Ahoj,
v patrovém rodinném domě mám v pokoji (Pokoj-1) v 1. patře WiFi router a NAS.
V tomto pokoji (Pokoj-1) v 1. patře jsem schopen z NAS přetáhnout do notebooku data s rychlostí cca 25MByte/s přes 5GHz WiFi a 8 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi.
V jiném pokoji (Pokoj-2) v 1. patře o pár zdí dále jsem schopen z NAS přetáhnout do notebooku data s rychlostí pouze cca 5,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a pouze 5 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi.
V přízemí, takřka pod routerem, jsem schopen z NAS přetáhnout do notebooku data s rychlostí cca 18 MByte/s přes 5GHz WiFi a 6 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi.
Měření výše jsou v MByte/s - měřeno pomocí kopírování cca 2 GB souboru z NAS do notebooku.
Potřeboval bych zlepšit rychlost v Pokoji-2, a ještě lépe v celém domě.
Mám (a) vyměnit WiFi router za nový, (b) zkusit připojit GLAN kabelem další WiFi router jako switch nebo access point v Pokoji-2, nebo (c) udělat něco úplně jiného?
PS: Všiml jsem si, že TP-Link Archer C6 nehodnotíte moc dobře, ale zatím mi problémy nedělal. Jsou s ním problémy i pokud by byl použit jako access point?
1. Typ a výrobce routeru, který tam máš teď?
TP-Link Archer C6
2. Typ připojení (LAN, WiFi, LTE, DSl..)?
WiFi
3. Požaduješ WiFi? 2,4GHz, 5GHz? WiFi6 (802.11ax)? Zabezpečení WPA3?
Ano.
2.4 Gz, 5Gz - ano, obojí.
WiFi6, WPA3 - ne.
4. Kolik zařízení bude k routeru připojeno? Případné rozšíření (NAS, kamery, TV, PS, atd.)
AndroidTV (přes WiFi, nemá LAN, v přízemí), 3x notebook (přes WiFi, po celém domě), NAS (přes GLAN - hlavně zálohy, občas pouštění filmů přes SMB), 4 telefony (přes WiFi, po celém domě), tablet (přes WiFi, po celém domě - hlavně YouTube), Raspberry Pi (přes LAN - file system, print server, měření teploty, a další hraní).
5. Funkce routeru (např. možnost omezení pásma, rodičovská kontrola, logy)
Ne.
6. Požaduješ DLNA, USB port atd?
Ne
7. Rychlost internetu dle smlouvy?
50 MBit/s download, 10 MBit/s upload
Díky za rady.
Pomalé WiFi
Re: Pomalé WiFi
Předesílám, že nejsem žádný WIFI odborník, ale asi bych to řešil WIFI zesilovačem do problematických místností. Osobně jsem to nikdy neměl možnost použít, ale asi bych to řešil takto
https://www.alza.cz/wifi-extendery/18854593.htm
https://www.alza.cz/wifi-extendery/18854593.htm
PC: ASUS ROG Strix G10DK (AMD Ryzen 5 5600x, Nvidia GeForece GTX 1660 Super, 32 GB RAM, 512 GB SSD + 2 TB HDD, Windows 11 PRO CZ)
Mobil: Motorola Moto G9 PRO (6.5'' IPS, OS: Android 10, CHIPSET: Snapdragon 662, FOTO: 48 MPx, 4 GB RAM)
Mobil: Motorola Moto G9 PRO (6.5'' IPS, OS: Android 10, CHIPSET: Snapdragon 662, FOTO: 48 MPx, 4 GB RAM)
-
- Pohlaví:
kocour: - Vítej na PC-HELP!
Málokdy se vidí, že by si s dotazem někdo takhle "vyhrál", smekám klobouk a tleskám
"Všiml jsem si, že TP-Link Archer C6 nehodnotíte moc dobře, ale zatím mi problémy nedělal. Jsou s ním problémy i pokud by byl použit jako access point?" - problémy s ním zřejmě máš, jinak by ses tu nedotazoval. Zkus si projít toto téma: viewtopic.php?f=41&t=213232 - dalo to sice hodně práce tazatele přesvědčit, že za málo peněz nebude hodně muziky, ale stálo to za to. Jako AP použít jde.
Ke tvému problému - je možné koupit nový router a případně použít ten tplink jako switch. Jako vhodné kandidáty bych viděl:
https://www.czc.cz/asus-rt-ac66u-b1-ac1 ... 51/produkt - recenze zde: viewtopic.php?f=41&t=185577
https://www.czc.cz/asus-rt-ac68u-v3/307407a/produkt - recenze zde: viewtopic.php?f=117&t=130680
Je i možné ten tplink ponechat a přikoupit AP, v tom případě doporučím: https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-ac-lo ... 49/produkt
James: Je smutné, že tazatel věnoval svůj čas a práci a od tebe dostal to nejhorší doporučení, jaké existuje. Repeater vždy srazí rychlost wifi na polovinu, takže tvé řešení je kontraproduktivní. Tam kde mu to ještě rychle chodí, tam mu to srazíš. A to je ten důvod, proč zde repeatery nedoporučujeme.
Buď tak laskav a nepřispívej do témat, kterým nerozumíš. Je smutné, když si tazatel dokáže potřebné nastudovat a rádoby rádce plácne první blbost, která ho napadne.
Málokdy se vidí, že by si s dotazem někdo takhle "vyhrál", smekám klobouk a tleskám
"Všiml jsem si, že TP-Link Archer C6 nehodnotíte moc dobře, ale zatím mi problémy nedělal. Jsou s ním problémy i pokud by byl použit jako access point?" - problémy s ním zřejmě máš, jinak by ses tu nedotazoval. Zkus si projít toto téma: viewtopic.php?f=41&t=213232 - dalo to sice hodně práce tazatele přesvědčit, že za málo peněz nebude hodně muziky, ale stálo to za to. Jako AP použít jde.
Ke tvému problému - je možné koupit nový router a případně použít ten tplink jako switch. Jako vhodné kandidáty bych viděl:
https://www.czc.cz/asus-rt-ac66u-b1-ac1 ... 51/produkt - recenze zde: viewtopic.php?f=41&t=185577
https://www.czc.cz/asus-rt-ac68u-v3/307407a/produkt - recenze zde: viewtopic.php?f=117&t=130680
Je i možné ten tplink ponechat a přikoupit AP, v tom případě doporučím: https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-ac-lo ... 49/produkt
James: Je smutné, že tazatel věnoval svůj čas a práci a od tebe dostal to nejhorší doporučení, jaké existuje. Repeater vždy srazí rychlost wifi na polovinu, takže tvé řešení je kontraproduktivní. Tam kde mu to ještě rychle chodí, tam mu to srazíš. A to je ten důvod, proč zde repeatery nedoporučujeme.
Buď tak laskav a nepřispívej do témat, kterým nerozumíš. Je smutné, když si tazatel dokáže potřebné nastudovat a rádoby rádce plácne první blbost, která ho napadne.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Díky za rady.
Asi si pod stromeček koupím ASUS RT-AC66U.
Až ho budu mít, dám vědět, jakou rychlost jsem s ním dosáhl.
Asi si pod stromeček koupím ASUS RT-AC66U.
Až ho budu mít, dám vědět, jakou rychlost jsem s ním dosáhl.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Odpojil jsem TP-Link Archer C6, zapojil jsem ASUS RT-AC66U a provedl nové měření kopírováním cca 2 GB souboru z NAS do notebooku. Použil jsem stejné kanály, jak na 2,4 GHz tak i 5 GHz. Měření provedeno mezi 22:00 a 24:00.
Výsledky jsou rozporuplné.
V Pokoji-1 v 1. patře (kde je router a NAS) pomocí ASUS: cca 27,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 10 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zlepšení. (původní TPLink měření: cca 25MByte/s přes 5GHz WiFi a 8 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
V přízemí pomocí ASUS: cca 13,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 9 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zlepšení u 2,4 GHz, zhoršení u 5 GHz. (původní TPLink měření: cca 18 MByte/s přes 5GHz WiFi a 6 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
V Pokoji-2 v 1. patře pomocí ASUS: cca 2,8 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 4,3 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zhoršení. (původní TPLink měření: cca 5,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a pouze 5 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
PS: Kopírováním z NAS to notebooku při zapojení notebooku kabelem do WiFi routeru lze dosáhnout cca 33 MByte/s. Je to pomalé ale WiFi je bohužel ještě pomalejší.
Začínám uvažovat, že budu muset do Pokoje-2 dotáhnout kábel a dat tam access point. Nechal bych ASUS RT-AC66U v Pokoji-1 jako WiFi router a zapojil bych TP-Link Archer C6 v Pokoji-2 jako access point. Dává to smysl?
Výsledky jsou rozporuplné.
V Pokoji-1 v 1. patře (kde je router a NAS) pomocí ASUS: cca 27,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 10 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zlepšení. (původní TPLink měření: cca 25MByte/s přes 5GHz WiFi a 8 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
V přízemí pomocí ASUS: cca 13,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 9 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zlepšení u 2,4 GHz, zhoršení u 5 GHz. (původní TPLink měření: cca 18 MByte/s přes 5GHz WiFi a 6 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
V Pokoji-2 v 1. patře pomocí ASUS: cca 2,8 MByte/s přes 5GHz WiFi a cca 4,3 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi. Zhoršení. (původní TPLink měření: cca 5,5 MByte/s přes 5GHz WiFi a pouze 5 MByte/s přes 2,4 GHz WiFi)
PS: Kopírováním z NAS to notebooku při zapojení notebooku kabelem do WiFi routeru lze dosáhnout cca 33 MByte/s. Je to pomalé ale WiFi je bohužel ještě pomalejší.
Začínám uvažovat, že budu muset do Pokoje-2 dotáhnout kábel a dat tam access point. Nechal bych ASUS RT-AC66U v Pokoji-1 jako WiFi router a zapojil bych TP-Link Archer C6 v Pokoji-2 jako access point. Dává to smysl?
-
- Pohlaví:
Klidně ten asus můžeš vrátit.
Co se týče měření:
- nevím jestli byly podmínky totožné (nepř. mohlo běžet ještě něco dalšího, jiná šíře kanálu atd.)
- NAS jako zdroj dat bude k ničemu, protože více než 33MB/s nedá. Abys něco poznal, chce to stolní PC s gigabitovou síťovkou a ssd diskem.
"Začínám uvažovat, že budu muset do Pokoje-2 dotáhnout kábel a dat tam access point. Nechal bych ASUS RT-AC66U v Pokoji-1 jako WiFi router a zapojil bych TP-Link Archer C6 v Pokoji-2 jako access point. Dává to smysl?" na to jsem odpověděl v prvním příspěvku: "Ke tvému problému - je možné koupit nový router a případně použít ten tplink jako switch." A jak to zapojit ti poradí můj článek v podpisu - router jako switch.
Pokud se ti chce, zkus si zopakovat měření:
- zdroj dat musí na gigabitové síti dát minimálně 100MB/s
- podmínky pro oba routery stejné - tedy stejná místa, stejně připojených zařízení (nejlépe ale žádná)
- a samozřejmě stejné "proti" zařízení (pravděpodobně ntb).
Co se týče měření:
- nevím jestli byly podmínky totožné (nepř. mohlo běžet ještě něco dalšího, jiná šíře kanálu atd.)
- NAS jako zdroj dat bude k ničemu, protože více než 33MB/s nedá. Abys něco poznal, chce to stolní PC s gigabitovou síťovkou a ssd diskem.
"Začínám uvažovat, že budu muset do Pokoje-2 dotáhnout kábel a dat tam access point. Nechal bych ASUS RT-AC66U v Pokoji-1 jako WiFi router a zapojil bych TP-Link Archer C6 v Pokoji-2 jako access point. Dává to smysl?" na to jsem odpověděl v prvním příspěvku: "Ke tvému problému - je možné koupit nový router a případně použít ten tplink jako switch." A jak to zapojit ti poradí můj článek v podpisu - router jako switch.
Pokud se ti chce, zkus si zopakovat měření:
- zdroj dat musí na gigabitové síti dát minimálně 100MB/s
- podmínky pro oba routery stejné - tedy stejná místa, stejně připojených zařízení (nejlépe ale žádná)
- a samozřejmě stejné "proti" zařízení (pravděpodobně ntb).
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Díky.
Podmínky pro oba routery byly stejné - stejné místo, stejné kanály, zhruba stejný čas měření (noc,žádná zátěž, minimální rušení okolí), stejné počty připojených zařízení. Notebook byl též stejný. Měřeno 3x a brán průměr (výjimka je 5GHz síť v Pokoji-2 - tam pouze 2x - moc pomalé).
"chce to stolní PC s gigabitovou síťovkou a ssd diskem" - zkusím něco takového sehnat a udělat další měření, ale nevím, zda se to podaří.
Podmínky pro oba routery byly stejné - stejné místo, stejné kanály, zhruba stejný čas měření (noc,žádná zátěž, minimální rušení okolí), stejné počty připojených zařízení. Notebook byl též stejný. Měřeno 3x a brán průměr (výjimka je 5GHz síť v Pokoji-2 - tam pouze 2x - moc pomalé).
"chce to stolní PC s gigabitovou síťovkou a ssd diskem" - zkusím něco takového sehnat a udělat další měření, ale nevím, zda se to podaří.
-
- Pohlaví:
Ještě něco ke studiu: viewtopic.php?f=8&t=212022
Co můžeš udělat za současného stavu:
- nastav u asusu v pásmu 2,4GHz šíři kanálu na 40 MHz
- nastav u asusu v pásmu 5GHz šíři kanálu na 80 MHz.
Ověř.
Jinak si moc nepomůžeš, ten NAS víc než 33MB/s nedá (to je max i po LAN), takže zvyšování rychlosti wifi kvůli NASu postrádá smysl.
A jako poslední možnost zůstává přechod na WiFi6 (802.11ax) - ty mi v testech dopadají velice dobře, ale musí být kompatibilní se zařízením. Jinak se rychlost ještě zpomalí.
Co můžeš udělat za současného stavu:
- nastav u asusu v pásmu 2,4GHz šíři kanálu na 40 MHz
- nastav u asusu v pásmu 5GHz šíři kanálu na 80 MHz.
Ověř.
Jinak si moc nepomůžeš, ten NAS víc než 33MB/s nedá (to je max i po LAN), takže zvyšování rychlosti wifi kvůli NASu postrádá smysl.
A jako poslední možnost zůstává přechod na WiFi6 (802.11ax) - ty mi v testech dopadají velice dobře, ale musí být kompatibilní se zařízením. Jinak se rychlost ještě zpomalí.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Zatím jsem ASUS vrátil a zůstal u TP-Link Archer C6.
Rozhodl jsem se, že natáhnu CAT5E nebo CAT6 drát do Pokoje-2 a dám tam další WiFi access point.
Zkoušel jsem to dle "Router jako switch" a fungovalo to dobře.
Díky za rady.
Toto vlákno lze zavřít.
Rozhodl jsem se, že natáhnu CAT5E nebo CAT6 drát do Pokoje-2 a dám tam další WiFi access point.
Zkoušel jsem to dle "Router jako switch" a fungovalo to dobře.
Díky za rady.
Toto vlákno lze zavřít.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
cloud OneDrive a pomale stahovani balicku zip s fotkama
od p3v4x » 11 úno 2024 15:57 » v Internet a internetové prohlížeče - 2
- 2840