Vše v jedné síti - jak na to?

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 02 dub 2022 14:53

Dobrý den

Prosím o pomoc s nastavením sítě. Schéma přikládám. Cílem je mít jednotnou síť.
Chci na všech počítačích vidět ostatní (všechny počítače) v síti.
Ze všech počítačů, aby bylo možné tisnout na WiFi tiskárně.
A TV aby mohla přehrávat média ze všech počítačů.
Už jsem udělal dost pokusů, ale zdá se, že bez Vaší rady to fakt nedám.

Předpokládám nastavení pevných IP aby bylo nastavení stejné napořád i třeba po výpadku proudu.

Všechna PC a NTB mají Win10 nebo Win11. TV android. Tiskárna HP5000.

Díky předem všem za podnětné návrhy.

F.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53895
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod petr22 » 02 dub 2022 18:16

Neni potreba nastavovat staticke IP, staci na DHCP serveru nastavit rezervace IP na zaklade MAC adresy.

Tiskarnu samozrejmne pripojit na LAN, tiskarna ktera se nepohybuje na wifi je ptakovina, jen se budou resit
problemy s tim ze se bude v rezimu spanku odpojovat a podobne.

Vsechna zarizeni musi byt na stejnem IP rozsahu a firewall nesmi blokovat pripojeni, pak to bude fungovat spravne.

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 02 dub 2022 18:59

"Neni potreba nastavovat staticke IP, staci na DHCP serveru nastavit rezervace IP na zaklade MAC adresy."

V příloze posílám nastavení DHCP serveru (router R1) - obr1

Zde lze rezervovat IP - obr2
Vůbec nevím co s tím. Jaké IP a Jaké MAC adresy ?

Propojení routrů je správné?

Tiskárna mě moc přes kabel připojit nepůjde protože je na speciálním místě, kam kabel nedotáhnu.
Je připojená k wifi RP1. Notebook N7 tiskně přes wifi úplně v pohodě, kdykoli je potřeba. Mobil když je připojen k wifi RP1 tak tiskne taky bez problému.

Tiskárnu bych řešil až nakonec.

Díky za pomoc
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin.100
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 114
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod martin.100 » 02 dub 2022 19:54

Address reservation - Kliknout na + ADD a mělo by jít zadat MAC adresa a IP adresa (v rozsahu DHCP) daného zařízení (routeru, tiskárny, mobilu, PC...). Po restartu daného zařízení bude mít již IP adresu, která je rezervovaná danému zařízení.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53895
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod petr22 » 02 dub 2022 20:37

Kazda sitova karta ma svoji MAC adresu, tu tam musis zadat jako rezervaci, pak to zarizeni vzdy dostane
stejnou IP - tu, u ktere zadas MAC. Jedna MAC = jedna IP.

Kdyz se podivas do nastaveni DHCP na pridelene adresy, uvidis MAC vseho co je zapnute.

Na tiskarnu pouzij Powerline nebo natahni kabel, predejdes tim hromade problemu.

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 02 dub 2022 21:27

Ok, takže do rezervace IP v hlavním routeru (u mě R1) zadám MAC všech zařízení ze schématu a k nim přiřadím IP.

Pro Router R2 to bude takto:
MAC C0-06-C3-DC-09-7C (LAN)
IP 192.168.0.182
MAC C0-06-C3-DC-09-7C (WiFi 2,4)
IP 192.168.0.182
MAC C0-06-C3-DC-09-7B (WiFi 5)
IP 192.168.0.182

Pro notebook N1:
MAC AC-72-89-34-71-C8 (LAN)
IP 192.168.0.101
MAC 54-04-A6-25-5B-45 (WiFi)
IP 192.168.0.102

atd.....

Zapojení dle schématu je správně?

Děkuji za Váš čas

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53895
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod petr22 » 02 dub 2022 21:39

V principu ano pokud je to spravne nastavene, tzn DHCP aktivni pouze na R1.

Nicmene vsechny routery by mely byt propojene kabelem (tzn ethernet nebo powerline)
a ty rusicky alias repeatery bych dal pryc.

Vyhazel bych take routery co nepodporuji Gbit ehthernet, je rok 2022 kdy sit jede na Gbitu
a ne jen 100 Mbit/s jako v roce 1997.

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 02 dub 2022 21:47

Pro Router R2 to bude takto:
MAC C0-06-C3-DC-09-7C (LAN)
IP 192.168.0.182
MAC C0-06-C3-DC-09-7C (WiFi 2,4)
IP 192.168.0.182
MAC C0-06-C3-DC-09-7B (WiFi 5)
IP 192.168.0.182

Zde jsem si všiml stejné MAC pro LAN i WiFi 2,4G.

A je dobré mít všechny 3 IP adresy stejné?

Díky

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53895
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod petr22 » 02 dub 2022 21:49

DHCP mas pouze 1 a to na routeru R1, to prideluje adresy vsem zarizenim v siti.

Na ostatnich routerech musi byt DHCP vyple.

U routeru R2, R3 a R4 se registruje pouze rozhrani spojene s routerem kde je DHCP server, tzn MAC adresa LAN
nebo se nastavi staticka IP mimo DHCP ale ve stejnem rozsahu.

Routery R1, R2 a R3 musi fungovat jen jako switche.

Na vsech zarizenich pak bude jako DHCP a DNS automaticky nastavena adresa R1.

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 02 dub 2022 21:57

Ok.

Brzy ráno vyzkouším vše přenastavit.

Díky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23646
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod ITCrowd » 03 dub 2022 18:29

Viz můj podpis - router jako switch.
K tomu dodám - u některých routerů lze při nastavení režimu AP použít i port WAN.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

czTANIScz
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: duben 22
Pohlaví: Muž

Re: Vše v jedné síti - jak na to?

Příspěvekod czTANIScz » 03 dub 2022 18:47

Tak se podařilo

Všechno je v jedné síti

Paráda !

I wifi tiskárna teď funguje bezproblémově ze všech zařízení.

Díky všem za pomoc (zejména petrovi 22).

Mějte se všichni fajn.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Excel - z jedné tabulky automaticky vytvořené jednotlivé listy
    od yanetta » 09 říj 2023 10:55 » v Kancelářské balíky
    3
    4703
    od elninoslov
    10 říj 2023 11:38
  • Datová sekvence s přírůstkem po jedné hodnotě a následnou změnou sekvence
    od Minapark » 14 úno 2024 19:04 » v Vše ostatní (sw)
    29
    9834
    od Minapark
    17 dub 2024 08:16
  • Dalsi AP v siti
    od MK_Vs » 22 kvě 2024 05:58 » v Administrace sítě
    4
    2854
    od MK_Vs
    22 kvě 2024 13:02
  • v nouzovém režimu se sítí nejde internet
    od DeNNI85 » 08 pro 2023 11:14 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2150
    od DeNNI85
    11 pro 2023 10:55

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 4 hosti