nefunguje router + GPON

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

michal299
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 21
Pohlaví: Muž

nefunguje router + GPON

Příspěvekod michal299 » 13 srp 2021 13:17

zdravím všechny,
upřímně, jsem již zoufalý :cry: , již druhý den se snažím zapojit nový router, ale i když ho připojím, tak nemá přístup k internetu.
Předem píšu, že nejsem žádný expert na sítě, ale budu se snažit popsat vše co nejlépe to umím.

situace: přítelkyni se snažím zprovoznit u ní doma nový router. Mají vedenou optiku ze zdi a ta je navedena do tohoto zařízení (GPON, ONU?) https://www.i4wifi.cz/cs/224261-klients ... ei-hg8310m
Starý router byl napojený kabelem do WAN portu, který vedl z LAN portu toho huawei zařízení (GPON?). Starý router fungoval, ale byl již hodně starý/pomalý/malý rozsah. Starý router byl D-Link DIR 600, nový je TP LINK TL-WR841N.

Poradíte mi někdo prosím, jak zapojit nový router, aby také fungoval? Starý router jsme omylem restartoval, takže ten už mi také nejde (ten huawei GPON jsem naštěstí nerestartoval, aby tam ještě nemusel technik od poskytovatele..)

Připojil jsem se k webovému rozhraní toho huawei přístroje, ale tam prakticky nešlo nic nakonfigurovat - snad jen změnit heslo a IP adresa, jinak nic.
Smlouvu má přítelkyně a jsou tam údaje - Ip, maska, default gateaway, dns.
Na stránkách huawei jsem se někde dočetl, že by ten přístroj měl fungovat jako bridge.

Nový router jsem zkoušel zapojit snad na všechny způsoby, vždy se vytvoří wifi, dá se na ni připojit, ale je bez internetu.
Jak bych měl nastavit ten nový router a jaké můžou být příčiny toho, že to nefunguje? Mělo by to být PPPoE? nebo jiné? A jak popřípadě nastavit IP adresy?

IP adresa huawei zařízení (GPON) : 192.168.100.1
IP adresa routeru (výchozí): 192.168.1.1
IP adresa od poskytovatele: 192.168.109.167

Budu moc moc vděčný za každou pomoc. :cry:

Reklama
Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8556
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod Karrex » 13 srp 2021 13:22

No to jste si s novým routerem tedy pomohli, nic horšího ve výběru myslím neměli ne?
"Smlouvu má přítelkyně a jsou tam údaje - Ip, maska, default gateaway, dns."
Pokud se dívám správně, chybí zde info, jestli jste tam ty údaje dali.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21685
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod ITCrowd » 13 srp 2021 13:23

Vítej na PC-HELP!
Kdybys nerestartoval starý router, mohl sis z něj opsat nastavení.
Na ten GPON jsi vůbec sahat neměl.
zavolej si na zákaznickou linku poskytovatele, chtěj technika a s tím se domluv, jaké údaje vyplnit do routeru. A pokud jsi rozhodil i ten hjůvej, pak si budeš muset zapaltit výjezd jejich technika.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

michal299
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 21
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod michal299 » 13 srp 2021 13:35

děkuji za odpovědi, údaje jsem tam samozřejmě zadal, ale bohužel to také nefungovalo.

S tím GPONem jsem nic nedělal, jen jsem se podíval do toho webového rozhraní, ale nic jsem tam neměnil, pro jistotu, že by se něco pokazilo.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21685
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod ITCrowd » 13 srp 2021 14:07

Může to být klidně vázáno na MAC adresu, nebo se mohlo něco změnit.
Pokud by to byly správné údaje a správně bys je zadal, pak by to fungovalo.
Zkus třeba změnit i tu mac adresu na mac adresu toho starého routeru, ale ta po restartu taky nemusí být ta správná.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8556
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod Karrex » 13 srp 2021 14:09

Rychlejší test možná bude, když zapojíš starý router, znovu zadáš všechny údaje ze smlouvy, jestli to pojede?
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21685
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod ITCrowd » 13 srp 2021 14:11

Má pravdu, předseda :-)
Pokud by se rozjel, pak přesně podle něj nastavit nový. Pokud ne, budeš muset volat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

michal299
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 21
Pohlaví: Muž

Re: nefunguje router + GPON

Příspěvekod michal299 » 13 srp 2021 15:15

Starý router jsem včera také zkoušel zapojit, ale také to neslo.
Tak jsem zavolal na podporu a bylo mi sděleno, ze jsou ve smlouvě neplatné údaje, neboť původní smlouva byla na anténu a nyní je tam optika. A ty nové údaje pry nepredali, protože se nejspíš kdysi nemohli dovolat nebo něco podobného. Takže to večer vyzkousim s novými údaji a dam sem vědět. Děkuji všem za jakoukoliv formu pomoci :)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový router
    od jayden » 14 kvě 2021 21:28 » v Sítě - hardware
    1
    358
    od ITCrowd
    15 kvě 2021 08:21
  • Router - byt, 1 zařízení
    od Bulhy » 21 led 2021 18:20 » v Sítě - hardware
    2
    530
    od Bulhy
    22 led 2021 16:42
  • nový router
    od derclown » 07 led 2021 14:34 » v Sítě - hardware
    11
    760
    od ITCrowd
    10 led 2021 23:31
  • Router + switch + AP
    od KRA » 26 čer 2021 21:39 » v Sítě - hardware
    2
    344
    od ITCrowd
    26 čer 2021 22:43
  • Wifi router
    od viktorsavo » 08 led 2021 16:34 » v Vše ostatní (hw)
    4
    324
    od viktorsavo
    08 led 2021 16:52

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti