WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod puskin » 28 črc 2021 00:34

Ahoj lidi, smim poprosit o radu co koupit za router do domku, kam se hodlame za nedlouho prestehovat?
********************
Nejprve dotaznik:
1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď?
Virgin Media Hub 3.0 (pouzivany jakou router), ethernet kabelem do NetGear EX7000 (WiFi AP)
2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)?
Optika k pate domu, koax do Virgin Media Hub
3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz? WiFi6 (802.11ax)? Zabezpečení WPA3?
Future-proof, takze urcite WiFi6
4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.)
Chci prepnout Virgin Media Hub do rezimu Modem a nechat routovani na nove masine. Barak je zasitovany gigabitem Cat6, vetsinu veci vcetne kamer pripojuji metalikou. Nicmene wifi potrebuju pro nepreberne mnozstvi "smart" zarovek, vypinacu, rele, LED driveru, Google Home a Amazon Alexa hubu atd. Barak beha na HomeAssistantu.
5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy)
Ano, ano, ano. Ruzne VLAN atd umi snad vsechny :-)
6. Požaduješ DLNA, USB port atd?
Ne, tohle resim samostatnym serverem
7. Rychlost internetu dle smlouvy?
150MBit
*********************
Domek opravdu neni velky (90m2 na dve patra!), a ma dalsich cca 50m2 zahradku. Zadny beton, spodni patro tvarnice+cihly, vrsek drevostavba.
Router bude umisteny zhruba uprostred spodniho patra.
Pokud by wifi pokryla i zahradu, dobre. Pokud ne, ten EX7000 oznacuji jako MESH, ale nejsem si jisty, jestli by spolupracoval s jinym vyrobcem. Prinejhorsim ho muzu pouzit na dokryti zahrady samostatnou WiFi siti s tim, ze ho napichnu do metaliky v nejake zadni mistnosti a namirim ven.

Za kazdou radu predem moc dekuji!
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48773
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod petr22 » 28 črc 2021 09:35

Pokryti Wifi signalem nezalezi na wifi routeru, ale na dosahu wifi v telefonech, tabletech a dalsich mobilnich
zarizenich. Vysilac v routeru a v mobilnim zarizeni na sebe musi videt - stavajici wifi sit nema kratky dosah
proto ze by byl problem na strane routeru, ale proto ze telefon uz nema dostatecny dosah aby router videl.
Vysilac v telefonu nebo tabletu je mnohem slabsi nez v routeru takze prestoze router ma dosah treba 100 metru,
u telefonu to muze byt jen 15 metru.

Ja bych nejdrive vyzkousel stavajici NetGear kde vsude bude signal a podle vysledku bych se rozhodl, co je
potreba koupit.

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod puskin » 28 črc 2021 09:55

Rozumim, diky, Petre. Slo mi ale taky o to, ze ten router ve Virgin Media Hubu stoji za prd, a chci poridit novy a VMH pouzivat jenom jako modem. Takze jsem chtel dva-v-jednom zarizeni. :-)
A co se dosahu tyce, promin, spatne jsem to napsal, jasne. Tim "pokud pokryje zahradu" jsem myslel "pokud se s nim ze zahrady budou schopny zarizeni spojit".
Pokud ne, mel bych v zaloze ten NetGear APcko.
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19245
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod X » 28 črc 2021 14:37

1) pokud bude problém, tak nejspíš v jiném podlaží, průchodnost mezi patry je horší

2) 150MBit by mohla být velikost souboru (18,75 MB), ale ani MBit se nepíše, bit je vždy s malým b a Bytes vždy s velkým B, rychlost je nutně s jednotkou času x/s

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod puskin » 28 črc 2021 15:02

Neslo o velikost souboru, kdyz jsem odpovidal na rychlost pripojeni. Ale ano, slovickarime, tak fajn, jasne, 150Mbit, pardon.
Pruchodnost mezi patry, chapu, diky.
A nejaky napad na dobry router? :-)
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19245
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod X » 28 črc 2021 21:07

150 Mb je pořád velikost souboru (18,75 MB), rychlost je 150 Mb/s. Programátoři jsou puntičkáři, když ne tak je to MS nebo následkem občas i spadne letadlo :D

Já bych dal přednost značce Netgear, mám modemrouter WiFi a nemohu si ho vynachválit, ale konkrétní kousky jsem nezkoumal. Velmi lehko se nastavuje, což se o všech značkách říct nedá, často chybí důležité funkce pokud to nejsou rovnou laciné šmejdy. Ale Netgear bývá docela drahý. Hlavně ať to má 1 Gb/s porty, 100 Mb/s je dnes už málo.

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod puskin » 28 črc 2021 22:04

A co 150Mbaud, to uz dava vetsi smysl? :-) Ale nechme prosim slovickareni, nicemu to neprospiva - a protoze vsichni vime, o cem je rec, pusobi to trochu, prominte mi ten vyraz, jako hnidopisstvi. Kdyz nekdo rekne, ze ma v praci gigabitovou optiku, taky zacnes neco mumlat o velikosti souboru? :D
Kazdopadne s Netgearem souhlas, jak jsem psal v OP, mam EX7000 APcko a velka spokojenost, za rok a pul ani jsem ho ani jednou nemusel restartovat. :-)
Jenze ted do ceho jit?
Jak jsem psal, spise nez megasuperduper WiFi rychlost (stejne bude jenom pro brouzdani na mobilech a tabletu - na vse ostatni je Cat6) jsou pro mne dulezite schopnosti routovani/firewallu, stabilita, a HLAVNE nezadychani se, kdyz jsou na WiFi naveseny desitky IoT veci (viz muj OP).
Na cem tohle zalezi? MiMo schopnosti?
Ma nekdo nejaky podobny setup doma a podeli se o zkusenosti?
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21964
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod ITCrowd » 28 črc 2021 22:11

baud je taky špatně. Sice to "znamená" bit/s, ale jen pro pomalá rozhraní a jde ve skutečnosti o počet změn stavů za sekundu. Jenže dnes lze přenést při změně stavu několik bitů. Proto se baud už nepoužívá.
K routeru asi tolik:
- pokud budeš chtít meshit, pak netgear. pro mesh je důležité mít zařízení od jednoho výrobce.
- vybírej modely s vícejárovým procesorem, vyšší frekvencí a více RAM.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod puskin » 28 črc 2021 22:45

Jak jsem psal, domek je maly, cili nevidim duvod pro mesh - ty ano?
Jinak dik za info, takze vice jader, rychlejsi, vice RAM. Nicmene, jak moc?
Treba u toho Netgearu, kdyz bych koupil RAX200, je to jako louskat orech parnim bucharem? Bude stacit RAX10? Pripadne nejaky zlaty stred RAX50, 70, 120?
Jeste raz dikes!
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21964
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni

Příspěvekod ITCrowd » 29 črc 2021 00:20

mesh jsi zmínil v prvním příspěvku.
Jinak je nejlepší řešení, co popsal petr - vyzkoušet stávající a uvidí se.
Osobně bych to řešil tak, že bych koupil managemenovatelný switch, na něm bych vytvořil VLAN pro ovládání těch smart věcí. Pokud nebudeš mít statické IP adresy, pak ještě něco, na čem poběží DHCP (třeba malinu, která navíc může leccos logovat a automatizovat). A tato VLAN nebude mít žádný přístup na internet. Jako wifi AP klidně třeba tplink(y) 841, bo ty chytré věci stejně neumí 5GHz pásmo a vyhradit napevno jeden kanál.
Zbytek bych řešil tak, že bych nechal routovat ten virgin a k tomu doprostřed https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-6-lr/308251/produkt (pokud trváš na WiFi6). A pokud by byl slabší signál, tak ještě jeden do horního patra (5GHz má horší průnik materiály).
Zahrada - pokud je tam něco jako altán s přivedenou elektřinou, tak powerline s WiFi, pokud ne, tak u zahrady ten netgear.
Jinak - standardní routery sice VLANy umí, ale ne tak, jak si to asi představuješ. Na to bys musel sáhnout do profi sféry, nebo použít mikrotik. Rozhodně neumí vytvořit více VLAN sítí a směrovat je do internetu. VLAN umí použít třeba v případě TV, kdy je určený port(y) směrován na VLANu do WAN portu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

puskin
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: WiFi Router pro ne moc velky barak se spoustou "smart" zarizeni  Vyřešeno

Příspěvekod puskin » 29 črc 2021 00:53

Aha, jasny, psal jsem, ze u EX7000 vyrobce tvrdi, ze je mesh... :-)
Nicmene asi ano, dam dokupy tve a Petrovo reseni a nez hledat jeden univerzalni vyrobek, asi to teda rozkouskuju... DHCP muzu rozjet na stejnem hyper-v serveru jako mi bezi instalace HomeAssistanta, jenom pridam dalsi virtualni masinu. Switch budu mit Cisco 2960-L, tam udelam zvlast VLAN pro smart veci a nekde vyhrabu ze "skladovych zasob" prastary Cisco WAP4410N a zkusim, jestli by zvladnul vsechny ty smart nesmysly behajici na 2.4GHz. A stavajici NetGear EX700 teda necham jako AP pro hlavni 5G Wifinu na baraku, zkusim vysledovat, kam az vede signal :-) a kdyz to nebude unosne, strcim ho na zahradu a doprostred domu bych dal neco jineho - to Ubiquiti vypada moc hezky!
Tak jo, diky moc za postrceni spravnym smerem!
Jestli se vam zda, ze obcas pomalu chapu, tak se vam to nezda... Pardon. :eh:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • WIFI Router Asus RT-AC59U V1 odpojuje ruzna zarizeni
    od yarinnn » 09 lis 2021 20:13 » v Sítě - hardware
    23
    1028
    od ITCrowd
    15 lis 2021 12:13
  • Propojeni smart TV a noteboku pres wifi
    od parser » 11 led 2022 09:56 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    1
    135
    od CyberCodeDroid
    12 led 2022 06:01
  • Wifi router pro domácnost
    od Wassabre » 16 dub 2021 09:18 » v Sítě - hardware
    3
    609
    od Wassabre
    19 dub 2021 14:13
  • Wifi router dosah
    od bluenite » 02 dub 2021 11:59 » v Sítě - hardware
    21
    1259
    od ITCrowd
    05 dub 2021 07:54
  • hpe smart array
    od dvorakj » 07 úno 2021 08:38 » v K: Hardware
    3
    576
    od zeus
    07 úno 2021 13:39

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host