VDSL modem a O2

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dr3vil
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Muž

VDSL modem a O2

Příspěvekod Dr3vil » 20 bře 2021 20:44

Zdravím všechny a rád bych se optal na problematiku kolem VDSL modemu. Jsem v sítích laik a tak možná ten dotaz bude znít pro odborníky úsměvně.
Roky mi běhá PC na internetu od O2 na ADSL modemu a nyní se mi dostal do ruky modem ZYXEL VMG3925 B10C (VDSL) a zkoušel jsem ho prohodit s tím ADSL, ale jak jsem nastavoval vše v menu modemu , tak se na a ne připojit na net :?
Laicky jsem si myslel, že na stávající lince by stačilo modem obnovit ( i změna z ADSL na VDSL) a nemusel bych něco řešit s O2.
Vycházel jsem z toho, že při loňské návštěvě O2 pobočky, mi bylo řečeno, že když bych přešel z ADSL na VDSL, tak se připojení zrychlí, a to i když se nebude nic u nich měnit. Možná jsem to ale poplet :-)
Najde se tu dobrá duše, která mi poradí?? Předem děkuji.
Všem virům zmar!

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10422
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod zeus » 20 bře 2021 22:37

Vitej na PC-Help!
Popletli to oni, je potreba prepojit tvoji pripojku v DSLAMu, jinak proste pojede porad na ADSL a ty bys musel odpovidajicim zpusobem nastavit i ten novy Zyxel. Jakou rychlost mas na stavajicim modemu a jaky to je?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Dr3vil
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod Dr3vil » 21 bře 2021 00:27

Ahoj, nyní mám tento modem D-Link DSL-2751 (alza.cz/d-link-dsl-2751-d460022.htm) a při měření downloadu to ukazuje cca 13 Mb/s.
Tak jsem myslel, že by se mohla rychlost zvýšit s tím novějším VDSL modemem.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod ITCrowd » 21 bře 2021 07:30

Laicky a polopaticky řečeno - skutečně si myslíš, že po polňačce pojede nové porsche rychleji, než stará škůdka? Asi ne.
Řešení je poptat se u providera, popřípadě oslovit i ostatní, jaké máš na lince možnosti a jaké připojení jsou schopni ti nabídnout. prostá výměna routeru nic neřeší.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4834
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod dvorakj » 21 bře 2021 08:42

jj. jeste by to chtelo napsat, jakou mas rychlost ve smlouve.

Dr3vil
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: březen 21
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod Dr3vil » 21 bře 2021 10:40

ITCrowd píše:Laicky a polopaticky řečeno - skutečně si myslíš, že po polňačce pojede nové porsche rychleji, než stará škůdka? Asi ne.
Řešení je poptat se u providera, popřípadě oslovit i ostatní, jaké máš na lince možnosti a jaké připojení jsou schopni ti nabídnout. prostá výměna routeru nic neřeší.



Pěkně děkuji za rady. Miluju ty, co na dotaz odpoví otázkou, i když odpověď s jizlivostí napoví .
Hm, sice jsem tady registrován pár hodin, již si dělám obrázek o kvalitě místních poradců, ve vašem případě školitelů.
K mému dotazu:
- psal jsem, že v něčem jsem laik a né, že mám snížené IQ a že bych potřeboval odpověď třeba načrtnout barevnýma pastelkama nebo vašim inteligentním přirovnáním

K věci a vašemu přirovnání:
- částečně jsem vycházel z infa z pobočky (viz výše) a úvahy, když se změní modem s novější verzí modulace, tak by to mohlo fungovat
V principu : stejná linka - metalické vodiče
nový signál - vyšší frekvence, zp. kódování, apod.
============= proč by pak porsche nemohlo jet rychleji ??!! (polopaticky: je to jen teoretická
úvaha , prosím neodpovídat!)
- příště půjdu, dle vaší rady, HNED za poskytovatelem využívaného připojení (to mě vůbec ani nenapadlo) a nebudu hledat pomoc na tomto a podobném fóru .

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49284
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod petr22 » 21 bře 2021 10:52

Kdyz pouzijeme toto prirovnani, potrebujes zmerit jaka maximalni bezpecna rychlost
je na te polnacce mozna.

A prave rychlost prenosove trasy musi zmerit poskytovatel - obvykle se to urcuje tak, ze
se zmeri maximum a polovina maximalni rychlosti se prideli zakaznikovi (aby neco zbylo
pripadne na dalsi zakazniky).

ADSL nezmenis na VDSL pouze vymenou modemu, musi to prepojit i poskytovat.el A bude
potreba i zmenit smlouvu s poskytovatelem.

Ano, existuje teoreticka moznost ze dojde ke zvyseni rychlosti, ale prakticky to tak byt
nemusi a dokonce muze dojit i ke zhorseni - to vse ale dokaze poskytovatel zmerit. Dokonce
se muze i stat, ze VDSL z technickych duvodu nebude mozne.

Pokud chces zmenit ADSL na VDSL takl bez poskytovatele se to neobejde.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22277
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: VDSL modem a O2

Příspěvekod ITCrowd » 21 bře 2021 11:12

Kdybys byl odborník, věděl by sis rady sám. Tedy je jasný předpoklad, že kdo se sem obrátí o radu, je laik.
Účelem příspěvku nebyl útok na tvé IQ, ale snaha o to, abys zapojil to, čemu se říká zdravý selský rozum. Divil by ses, co tazatelů se domnívá, že koupí nového routeru vyřeší problém a pak se diví, že tomu tak není. Proto taky to srovnání s auty, které je pochopitené pro každého.
Nikdo zde na fóru není schopen ani odhadnout, jak kvalitní máš linku. A dokud ji poskytovatel neproměří, nebude to vědět ani on. Proto taky všichni poskytovatelé používají slovíčko až. Rychlost až 100Mbps. To, že ji nedosáhneš je věc jiná.
My se zde snažíme vyvarovat toho, co se jinde děje, a to doporučit něco, co ke zlepšení nevede. Sice tě odpověď naštvala (netuším proč), ale v případě neúspěchu jsi ušetřil zbytečnou investici. Kdybychom ti doporučili router, ty jsi ho koupil a nefungovalo by to, byl bys na tom hůř.
Až se prokáže, že k tobě nevede polňačka, ale slušná silnice, pak má koupě porsche smysl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • VDSL modem - nefunguje internet
    od Kreal » 08 kvě 2022 17:30 » v Problémy s hardwarem
    3
    344
    od pcmaker
    10 kvě 2022 19:58
  • Spojení dvou vstupů VDSL + LTE do jedné sítě
    od shaft » 23 bře 2022 20:02 » v Vše ostatní (inet)
    3
    427
    od Microsheep
    24 bře 2022 07:53
  • Nový modem
    od MoA285 » 11 zář 2021 14:07 » v Sítě - hardware
    2
    508
    od MoA285
    11 zář 2021 14:30
  • Modem/router
    od metropolisCZ » 16 led 2022 14:11 » v Internet a internetové prohlížeče
    4
    382
    od metropolisCZ
    17 led 2022 13:40
  • modem vypnutí diod
    od pepan321 » 01 črc 2021 22:48 » v Administrace sítě
    12
    1106
    od pepan321
    16 pro 2021 12:48

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů