Doma mám tato zařízení:
1) modem VDSL comtrend vr-3026e v2 , 4 × RJ-45 pro LAN (10/100Mbps)
2) VDSL modem/router ASUS dsl-ac55u (nově pořízené), 4x LAN port, 10/100/1000, Mbps, 1x RJ45 WAN port, 10/100/ 1000Mbps
3) Xiaomi mi wifi router 3 s openWRT (X-WRT), 2x LAN port, 10/100Mbps, 1x RJ45 WAN port, 10/100Mbps
4) 8portový 10/100/1000 Mbps switch
5) internet od O2 (zatím pouze 20Mbit, víc tam neteče)
Po celém domě jsou roztahané dvojzásuvky RJ45. Nebráním se některé ze 3 uvedených zařízení plně odstavit.
Můj návrh na zapojení:
Var.1) comtrend dát do režimu bridge (umístění garáž) - odtud kabelem do obýváku a tady napojit Asus jako hlavní router s wifi, v prvním patře potom přes LAN AP od Xiaomi. Jak je to ale s řízením trafiku, něco pojede přes Asus, něco přes Xiaomi??
Var.2) comtrend vyhodit, přivést vdsl do Asusu (umístění garáž) v režimu modem/router/wifi, kabelem do obýváku k AP Xiaomi. U xiaomi ale zase degradace rychlosti LAN?
jde mi hlavně o rychlost a spolehlivost datové sítě, rychlost internetu je sice malá, ale zároveň mám doma NAS server na streamování videí a fotek. A v příštím roce snad bude optika

Pokud bude třeba cokoliv upřesnit, rád poskytnu doplňující informace. Snad to není moc zmatené

Předem děkuji za jakoukoliv radu.