
    od HappyMental
    22 čer 2019 18:26
  • PC na internet
    od Maykos » 14 lis 2019 08:53 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    519
    od Azmir
    15 lis 2019 00:01
  • Internet
    od stuartik » 06 čer 2019 09:24 » v Sítě - hardware
    5
    724
    od Pic
    11 čer 2019 14:21
  • pomalý internet
    od MilanMaar » 27 zář 2019 10:28 » v Vše ostatní (inet)
    3
    1045
    od ITCrowd
    27 zář 2019 17:41
  • internet z docku
    od Tomigan » 03 zář 2019 12:18 » v Administrace sítě
    2
    1342
    od petr22
    04 zář 2019 20:16

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti